In Duitsland is een verbod ingesteld op het gebruik van horloges waarmee kinderen gevolgd kunnen worden. Want je kan er ook mee afluisteren…
De Duitse telecomwaakhond heeft zogeheten ’tracker’-horloges in dat land verboden. De reden is dat ouders het horloge kunnen bellen en ongemerkt meeluisteren naar wat bijvoorbeeld een leraar staat te vertellen. En dat schendt de privacy. Jammer voor de Duitsers, want die horloges zijn zonder meer een uitkomst voor ouders waarvan het kroost kwijt loopt op bijvoorbeeld een druk strand. In dergelijke klokjes zitten namelijk zowel een GPS-ontvanger als een simpele GSM-telefoon verborgen. Op aanvraag kan het horloge via bijvoorbeeld sms een locatie doorsturen. Zo weet je precies waar de kleine heen is afgedwaald. Bellen kan ook, en in geval van nood kan je spruit zelf met één knopdruk of tik op het scherm jou bellen. Het aardige is dat die horloges bijna niets kosten, voor soms minder dan twee tientjes koop je ze op eBay.
Babyfoon
Datgene waar de horloges primair voor bedoeld zijn doen ze uitstekend: het opsporen van je kind. Met name voor kleine kinderen is dat simpelweg ideaal. Voortaan geen paniek meer van ouder of kind. Tegelijkertijd geldt natuurlijk dat wanneer een ‘vies oud mannetje m/v’ aan de haal gaat met een kind deze persoon ongetwijfeld als eerste zo’n horloge verwijdert of uitschakelt. Het is dus vooral bedoeld voor dromerige afdwalers. Punt is dat veel van de apparaatjes ook een soort van babyfoon-functie hebben. Als ouder bel je dan naar het horloge, waarna dit automatisch en ongemerkt opneemt. Handig om te beluisteren wat je kind op zolder allemaal aan het uitspoken is. Of om in geval van nood te achterhalen wat er gaande is. Minder geslaagd als deze functie wordt ingezet om te luisteren naar wat de leraar of kleuterleider/ster op school doet en zegt. En dat laatste is precies waar men bij onze Oosterburen over valt. Met als eindconclusie dat dit dus niet kan.
Spyware
Sowieso kwamen de kiene klokjes onlangs al in opspraak vanwege het feit dat er soms nogal wat achterdeurtjes in zitten. Bij de goedkope horloges van Chinese makelij wordt nauwelijks aandacht besteed aan veiligheid. Wat ons betreft is het dus echt een ding dat je gebruikt op een dagje naar een overvol strand of een ander evenement waarbij kinderen relatief makkelijk uit het oog verloren kunnen worden. Maar geef het horloge maar niet mee naar school, of laat het thuis ingeschakeld op tafel liggen. Gewoon voor het geval dát.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.