Besprekingen van Luminar 2018

De slogan waarmee Luminar wordt aangeprezen is ‘perfecte foto’s in minder tijd’. Klinkt goed, dat willen we allemaal wel. Luminar van het bedrijf Skylum (voorheen MacPhun, maar nu maken ze ook software voor Windows. Vandaar.) wordt door sommigen gezien als alternatief voor Lightroom. Of het dat is? Dat blijft voorlopig een vraag zolang de ‘asset manager’ er nog niet in zit. Ik zocht op het web naar de eerste indrukken van de nieuwe versie van Luminar, Luminar 2018.

Fuji-bestanden

Lightroom gebruik je meestal als je werkt met RAW-bestanden. Wil Luminar een alternatief zijn voor Lightroom, dan zal die RAW-verwerking tiptop moeten zijn. In de vorige versie van Luminar was dat ‘ok, maar niet fantastisch’, schrijft Thomas Fitzgerald in een eerste bespreking van Luminar 2018. Bij de vorige versie ontbrak de mogelijkheid van lenscorrecties, die is er nu wel. Fitzgerald probeerde in de nieuwe versie RAW-bestanden van Sony, Nikon, Canon en Fuji. Deze nieuwe versie maakt veel betere omzettingen van RAW. Vooral die van de Fuji-RAW-bestanden zijn erg goed. En dat zegt wel wat: over de kwaliteit van RAW-omzetting van Fuji-bestanden in Lightroom wordt nogal eens geklaagd. Hij gaat Luminar gebruiken voor zijn Fuji-bestanden. Toch is er nog wel wat aan te merken. Automatische lenscorrecties worden niet ondersteund in Luminar 2018. In het algemeen is hij wel enthousiast. Lees de hele bespreking HIER.

Filtereffecten

Luminar 2018
Filtereffecten bovenop de RAW-bewerking.

Bij Northlight Images is Keith Cooper ook tevreden over de nieuwe ‘engine’ voor RAW-verwerking. Nadat je een foto hebt ontwikkeld kun je er filters op los laten. De filters tonen de kracht en zwakte van Luminar. Een filter kun je als laag in Luminar toevoegen en die laag kun je bijvoorbeeld minder dekking geven. Mooi dus, maar Cooper ziet het meer als effecten. Hij toont er een paar voorbeelden van. Hij vindt Luminar inmiddels de moeite waard om het bij zijn klanten aan te raden. Lees zijn review HIER. Shutterbug heeft een bespreking met de titel ‘Is Luminar de Lightroom-killer waar je op hebt gewacht?’. Een antwoord geven ze niet op hun eigen vraag. Ze vinden het bij Shutterbug een waardig alternatief voor Lightroom, maar het is te vroeg om het nu al een Lightroom-killer te noemen. Bij Imaging Resource kun je een aardig filmpje vinden waarin fotograaf Serge Ramelli Lightroom vergelijkt met Luminar en waarin hij zijn huidige werkwijze met Luminar 2018 en Lightroom laat zien:

Luminar 2018 wordt een belangrijke speler

Bij het Nederlandse Photofacts is er een bespreking van Michelle Peeters. Zij is onder de indruk van Luminar 2018: ‘Het is een belangrijke update, maar meer dan dat: Luminar wordt een belangrijke speler.’ Ook zij vindt het jammer dat er geen automatische lenscorrecties in zitten, maar ziet Luminar wel degelijk als concurrent van Lightroom. Bij ComputerCreatief hebben we Luminar 2018 net binnen. We kregen zowel een Windows als een Mac-versie en die gaan we komende weken eens goed tegen het licht houden. Werk jij al met Luminar? Daar horen we graag wat jij er van vindt…

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

5 gedachten over “Besprekingen van Luminar 2018”

 1. Ik werk sinds vorige week ook met Luminar, met de nadruk op ook. LR kan er echt voorlopig nog niet uit, Luminar gaat inderdaad beter om met de Fuji bestanden en dan met name de detaillering in gras e.d. Maar de eerste bewerking doe ik toch echt in LR qua witbalans, belichting enz. daarna met LR bewerkingen ingesloten naar Luminar als ik dat nog nodig vind. Wat erg goed werkt is het polarisatiefilter, vorige week wat fletse luchten opgeknapt, werkt heel goed maar je moet de dekking wel terugbrengen anders wordt het te. Wat erg lastig is dat er nog geen kleurprofielen ondersteund worden, dat schijnt in december te komen, ik werk in AdobeRGB (ondersteunt mijn monitor ook) en zie dus nogal heftige kleuren verschijnen in Luminar, ik hoop wel dat dit verbeterd. Op zich vind ik het heel veelbelovend en houd het dan ook, ben heel benieuwd wat de toekomstige updates gaan brengen. Na de eerste update is het minder traag, ik heb de Windows versie, maar dat kan en moet nog stukken beter.

 2. Ik ben een nieuwkomer op gebied fotografie en fotobewerking. Moet nog heeeeel veel leren en ontdekken . Heb diverse cursussen en workshops gevolgd, en blijf dat doen. Lees heel veel op internet en de bladen.
  Ik heb Luminar aangeschaft, maar vind het niet makkelijk om een foto goed te bewerken. Veel knoppen/schuifjes, maar ik weet gewoon niet wat het oplevert.
  Ik mis een goede handleiding/boek , liefst in het Nederlands.
  Groetjes Joke

  1. Ja, boek en programma in het Nederlands zou wel mogen.
   Wij zitten altijd een beetje in de kou!
   Groetjes, Marie-Ange

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.