Zo simpel: foto's van je iPhone halen. Behalve als ie niet wil meewerken.

Grrr, daarom was die iPhone onnavigeerbaar

Soms zoek je uren naar een oplossing voor iets wat te simpel is voor woorden. En eigenlijk ook een ontwerpfoutje is. Zoals toen we vanavond foto’s van onze iPhone wilden halen.

Het is toch zo simpel. Je hebt een iPhone bomvol met foto’s en videoclips. Zó vol dat het toestel begint te piepen en waarschuwingen te geven betreffende te weinig vrije opslagruimte. Ach ja, je schiet maar door zonder na te denken met een smartphone, niet waar? Hoe dan ook, het was dus tijd om de mobiel weer eens met de computer te verbinden. Kwestie van kabeltje inprikken en met de Verkenner de fotomap van de iPhone openen. Deze keer niet echter. In de Verkenner was wél de opslagruimte te zien, maar de inhoud ervan niet. En die inhoud was een grote foto- en videoverzameling die toch echt van het toestel gehaald moest worden. Updaten van iTunes – de eerste gedachte – ging niet echt fijn. Windows trakteerde ons uiteindelijk zelfs op een blauw scherm. Enfin na Windows weer hersteld te hebben – de klok tikte vrolijk verder – wilde de iPhone nog steeds z’n inhoud niet vrijgeven. De oplossing was voor de hand liggend maar volledig onzichtbaar.

Veiligheidsmaatregel

Apple besteed erg veel aandacht aan veiligheid. Dat is een uitstekende gedachte natuurlijk. Maar in het geval van de foto’s en video’s op ons toestel ging er toch iets mis. De iPhone bleek namelijk om toestemming te vragen voor het beschikbaar maken van de beeldmap op de Windows laptop. Alleen… Die melding was niet zichtbaar! Verstopt achter het pincodescherm namelijk. Pas na wat speurwerk bleek even de telefoon ontgrendelen en vervolgens toestemming geven dus voldoende. Het was natuurlijk een héél stuk handiger geweest als die melding met bijbehorend piepje in beeld was verschenen na aansluiten van de telefoon. Het geven van toestemming had dan altijd nog na het invoeren van pincode, uitlezen van vingerafdruk of gezichtsherkenning geregeld kunnen worden. Houd in het achterhoofd dat deze situatie regelmatig (maar onvoorspelbaar) plaats kan vinden bij het koppelen van een vergrendelde iPhone.

Beetje dom

Achteraf voelt ondergetekende zich een beetje dom. Maar wat Googelen naar dit probleem toont gelukkig al snel dat hopen gebruikers van iPhones en iPad’s zich minstens één keer in hun Apple-leven de haren uit het hoofd getrokken hebben om precies dezelfde reden. Dat maakt het iets verdraaglijker. Maar toch véél te lang mee bezig geweest weer. Soms lijkt het erop dat computers (en vooral de achterliggende programmeurs) ons dagelijks leven dicteren en niet andersom. Goed, dit stukje is nog maar even in het holst van de nacht getikt. Als het een beetje meezit leest u het in de loop van de dag. Lekker uitgeslapen middels een ontspannen nacht…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.