Bij een dienst aanmelden en (of) weer uitloggen. Het zijn dingen waar je nooit zo bij nadenkt. Toch is het de moeite waard om er eens wat kritischer naar te kijken.
Veel diensten eisen dat je je eerst aanmeldt middels een gebruikersnaam en wachtwoord. Logisch, want anders zou bijvoorbeeld iedereen je (web)mail kunnen lezen. Of bij bestanden die je in de cloud bewaart kunnen. We zien echter ook steeds meer apps die onbeschaamd vragen of je ook wilt inloggen bij de achterliggende dienst. Soms is dat natuurlijk ook weer noodzakelijk, maar heel vaak ook niet. Neem een app als Google Maps. Die werkt ook uitstekend zónder je daar eerst met een Google-account aan te melden. Voordeel van niet aanmelden is dat Google je niet kan ‘volgen’; niet weet waar je bent en je zoekgeschiedenis eveneens niet in de cloud bewaart. Vanuit privacy-overwegingen helemaal geen verkeerde gedachte dus om je in die app niet aan te melden, of er per direct uit te loggen. En zo zijn er meer redenen voor uitloggen te bedenken.
Uitloggen voorkomt volgen
Ben jij bijvoorbeeld iemand die zich nooit afmeldt bij Google of GMail? Bedenk dan dat je bij altijd ingelogd zijn heel makkelijk gevolgd kunt worden in al je doen en laten online. Datzelfde geldt voor veel meer diensten die in de categorie ‘social’ of ‘communicatie’ vallen. Niet uitloggen betekent dat je op bezochte sites weliswaar vaak wat extra deel- of reageerknoppen ziet. Maar weegt dat op tegen het nadeel van je surfgedrag prijsgeven, bijvoorbeeld? Een gouden stelregel is dan ook om na gebruik van een dienst daar ter plekke eerst netjes uit te loggen. Helemaal een vereiste als je een computer op werk of school gebruikt. In dat geval voorkom je er ook mee dat anderen uit jouw naam dingen kunnen doen. Pas eveneens op met het stiekeme selectievakje ‘ingelogd blijven’ (of iets soortgelijks) dat nogal eens opduikt op de diverse aanmeldschermen. Schakel dat vooral uit, want dat is een zekere weg naar online volgacties. Wees kritisch, bescherm jezelf en maak bewust gebruik van zowel in- als uitlogmogelijkheden.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.