iOS 14

Vernieuwingen in iOS 14, maar is het al af?

Nu hier alweer een dag of wat iOS 14 in gebruik is, ontdek je enerzijds steeds meer handige vernieuwingen in iOS 14. Maar ook irritante – vooralsnog kleine – bugs.

Bedrijven die besturingssystemen leveren hebben zich alweer een tijd lang ten doel gesteld om jaarlijks tenminste één nieuwe versie van hun OS uit te brengen. Dat heeft grotendeels met aandeelhouders te maken die dat min of meer ‘eisen’. Of dat voor jou als eindgebruiker goed uitpakt? Tja, dat wagen we te betwijfelen. Gelukkig is Apple – dat helaas ook voor dat jaarlijkse schema gevallen is – nog een van de nettere bedrijven. Ten eerste geven ze je de optie om nog een paar jaar op je oude OS te blijven hangen, waarbij je keurig netjes beveiligingsupdates blijft ontvangen. Hulde! Daarnaast reageert Apple snel als er echt grote problemen blijken te zijn. En precies daarom dan toch maar iOS 14 en iPadOS 14 geïnstalleerd. Deze keer kijken we even meer specifiek naar iOS, ofwel de smartphoneversie. Er zitten leuke vernieuwingen in iOS 14, maar maar ze zijn verre van overheersend. Na upgraden ziet het er allemaal nog vertrouwd uit en hoef je niet direct iets heel nieuws te leren.

Stuk sneller Safari

Wat ons in ieder geval alvast opviel is een verbetering in de camera. Zoals je als iPhone-bezitter wellicht weet, maakt dat toestel – desgewenst – automatisch HDR-foto’s zodra dat noodzakelijk is. Sinds iOS 13 leidde dat bij binnenfoto’s met kunstlicht steevast tot vreemdsoortige kleurenbanden in beeld. Die zijn na installeren van iOS 14 – eindelijk – verdwenen. Verder geldt dat Safari een héél stuk sneller is geworden. Wel irritant is dat je geen zoeklink meer kunt kopiëren vanuit de adresbalk. Ofwel: stel je tikt de zoekterm fiets in die balk, dan kreeg je vroeger een Google-link te zien met daarin de zoekterm verwerkt. Als je nu kopieert vanuit de adresbalk, kopieer je alleen het woord fiets. De oplossing is gelukkig simpel: tik op de deelknop in Safari en dan op Kopieer. Nu wordt wel (weer) de echte URL gekopieerd. Geen bug overigens, maar gewoon hoe het vanaf nu werkt.

Appbibliotheek

Een van de andere vernieuwingen in iOS 14 is de Appbibliotheek. Die bereik je door door al je app-schermen naar rechts te vegen. De allerlaatste pagina is de bibliotheek. Hier heeft iOS zelf een mappenindeling gemaakt en bij elkaar horende apps gegroepeerd. Dat is met name voor meer chaotische gebruikers die nooit hun eigen app-mappen aanmaken ideaal. Nu kun je alsnog snel terugvinden wat je zoekt. Vreemd genoeg is deze feature trouwens niet geïmplementeerd in iPadOS.

iOS 14
Die nieuwe Appbibliotheek komt vooral goed van pas voor meer chaotische gebruikers.

De gekste bug

‘Natuurlijk’ bevat de nieuwe iOS 14 ook diverse bugs, waaronder een aantal bijzondere exemplaren. Zo liepen veel gebruikers die een mobiel abonnement bij KPN hebben tegen een vreemd verschijnsel aan. Zodra ze de grens overgingen, werkte mobiele data ineens niet meer. Irritant natuurlijk, zeker nu je in de hele EU gratis kunt roamen. De oplossing bleek te bestaan uit het wijzigen van het ‘APN’-adres. Dat is iets waar je als nederig gebruiker nooit wat mee te maken hebt. Maar blijkbaar heeft de upgrade naar 14 ervoor gezorgd dat iPhones in het buitenland niet correct meer worden herkend en dus geen dataverkeer wordt toegestaan. Hoe dan ook: om je internet tijdens een middagje in de wildwoeste Duitse natuur weer op gang te helpen start je eerst de app Instellingen. Tik daarin op Mobiel netwerk, dan op Mobieledatanetwerk en wijzig onder MOBIELE DATA de standaardtekst internet in portalmmm.nl. Voila: je internet doet het ook buiten de landsgrenzen weer! Of en wanneer dit toch wel bijzondere bugje (ligt de oorzaak bij KPN of bij Apple…?) opgelost wordt is onbekend. Maar je weet nu in ieder geval hoe je weer verder kunt. Hou dit forum even in de gaten, alwaar ook KPN-medewerkers reageren en ongetwijfeld laten weten of en wanneer het euvel eventueel is verholpen.

