Mooiere selfies dankzij kunstmatige intelligentie

Wat is er nog ‘echt’ aan een foto, nu je binnenkort een voorjaarsfoto kunt veranderen in een herfstfoto of een sinaasappel veranderen in een appel? Doet het er wat toe of een foto echt is? De camerasoftware op je mobieltje maakt automatisch een nep – bokeh – achtergrond, in Photoshop haal je alle mensen weg voor het Rijksmuseum door het ‘stacken’ van een aantal foto’s. ‘Echt’, doet het wat toe? Bij een nieuwsfoto ja, maar bij een landschap? Een leuke familiefoto? Of een selfie? Bij een selfie is het belangrijk dat je er leuk opstaat. Daarbij is alle hulp welkom en alles geoorloofd. Adobe werkt aan software waarmee je je selfie kunt verbeteren,waarmee je jezelf mooier kunt maken.

Een selfie neem je eigenlijk altijd te dicht bij. En als je een foto te dichtbij neemt krijg je rare vervormingen, dus zeker als je een gezicht te dichtbij fotografeert. Vergelijk het met het maken van een portretfoto met een groothoek lens. Het gezicht krijgt iets bols, niet erg flatteus. Je kunt zelf aan de slag gaan met Photoshop Fix, waarmee je een gezicht kunt aanpassen. Photoshop Fix herkent de gelaatstrekken en je kunt beperkte aanpassingen. Een glimlachje zus, een aanpassing aan de ogen zo.

Met kunstmatige intelligentie moet dat makkelijker en beter kunnen. Op de laatste Adobe Max liet Adobe nieuwe technologieën zien, onder andere Sensei, zoals Adobe zijn technologieën van machine leren en kunstmatige intelligentie noemt. (We schreven er eerder op dit blog HIER over.) Adobe zette recent een filmpje online waarin je een toepassing van Sensei kunt zien. Het gaat om software waarmee je heel eenvoudig een selfie verfraaid. In het filmpje zie je hoe iemand zijn selfie aanpast. Bijvoorbeeld net of de foto is gemaakt zoals je een portret van iemand zou schieten, niet met een groothoek maar met een wat langere lens. Zo, nu nog een beetje meer omhoog kijken, even de achtergrond vervagen… Oh, misschien de stijl van een ander portret erop overbrengen? Dat kan allemaal.

Natuurlijk is dit nog een teaser, de software is er nog niet, maar het lijkt erop dat de software al bijna klaar is. Kom maar op Adobe, dit soort tools zijn leuk, slim gemaakt en makkelijk toe te passen. Geen ingewikkelde Photoshop-trucs, maar een eenvoudige app op je mobieltje. Lang leve de computational photography!

Een gedachte over “Mooiere selfies dankzij kunstmatige intelligentie”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.