Een 52 megapixelcamera in je broekzak: de Light L16

Onlangs schreven we over computational photography, fotografie waarbij de computer meer of andere dingen mogelijk maakt bij fotografie, bijvoorbeeld door het snel combineren van meerdere opnamen tot één beeld. Er valt veel moois te verwachten van die cameracomputertechnologie en de Light L16 camera is er een voorbeeld van.

Deze Light L16-camera is een compactcamera die gebruikt maakt van 16 lensjes – waarbij de lens kan variëren van 28mm tot aan 150mm – en 16 sensoren van elk 13 MP, in een apparaat dat lijkt op een mobiele telefoon. Die 16 sensoren maken samen een bestand van 52 megapixel. Je kunt het een beetje vergelijken met de laatste iPhone camera, die ook twee lenzen en twee sensors heeft, maar dan toch weer heel anders. Deze L16 schiet foto’s met al die verschillende sensoren en lenzen tegelijk en voegt die verschillende foto’s vervolgens samen tot één bestand van 52 megapixel. In dat bestand kun je in- en uitzoomen tussen groothoek en tele. Je hebt wel een computer nodig om tot het uiteindelijke resultaat te komen. De processor in de camera kan dat nog niet aan.

light-camera

Ach, zou het niet mooi zijn als je alleen een apparaat ter grootte van een smartphone nodig hebt als dag-en-dagelijkse-camera. Je kunt groothoek, tele of iets daar tussenin fotograferen en je bepaalt je achteraf wat je focuspunt was. Ik wil best wel zo’n L16. Je kunt er alleen (nog) niet mee bellen, maar het moet toch niet al te ingewikkeld zijn om dat erin te stoppen. Nu nog heel krachtige processors… De Light-camera is wel een beetje zwaar aan de prijs, zo’n $1700,-. Niet onbegrijpelijk met al die sensoren en lensjes. Nog een paar jaar wachten, totdat de prijs flink is gezakt…

Lees er HIER, HIER en HIER meer over.

Een gedachte over “Een 52 megapixelcamera in je broekzak: de Light L16”

  1. Mooie ontwikkeling. Ik vraag mij echter af hoe je de lensoppervlaktes van deze camera schoonhoudt. Een van mij vele compactcamera’s (Sony) heeft een groothoeklens waar een vettige voedseldruppel op is gekomen. Ik heb die – op advies van de fabrikant – met lauwwarm water en een speciaal lensdoekje verwijderd. De lens lijkt schoon maar bij het bekijken met een supersterke loep zie je een duidelijke onregelmatige coating op de lens. Een medewerker van een Utrechtse professionele fotowinkel heeft de lens met een soort kunststof kwastje bewerkt maar de onregelmatige toplaag blijft zichtbaar en bij tegelichtopnames is het extra strooilicht goed te zien. Dat corrigeren is onmogelijk, vrees ik. Bij zoveel lensoppervlakken kun je natuurlijk stellen dat er slechts 1 van de 16 vervuild zou worden en dat de andere afbeeldingen – na beeldconversie cq -manipulatie – het effect zouden verminderen. De verkoper in Utrecht adviseerde een nieuwe camera te kopen want een nieuwe lens inbouwen zou meer dan 300 euro kosten. De miniaturisering heeft vele voordelen maar soms ook nadelen, vrees ik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.