Het zevenpuntensysteem voor Lightroom van Scott Kelby

Het zevenpuntensysteem voor Lightroom van Scott Kelby

De belangrijkste module van Lightroom Classic is de module Ontwikkelen. Daar kun je van een saaie, onderbelichte en contrastloze foto een mooie, of, zoals Scott Kelby het zegt, een fantastische foto maken.Volgens Kelby zijn daar bijna altijd zeven stappen voor nodig. Hij schreef er een boek over: Het zevenpuntensysteem voor Lightroom. De stappen gaan van het toekennen van het juiste kleurprofiel voor een foto, tot aan de stappen van de afronding van het bewerkingsproces. In 21 lessen leert Kelby je op zijn ontspannen manier zijn zeven puntensysteem voor Lightroom. Ik deed een groot deel van de lessen uit het boek en vond het uiterst leerzaam.

Manier van ontwikkelen

Vanaf de eerste -beta-versie ben ik met Lightroom aan de gang gegaan. Pieter Dhaeze en ik schreven er allerlei boeken over, bij elke nieuwe versie een nieuw boek. Maar dat we alles van Lightroom weten? Dat niet. Lightroom is in de loop der jaren best complex geworden en regelmatig vraagt Pieter aan mij of ik weet hoe je dit of dat probleem op kan lossen en omgekeerd vraag ik ook regelmatig raad bij Pieter. In de loop van de tijd ontwikkel je een bepaalde manier van ontwikkelen in die module Ontwikkelen. De manier waarop ik een foto aanpak is anders dan de manier waarop Pieter die aanpakt en weer anders dan de manier waarop Kelby die aanpakt met zijn zevenpuntensysteem voor Lightroom. Het is inspirerend om een stel foto’s op zijn zevenpuntenmanier aan te pakken.

De 7 punten

Met de lessen van het boek bewerk je dus 21 foto’s op de zevenpuntenmanier. Ik som de zeven punten even op:

  1. Een RAW-profiel toekennen
  2. De kleur goed krijgen
  3. Het toonbereik uitbreiden
  4. Met sensorbeperkingen omgaan
  5. Schilderen met licht en retoucheren
  6. Lensproblemen oplossen
  7. De afronding

De zeven punten in je hoofd stampen

Het zevenpuntensysteem voor Lightroom
Een voor- en na-voorbeeld uit les 2.

21 lessen, zul je misschien zeggen, is dat niet een beetje veel om deze stappen te leren? Ik denk van niet. Hij stampt je op die manier zijn aanpak in je hoofd, zodat je, als je halverwege het boek bent, automatisch een foto kunt analyseren en bepalen welke van die zeven stappen je voor een foto nodig hebt. En elke les is anders. De ene les gaat het over een onderbelicht landschap, dan weer over een portret, dan weer over een volkomen overbelichte foto. Je leert hoe je een panorama in elkaar zet en hoe je met HDR om gaat. Maar telkens bepaal je: welk profiel heb ik bij deze foto nodig? Hoeveel verscherping heeft deze foto nodig in de afronding? Enzovoort.

Tips en trucs

Je leert allerlei trucjes van hem. Bijvoorbeeld hoe je meer nadruk op wolkenluchten kunt leggen door de Hooglichten drastisch te verminderen. Hij sleept die vaak helemaal naar -100 en verdomd, dat werkt vaak heel goed. Hij pakt het vaak veel drastischer aan dan ik doe. Hij verhoogt regelmatig het contrast naar waarden die ik nooit gebruik, hoppa naar +65, om kleuren er mooi en verzadigd uit te laten zien. Hij zet vaak aan het eind een heel klein negatief Vignet (deelvenster Effecten, prioriteit hooglichten -11) om de nadruk meer naar het midden van de foto te laten gaan. Allemaal dingen die ik nooit doe en die ik misschien in mijn eigen werkwijze ga gebruiken.

Integreren in je eigen aanpak

Het zevenpuntensysteem voor Lightroom
Een voor- en na-voorbeeld uit les 7.

Als je al heel lang met Lightroom Classic werkt zul je waarschijnlijk niet een-twee-drie je werkwijze helemaal omgooien. Neem stap 7, Lensproblemen oplossen. Hij zet de ene keer wel, de andere keer niet de Lenscorrecties aan. Bij mij, met mijn Fuji-camera’s, staan ze automatisch aan en gebruik ik ze dus altijd. Bij mijn oude foto’s van mij  Nikon D700 zet ik ze altijd aan. Ik gebruik bijna altijd als eerste stap Automatisch ontwikkelen en dat blijf ik doen. Maar ik heb trucs van Kelby geleerd die ik dus wel kan toepassen, zoals bijvoorbeeld die -100 hooglichten. Kortom, als je een beginnende gebruiker van Lightroom Classic bent heeft de module Ontwikkelen na het lezen van dit boek geen geheimen meer voor je. Als je een ervaren gebruiker bent, dan leer je met het zevenpuntensysteem voor Lightroom van Scott Kelby allerlei nieuwe trucs die je in je eigen aanpak kunt integreren.

Het boek – 272 pagina’s dik – is tot en met 26 augustus te bestellen bij Van Duuren Media met een korting van €5,-. Nog een ding: dit zevenpuntensysteem is niet alleen te gebruiken voor Lightroom Classic, maar is ook toepasbaar voor Lightroom in Cloud. Als er andere toetsenbordafkortingen of termen worden gebruikt dan geeft Kelby dat aan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.