Een van de nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom is Dieptebereik (in het Engels Depth Range). Dieptebereik kun je alleen maar gebruiken als je foto’s hebt met daarin opgesloten gegevens over diepte. De enige foto’s die dat hebben zijn foto’s van de iPhone met diepte-informatie. Die foto’s moeten dan ook nog in het heic-formaat zijn. Hoe het masker Dieptebereik in Lightroom werkt, lees je hieronder.
Nu heb ik zelf geen iPhone, maar mijn dochter wel en die kan foto’s met diepte maken in dat heic-formaat. Foto’s gemaakt met de iPhone-camera kunnen een depth map (dieptekaart) bevatten en Lightroom kan die informatie gebruiken voor het maken van maskers. Het kostte wel enige moeite om de foto in dat heic-formaat op mijn iMac te krijgen. Via Whatsapp werden er telkens jpg’s van gemaakt. Via de mail idem. Uiteindelijk stuurden we de bestanden met AirDrop naar de iMac en jawel, we kregen het heic-formaat binnen. Ik importeerde beide foto’s in Lightroom en voilà! ik kon de Dieptebereik–mogelijkheden in Lightroom gebruiken.
Dieptebereik
Bij het maken van maskers via Dieptebereik moet je niet meer denken aan kleur of helderheid van een foto, maar moet je denken aan welk onderwerp staat op welke plek in de dieptekaart van de foto. In dit voorbeeld is dat natuurlijk de jongen en de kerstboom die vooraan staan en waar de iPhone op heeft scherpgesteld. Kies je bij de Maskers voor Dieptebereik, dan krijg je een pipetje te zien waarmee je in de foto kunt aangeven welk deel van de foto je wilt maskeren. Wil je bijvoorbeeld de achtergrond nog vager maken, dan klik (of sleep) je op de achtergrond.
Dieptekaart visualiseren

Bij Dieptebereik onder het masker in het deelvenster Maskers zie je de dieptekaart gevisualiseerd. Als je met de pipet hebt gekozen wat er gemaskerd moet worden, dan kun je daarna bij Dieptebereik nog het masker beïnvloeden. In een rechthoekje zie je het voornaamste deel van het masker dat je hebt gekozen. Met de twee driehoekjes (schuifjes) onder het Dieptebereik kun je schuiven hoe de selectie moet wegvallen. Links de Laagste wegvalwaarde, rechts de Bovenste wegvalwaarde. De linker wegvalwaarde geeft aan waar het masker eindigt het dichts vooraan. De rechter wegvalwaarde geeft aan waar het masker in de diepte eindigt.

Onderwerp selecteren
Door de manier waarop de foto met de iPhone wordt gemaakt, met twee camera’s, waarna de foto in portretmodus wordt samengesteld, heb je de kans dat een persoon op de voorgrond op deze manier een beetje wordt ‘uitgeknipt’. Dat kun je bij dit masker goed zien. Er komt een rand om de foto heen, waardoor de persoon een rand om zich heen krijgt. Niet echt mooi. In dit geval kun je beter kiezen voor Onderwerp selecteren en – als het om de achtergrond gaat – het masker om te keren.

Bij deze foto werkt dat Dieptebereikmasker niet echt lekker. Het ligt dus een beetje aan de foto of je er veel aan hebt. Voorlopig werkt het ook alleen met het heic-formaat, dus als je geen iPhone hebt: jammer, maar helaas.
Deze blogpost ‘Het masker Dieptebereik in Lightroom is onderdeel uit een serie over de nieuwe maskermogelijkheden in Lightroom. De eerste blogpost uit die serie vind je HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.