Adobe Lightroom Downloader voor al je CC-files

Het is de bedoeling van Lightroom CC om je foto’s bij Adobe in de cloud te bewaren. Vanuit die cloud bewerk je de foto’s en de bewerkingen sla je ook weer op in die cloud. Voor Lightroom CC is een lidmaatschap van Creative Cloud nodig. Wat moet je doen als je (proef)lidmaatschap eindigt en al je foto’s in de cloud zitten? Dan moet je de foto’s uit de cloud halen met de Adobe Lightroom Downloader.

Geen lid meer van Creative Cloud

Als je met Lightroom CC werkt staan je foto’s in de cloud. Je kunt ook foto’s lokaal op je harde schijf hebben staan. Lightroom CC is gebaseerd en gericht op cloudopslag. Het grootste deel van je fotocollectie zal dus in de cloud staan. Dat zijn de oorspronkelijke highres-bestanden – RAW en/of JPEG – van de foto’s van je mobiele camera en geüploade foto’s van je spiegelreflex- of systeemcamera. Adobe wil natuurlijk graag dat je lid blijft van Creative Cloud en elke maand geld naar ze overmaakt. Er kan echter een moment komen dat je geen zin/geen geld/andere reden hebt om je lidmaatschap voort te zetten. Je beëindigt je lidmaatschap. Je wilt natuurlijk wel graag je foto’s terug. Dat gaat eenvoudig met de Adobe Lightroom Downloader.

Adobe Lightroom Downloader downloaden

Adobe Lightroom Downloader
De Adobe Lightroom Downloader in actie.

Je zult eerst die downloader moeten downloaden vanaf de Adobe site. Daarna is het eenvoudig. Je start de downloader. Je logt in met het Adobe-ID, dat je ook gebruikte voor je Creative Cloud-lidmaatschap. De downloader kijkt hoeveel foto’s er van jou in de cloud staan. Je moet een plek op je harde schijf aanwijzen waar je de foto’s wilt bewaren. Vervolgens kan het downloaden beginnen. Als je foto’s hebt bewerkt in Lightroom CC, dan worden die bewerkingen naast de oorspronkelijke foto’s opgeslagen in een XMP-bestand. Als er Smart Previews van je foto’s in de cloud staan – omdat je vanuit Lightroom Desktop(Classic) foto’s in de CC-cloud hebt bewaard – worden die Smart Previews als DNG-bestanden gedownload.

Onbewerkte foto’s

Op dat moment heb je dus – als ik het goed begrijp – onbewerkte foto’s op je harde schijf staan. De bewerkingen zitten in de XMP-bestanden. En waar kun je die bewerkingen mee tot leven wekken? Met Adobe Camera RAW van Photoshop of met Lightroom Classic. En daar heb je waarschijnlijk geen lidmaatschap (meer) van. Met die onbewerkte bestanden moet dan opnieuw aan de gang in een andere applicatie. Anyway, je hebt je bestanden terug. Nog een ding: bij het beëindigen van een proeflidmaatschap heb je drie maanden de tijd om je foto’s te downloaden. Bij een ‘gewoon’ lidmaatschap heb je een jaar de tijd.

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.