Voordat digitale spam iets is dat je alleen in een museum ziet zal nog wel even duren (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spam_Museum_in_evening.jpg)

Spam, het blijft oervervelend

We ontkomen nog altijd niet aan spam. Sterker nog, het aantal ongewenste berichten blijft bij velen de inbox overspoelen. Behalve een spamfilter activeren doe je er helaas weinig tegen.

De laatste maanden is het weer flink raak. Velen krijgen regelmatig berichten van bijvoorbeeld ‘Albert Heijn’ of ‘Aldi’ betreffende het heuglijk feit dat daar iets leuks op ze staat te wachten. Wel eerst even op de link klikken om recht te krijgen op de luxe traktatie natuurlijk. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar negéér dit soort mails. Het vervelende is dat ze tegenwoordig in goed Nederlands geschreven zijn en daarmee mogelijk betrouwbaarder overkomen. Toch zijn de neppers gelukkig eenvoudig te herkennen.

Snelle check geeft uitsluitsel

Ten eerste is er natuurlijk de afzender, al worden digidieven en ander gespuis daar steeds handiger. Zo kunnen ze als afzender gewoon een legitiem afzend-adres gebruiken. Het is namelijk niet de bedoeling dat je dergelijke mails beantwoord. Je wordt altijd verleid tot het klikken op een link ín de mail. En door daar de muis even boven stil te houden (en niet te klikken!!!) openbaren de meeste mailprogramma’s de bron van de link. En die leidt zoals je in onderstaand voorbeeld ziet zeker niet naar in dit geval Albert Heijn. Betrapt en dus nep! In dit geval was de spammer overigens zo lui om ook een wel heel herkenbare afzender te gebruiken, dat is dus niet altijd het geval. Maar de link (en dat kan ook een knop in de mail zijn) laat duidelijk zien dat het foute boel is. Bedrijven die überhaupt ongevraagd prijzen zouden weggeven, doen dat natuurlijk via hun eigen officiële website en bijbehorend adres.

Een nep mail, let op het adres dat onder de link zit verstopt!

Fishing

Het doel van dit soort mails is dan ook helemaal niet om je te verblijden met een prijs. Het betreft vooral ‘fishing’, ofwel het proberen te achterhalen van je gegevens. Vaak beland je na het klikken op de link in een fishing-mail (nogmaals: vooral niet doen!) op een tamelijk overtuigend ogende website. En dan blijkt al snel waar het om te doen is. Ineens word je het hemd van ’t lijf gevraagd. Behalve je bonuskaartnummer (om maar wat te noemen) dien je ook je adres, paspoortnummer, creditcardgegevens en veel meer af te geven alvorens je de prijs – die echt nooit komt – in ontvangst kunt nemen. Zou je daar intrappen, dan confronteer je jezelf met een levensgroot probleem. Criminelen kunnen dan namelijk vanuit jouw naam de meest smerige dingen uithalen. Zij blijven buiten schot, maar de politie staat straks wel bij jou voor de deur. Uitleggen dat jij niets te maken hebt met die Afghaanse wapendeal gaat dan heel veel tijd kosten.

Spamfilter

Gelukkig bieden de meeste mailproviders, mailprogramma’s en internetbeveiligingspakketten een spamfilter. Schakel dat vooral in en gebruik het. Nadeel van zo’n spamfilter is dat er – zeker in het begin – ook legitieme berichten door geblokkeerd worden. Het is dus zaak om zo’n filter goed af te richten. Bijvoorbeeld door het op een witte lijst (whitelisten) te zetten van al je legitieme contacten. Zo mis je nooit mail van familie, vrienden of collega’s. Tegelijkertijd leren deze filters ook vaak door met name in het begin actief mail als spam te markeren (of juist als niet-spam). Na een tijdje werkt het dan verbazingwekkend goed. Door een spamfilter bij je (mail)provider in te stellen, zie je de berichten zelfs nooit meer op je eigen computer of smartphone verschijnen. Sterker nog: ze worden niet eens meer opgehaald.

Controleren

Het is met een actief spamfilter wel zaak met enige regelmaat de map met uitgefilterde spamberichten te controleren. Zoals gezegd is geen enkel spamfilter perfect en mist u er mogelijk een wél belangrijk bericht door. Andersom geldt ook dat een spamfilter niet in staat is om élk malafide bericht te blokkeren. Spammers worden steeds inventiever, wat het moeilijk maakt om neppers automatisch te herkennen. Blijf dus vooral ook je gezonde verstand gebruiken. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het dat ook. En mails van banken dient u al helemaal te wantrouwen. Er is nauwelijks nog een bank te vinden die via e-mail correspondeert. En ze zullen ook nooit en te nimmer om toegangscodes, wachtwoorden en wat dies meer zij vragen. Voor de rest moet je spam maar gewoon voor lief nemen. Zolang de wetgeving of de techniek achter e-mail niet veranderd wordt, blijf je er helaas last van houden. Voordat digitale spam echt in een museum belandt zal nog wel een tijdje duren.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.