vernieuwingen in iOS 14
KPN-klanten die het illustere idee kregen om met hun op iOS 14 draaiende iPhone de grens over te reizen, krijgen door het wijzigen van de server achter APN weer toegang tot internet.

VPN

VPN doet hier ook ‘raar’ onder iOS. Hoewel er de optie Verbind op aanvraag is (Instellingen, VPN, i achter een VPN-verbinding) houdt iOS zich daar momenteel niet aan. Ofwel: automatisch verbinden met een VPN werkt niet. Dat kan vervelende beveiligingsrisico’s in een bedrijfsomgeving opleveren bijvoorbeeld. Maar ook als je ervan uit gaat dat je je via een ‘veilig’ versleutelde VPN-verbinding via een hotspot in een café bezig bent, terwijl dat dus niet zo blijkt te zijn. Heb je op een bepaald moment per se een VPN-verbinding nodig, check dan zeker even of deze actief is. Dat kan door bij de klok rechtsboven in beeld naar beneden te schuiven. Of je checkt de VPN-status in de app Instellingen. Zet indien nodig de schakelaar bij de gewenste VPN-verbinding handmatig aan.

Niet-startende app

Veelvoorkomend zijn momenteel niet-startende apps. De enige remedie daarvoor is simpelweg wachten tot een ontwikkelaar zijn of haar app van een update heeft voorzien die ‘m iOS 14 compatibel maakt. Gebeurt dat niet binnen bijvoorbeeld een maand en heb je de functionaliteit van de app wel nodig, dan is het tijd om naar een alternatief te zoeken. En nu we het dan toch over apps hebben: het updaten van apps onder iOS 14 (en ook iPadOS 14) gaat niet lekker. Het duurt veel langer dan normaal, en ook blijven veel app-updates hangen, waarna ze weer resetten naar de status update beschikbaar. Je kunt daar als gebruiker niet veel aan doen, helaas. Wat soms een beetje helpt is om het update-paneel te sluiten nadat je voor Werk alle bij hebt gekozen. Soms gaat het dan ineens – zij het relatief traag – wel goed. Tel ook even tot tien nadat een updateronde voltooid is alvorens Safari te starten. Wacht je niet heel even, dan crasht de browser soms na updaten van andere apps.

Goed te doen

Inmiddels is Apple al druk aan het werk met iOS 14.2 (14.1 lijkt overgeslagen te worden deze keer of zit wellicht al verwerkt in de release). Wil je geen last hebben van de door ons ook geconstateerde gekkigheden dan kun je best wachten tot die update klaar staat en dan naar 14 upgraden. Maar de problemen zijn vooralsnog niet dusdanig groot dat als je erg nieuwsgierig bent we je met klem adviseren te wachten. De vele handige vernieuwingen in iOS 14 maken veel goed.

iOS 14Wil je weten wat je zoal met iOS 14 kunt doen? Dan is het goed om te weten dat auteur Henny Temmink momenteel de laatste hand legt aan haar nieuwe boek Ontdek iOS 14, dat binnenkort verschijnt. De schrijfster doet Apples nieuwe besturingssysteem voor iPhone en iPod Touch haarfijn uit de doeken. Van de eerste kennismaking tot het gebruik van de verbeterde en nieuwe apps: u leert alles om het meeste uit iOS 14 te halen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.