Beter fotograferen met je Smartphone

beter fotograferen met je smartphone‘Echte’ fotografen doen nog regelmatig schamper over de camera van de smartphones. Ik maak foto’s met een échte camera zeggen ze dan en kijken niet verder dan hun neus lang is. Een echte camera? De camera van je smartphone ís een echte camera. Je kunt er nu al meer mee dan met een compactcamera van een paar jaar geleden. De fabrikanten van die smartphones steken tijd en energie in het ontwikkelen van steeds betere software die de camera’s aanstuurt. Daardoor kun je er steeds meer mee. Wil je mooiere foto’s met je smartphonecamera maken? Lees dan het boek Beter fotograferen met je smartphone.

Dubbele camera’s

Een beetje smartphone heeft tegenwoordig twee camera’s aan de achterkant. Bijvoorbeeld een camera voor een beetje groothoek en eentje om mee in te zoomen, zoals bij de iPhone 7 Plus. Of een beetje groothoek en een supergroothoek, zoals bij de LG G6. Bij Huawei doen ze het weer anders. Op de Mate 9 heb je een ‘gewone’ camera voor kleur en eentje voor zwart-wit. Die dubbele camera’s kun je vaak ook combineren voor speciale effecten. Bij de iPhone 7 Plus schiet je dankzij die dubbele camera’s mooie portretten. Van die portretten met zo’n vage achtergrond, bokeh heet dat ook wel. Bij de Huawei Mate 9 zorgt het combineren van beide camera’s voor betere foto’s in het halfdonker. En dat zijn dan nog alleen maar de dingen die er nu mogelijk zijn.

Assistentie van de software

smartphonefotografie-portre
Een portret geschoten in de modus Portret van de iPhone 7 Plus.

Wat de camerasoftware achteraf met een foto doet heet computational photography. Softwarematige aanpassingen van de foto. De camera maakt een foto en de software doet achteraf aanpassingen. Dat kan onmiddellijk zijn met de camerasoftware zelf, of achteraf met apps die je op je smartphone hebt gezet. Dankzij de software van Apple of Huawei kun je met je smartphone mooie portretten maken. Met Snapseed verbeter je je foto en maak je er een zwart-witfoto van. Computational photography staat nog in de kinderschoenen. In de nabije toekomst wordt er steeds meer mogelijk. We schreven op dit blog bijvoorbeeld over aanpassingen die je in de toekomst aan een selfie kunt doen. Of over de 52 megapixel camera, de Light 16. De software van de camera zal je steeds meer assisteren om betere foto’s te maken. De camera ‘weet’ straks wat jij wilt gaan maken als je je camera op iets of iemand richt…

Beter fotograferen met je smartphone

In het boek Beter fotograferen met je smartphone lees je over de mogelijkheden van de laatste generatie smartphonecamera’s. Wil je aan het werk met Google foto’s? Of met iCloud fotodelen? Je foto’s bewerken met Snapseed? Aan het werk met DNG/RAW-bestanden van je smartphonecamera? Je vindt het in het boek. Het ligt nu in de winkel, bij je favoriete online boekhandel en bij de uitgever. Op dit blog houden we de laatste en nieuwste mogelijkheden van de smartphonecamera in de gaten. Wat kunnen we bijvoorbeeld verwachten van de nieuwe iPhone? Wat zijn de mogelijkheden van de dubbele camera’s op de nieuwe Galaxy Note 8? Op Computer Creatief lees je over deze nieuwe smartphones en over nieuwe software voor je smartphonecamera. Je vindt alle blogposts in de categorie Smartphonefotografie. HIER vind je de laatste tips en trucs voor Google Foto’s en HIER voor Snapseed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.