Aan USB-C en Thunderbolt 3 valt niet meer te ontkomen!

Nu Apple USB-C volledig heeft omarmd door ook op de nieuwe MacBook Pro’s USB-C-poorten te gebruiken, komen er misschien eindelijk genoeg docks en verloopkabels die goed werken en waardoor je je oude en nieuwe apparatuur kunt aansluiten. Maar niet elke USB-C-poort is hetzelfde. Als je door de ene poort gaan kom je in Thunderbolt-3-land, door de andere kom je in het land van USB-3. Lees deze blogpost nog maar eens na, als je wilt weten hoe het precies zit met die Thunderbolt 3, USB 3.1 en de USB-C-poort.

De nieuwe MacBook Pro krijg je ofwel met twee USB-C-poorten ofwel met vier. Deze poorten zijn van de soort Thunderbolt 3. De gewone Macbook, de 12 inch, heeft één USB-C-poort en die is van het type USB-3. Een Thunderbolt-dock of ander Thunderbolt-apparaat kun je dus niet gebruiken op de 12 inch Macbook. Maar als je bijvoorbeeld een USB-cardreader had gekocht om je foto’s op de 12 inch Macbook te kunnen zetten, dan kun je dat apparaat wél weer gebruiken op de Thunderbolt USB-C-poorten van een MacBook Pro. Thunderbolt 3-USB-C-poorten spreken ook de USB-taal.

Als je een nieuwe MacBook Pro koopt zul je in eerste instantie je oude apparaten willen aansluiten. Bijvoorbeeld je kaartlezer.

Kaartlezer

Verloopstekkertje van USB-C naar oude USB.
Verloopstekkertje van USB-C naar oude USB.

De Macbook en de Macbook Pro hebben geen ingebouwde kaartlezer meer. Jammer en misschien ook wel erg onhandig. Als je onderweg op de laptop je foto’s wilt binnenhalen zul je dus een manier moeten vinden om je foto’s van je camera naar je laptop over te zetten. Je zult dus ofwel een nieuwe USB-C-kaartlezer moeten aanschaffen, of een kabeltje moeten kopen om rechtstreeks vanaf je camera naar je laptop een verbinding te maken. Een adaptertje van bijvoorbeeld USB-C (male) naar een USB-A (female) kan hier ook goed dienst doen, zodat je ook je oude kaartlezer kunt koppelen.

Docks

Om al je ‘oude’ apparaten – zoals een harde schijf of een beeldscherm – aan je gloednieuwe MacBook Pro aan te sluiten is een dock het meest handig. Een jaar geleden waren die nog erg schaars. De eerste Windows laptops met USB-C kwamen op de markt en allerlei fabrikanten beloofden prachtige docks met genoeg poorten om al je oude apparaten aan te sluiten, maar echt veel goede apparatuur kwam er niet op de markt. Die markt was blijkbaar nog te klein, maar nu gaat het dan toch eindelijk gebeuren.

Check voordat je een dock aanschaft eerst of je USB-C-poort geschikt is voor Thunderbolt 3 of alleen voor USB 3.1. Voor de MacBook Pro koop je een Thunderbolt dock, voor je 12 inch MacBook een dock geschikt voor USB 3.1 en lager.

Een Belkin Thunderbolt 3 dock  met ethernet (1), audio (2), USB-3 (3), USB-C (4), DisplayPort (5),
Een Belkin Thunderbolt 3 dock met Ethernet (1), Audio (2), USB-3.0 (3), USB-C (4), DisplayPort (5), Power (6), Status (7), USB-3.0 (8) en Audio (9).

Een dock dat binnenkort bij Belkin beschikbaar komt is de Thunderbolt 3 Express Dock HD, met een ethernet-aansluiting, audio uit, DisplayPort, USB-A 3.0-poorten en twee Thunderbolt 3-poorten. Alles wat je hartje begeert. Hoewel… Ik mis een kaartlezer. Als jij die ook mist, dan is de ARC HUB misschien interessant. Die heeft geen ethernet-poort, maar wel weer een kaartlezer. Hij is Thunderbolt-compatibel, maar ook niet meer dan dat.

Meer lezen?

Nu Apple USB-C en Thunderbolt 3 heeft omarmd wordt er ineens veel geschreven over deze technologieën. Op de site van Macworld staat een uitgebreid verhaal over de adapters, kabels enzovoort die je nodig kunt hebben om je harde schijven, beeldscherm, ethernet en kaartlezers aan te sluiten. Nog meer over de technologie van USB-C en Thunderbolt lezen? HIER vind je een verhaal over de totale nachtmerrie die USB-C en Thunderbolt voor deze schrijver zijn. Bij OneMoreThing schrijven ze over de Thunderbolt 3-apparatuur van Belkin en LaCie. Er is genoeg informatie te vinden, als je even zoek op USB-C en Thunderbolt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.