Cloudopslag heeft voor- én nadelen (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/wolken-wolken-vormen-cloud-mountain-1439324/)

Cloudopslag, doen of niet?

Bestandsdiensten zijn erg populair. De OneDrives en Google Drives van deze wereld geven gebruikers ademruimte. Werkt cloudopslag echt zo ideaal?

Bestandsopslagdiensten die online werken, zijn feitelijk een harde schijf ergens in een datacenter. Door een abonnement af te sluiten krijg je een vaak behoorlijke opslagruimte tot je beschikking. Vaak is ‘cloudopslag’ inbegrepen bij bepaalde producten. Denk aan een abonnement op Office 365 of een van de Adobe-producten. In het geval van Office 365 krijg je bij een abonnement 1 TB opslagruimte. Heel mooi, je kan daar bijvoorbeeld al je documenten, foto’s en video’s op bewaren. Groot voordeel van cloudopslag is zoals gezegd dat de ‘virtuele harde schijf’ zich in een groot datacenter bevindt. Hetgeen betekent dat daar automatisch back-ups gedraaid worden. Gaat er eens iets gruwelijk mis aldaar, dan merk je daar – als het goed is – niets van. Behalve dat de dienst misschien even niet beschikbaar is. Het levert een heel veilige situatie op als je het goed doet: bewaar al je onmisbare zaken thuis lokaal op de computer, liefst ook nog op een externe harde schijf én op een clouddrive. Klinkt allemaal heel mooi, maar er zijn zeker ook nadelen aan cloudopslag.

Snelheid

Meest voor de hand liggende nadeel is snelheid. En dan vooral uploadsnelheid. De meeste internetproviders bieden nog altijd een hogere downloadsnelheid aan ten opzichte van de uploadsnelheid; de verschillen kunnen aanzienlijk zijn. Juist bij het kopiëren van bestanden naar een clouddrive toe is het tenenkrommend om te zien hoe verschrikkelijk lang het kan duren voordat grote bestanden eindelijk zijn overgeheveld. Het is een probleem dat zich in de toekomst – hopelijk – vanzelf oplost als steeds meer mensen de beschikking krijgen over glasvezel met hogere uploadsnelheden. Overigens is de snelheid van een clouddrive ook bij bijvoorbeeld een 100 Mbps up- en down-verbinding nog altijd langzaam ten opzichte van een 1 Gbps thuisnetwerk. Ga er dus vooral even heel rustig voor zitten als u flink wat te uploaden hebt.

Privacy

Open deur natuurlijk, maar cloudopslag is inherent gekoppeld aan privacy. De kans bestaat altijd dat iemand ergens ongewenst bij jouw bestanden kan komen. Bijvoorbeeld omdat een database met gebruikersgegevens gestolen is door een hacker, iets wat regelmatig in het nieuws is. Of omdat de aanbieder van de cloudopslagdienst zélf erg geïnteresseerd is in wat je zoal bij hun bewaart. Bijvoorbeeld om gebruikersprofielen samen te stellen die dan weer uitermate interessant zijn om voor veel geld aan adverteerders en dergelijke te verkopen. Of gewoon een vakantiekracht die een leuke manier ziet om geld bij te verdienen door het verkopen van privégegevens. Voor dit soort problemen is een oplossing, namelijk het versleutelen van al je bestanden alvorens je ze uploadt. Maar dat kost nóg meer tijd en er zijn dan ook maar weinig mensen die dat doen.

Hoe lang?

Blijft over de leverancier van de opslagdienst zelf. Want uit de korte maar roerige geschiedenis van internet hebben we wel geleerd dat bedrijven komen en gaan. Soms sneller en onverwachter dan gedacht. En als de aanbieder van uw cloudopslag het bijltje erbij neergooit is de kans groot dat u uw gegevens ook kwijt bent. Nog los van de vraag wat er met al die opslagruimte gebeurt als een ander bedrijf de servers en harddisks uit de failliete boedel overneemt.

Conclusie

Cloudopslag kan heel handig zijn. Maar zie het vooral als een back-up. Of beter nog: een back-up van een lokale back-up. Ga er nooit van uit dat je gegevens in de cloud 100% veilig zijn. Of dat ze daar voor eeuwig blijven staan. Bewaar dus nooit onmisbare zaken alléén in de cloud. Denk ook goed na voordat je heel privacygevoelige informatie onversleuteld op de drive zet. Dat kunnen ook onschuldige foto’s van je (klein)kinderen zijn. Daarvan wil je zeker niet dat ze ooit in handen van anderen met minder edele bedoelingen komen. Ja: cloudopslag heeft zeker een toekomst, maar het is wel een dienst die met beleid gebruikt moet worden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij      Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

5 gedachten over “Cloudopslag, doen of niet?”

    1. Moeilijk daar een praktisch antwoord op te geven. Zelf gebruik ik er geen. De meest veilige oplossing is zelf iets bij een hostingprovider te regelen. Als daarvoor de technische kennis ontbreekt (zoals bij de meeste mensen het geval zal zijn) is het in ieder geval verstandig om iets binnen de EU te kiezen (zie bv reactie andere Ronald hieronder). Dan weet je zeker dat de betreffende dienst aan de strenge regelgeving alhier moet voldoen. Waarmee het probleem in de vorm van bijvoorbeeld een faillissement natuurlijk nog steeds niet opgelost wordt.

  1. Sinds de AVG op zoek gegaan naar een veilige Nederlandse oplossing die werkt met verwerkersovereenkomsten. Uitgekomen bij vboxxcloud. Ben benieuwd of u en anderen ook al bekend zijn met deze cloudoplossing?

  2. Heb al jaren de toen nog gratis cloudopslag van het nederlandse stack. Gratis 1 tb. Is niet enorm snel maar snel genoeg. Wel wat probleempjes met bestanden groter dan 4gb. De betaalde variant beloofd meer snelheid. Die amerikaanse clouddiensten gebruik ik niet. Loop je het risico opgepakt te worden als je een tussenlanding op een vs vliegveld moet maken.

    1. Gebruik ook deze clouddienst als “extra”. Probleempje, bestanden updaten levert (in ieder geval vanuit OSx-omgeving) soms problemen op bij sommige bestandsnamen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.