Elk nadeel heeft zijn voordeel, of andersom. Het voordeel van een lidmaatschap van Creative Cloud is dat je regelmatig een update van de software krijgt. Een nadeel van Creative Cloud is, dat als je geen lid bent, je ook geen update krijgt. In deze nieuwe CC-versie zit Dehaze, ofwel Nevel verwijderen. Hoe dat werkt lees je in deze blogpost.
Nevel verwijderen
Wat is er nieuw in de Lightroom CC 2015.1-versie? Dehaze, ofwel Nevel verwijderen. Je kunt met Dehaze nevel en mist uit een foto verwijderen, of omgekeerd, er nevel of mist toevoegen. Als je gaat fotograferen in de mist, zal je wel mistfotos willen maken. Met de Dehaze-tool kun je die mist enigszins weghalen. De hoeveelheid mist heb je bij het fotograferen namelijk niet voor het zeggen, het is zoals het is bij het moment van opname. In de digitale donkere kamer die Lightroom is, kun je nog ingrijpen. Je kunt vage details minder vaag maken.
Het is natuurlijk geen wondermiddel: een erg mistige foto, met heel weinig details krik je niet op tot een super scherpe foto, maar het gereedschap werkt wel.

In de module Ontwikkelen vind je het gereedschap Nevel verwijderen in het onderdeel Effecten. Je past het effect toe door eenvoudig aan de schuifregelaar te schuiven. Een beetje meer, een beetje minder. Het werkt en, zoals gezegd: alleen bij een lidmaatschap van Creative Cloud.

Ontdek Lightroom 6 & CC
En als je dan toch een lidmaatschap van CC hebt: natuurlijk zit Dehaze, Nevel verwijderen, ook in Adobe Camera Raw, bij de laatste versie van Photoshop.
Alles over de laatste versie van Lightroom (zonder Dehaze, maar met de informatie over gezichtsherkenning, Panorama’s maken en HDR binnen Lightroom) kun je lezen in Ontdek Lightroom 6 & CC.
P.S. Na het schrijven deze blogpost kwam ik een oplossing tgen voor degenen die geen Creative Cloud-lidmaatschap hebben en die toch nevel willen verwijderen. Een maker van voorinstellingen – Prolost – heeft voorinstellingen (presets) gemaakt waarmee ook nevel valt te verwijderen. Gratis en voor niks!
Ik heb het niet kunnen uitproberen met mijn Lightroom CC-versie, maar als je toch wilt kunnen ‘dehazen’, dan is het misschien de moeite waard. Je vindt ze HIER.
Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Je vindt ze op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.