USB-C,USB 3.1 en Thunderbolt 3… Hoe zit het eigenlijk?

Op zoek naar informatie die me duidelijk kon maken hoe het nu precies zit met USB-C, USB 3.0, 3.1 en Thunderbolt 3 stuitte ik tijdens mij Google-zoektocht op een FAQ waarin me de verschillen volledig duidelijk zouden worden uitgelegd. Niet dus. In het oerwoud van kabels, poorten en snelheden begreep ik er ineens niets meer van. Dóórzoeken dus naar de verschillen en overeenkomsten tussen USB 3.1 en Thunderbolt 3 en hoe precies het zit met USB-C. In deze blogpost onze bevindingen.

USB en Thunderbolt zijn alle twee technologieën om apparaten met elkaar te verbinden en met elkaar te laten praten. Met USB en Thunderbolt kun je harde schijven, scanners en beeldschermen met je computer verbinden. Dat gaat met een kabel en het ene uiteinde van die kabel steek je in de poort van het apparaat dat je wilt verbinden, het andere uiteinde steek je in de poort van de computer en dan hoop je dat het apparaat ‘gezien’ wordt door de computer. Bij Thunderbolt of de voorganger daarvan Firewire kun je een aantal van die externe apparaat in een keten achterelkaar door verbinden. Dat die verschillende apparaten met elkaar kunnen ‘praten’ ligt aan de chip waarmee die poort verbonden is. Dat kan dus een chip zijn voor USB, die natuurlijk in zowel het externe apparaat, als op de computer aanwezig moet zijn, of een chip voor Thunderbolt, die zowel in de randapparatuur als op de computer aanwezig moet zijn. De chips ‘praten’ met elkaar via de poorten en de kabels in de ‘taal’ USB of in het Thunderbolts.

Overeenkomsten

De overeenkomsten tussen USB 3.1 en Thunderbolt 3 zijn de kabel met de connectors en de poort waarin je die connectors steekt. Dat is USB-C. De connectors van een USB-C-kabel zijn aan beide kanten van de kabel hetzelfde en de poorten waarin je die connectoren steekt zijn ook hetzelfde. Het maakt niet uit hoe je de kabel er in stopt, de boven- en onderkant zijn precies hetzelfde en de connector aan de ene kant van de kabel is precies hetzelfde als de connector aan het andere uiteinde. Handig! Geen gedoe meer met al die verschillende uiteindes van de USB-kabels, met micro- mini- en wat heb je nog meer-USB-kabels. Dus: een USB 3.1-poort en -kabel zien er hetzelfde uit als een Thunderbolt 3-poort en kabel: het zijn USB-C-poorten en -kabels. Handig, maar ook verwarrend. Wat zijn de de verschillen tussen beide standaarden? Het gaat erom welke taal de chips die vastzitten aan de poorten praten. Bij een Thunderbolt 3-poort is dat Thunderbolts, bij een USB 3.1-poort is dat USB 3.1-taal.

TIP • Backwards compatible Die nieuwe versies van Thunderbolt en USB, respectievelijk 3 en 3.1, zijn backwards compatible met de oudere standaarden, wat wil zeggen dat USB 3.1 ook kan praten met USB 3.0- en 2.0-apparaten en dat Thunderbolt 1- en 2-apparaten met Thunderbolt 3 kunnen praten.

De verdere overeenkomst tussen USB 3.1 en Thunderbolt 3 is dat je verschillende apparaten aan elkaar kunt linken. Aan je laptop, bijvoorbeeld de allernieuwste 12-inch MacBook van Apple die van USB 3.1 en USB-C is voorzien, kun je een beeldscherm hangen en daaraan weer een harde schijf en adapter om je laptop van stroom te voorzien. Datzelfde geldt voor de Thunderbolt 3-poort aan een laptop. Ook daaraan kun je een beeldscherm hangen en daaraan weer een vaste schijf of een adapter om je laptop van stroom te voorzien. Het verschil tussen USB 3.1 en Thunderbolt 3? De snelheid waarmee informatie tussen apparaten wordt uitgewisseld.

Verschillen

Het grootste verschil tussen USB 3.1 en Thunderbolt 3 is de snelheid van gegevensoverdracht: USB 3.1. kan maximaal 10 Gbps aan, Thunderbolt 3 40 Gbps.Daarnaast verstaat USB 3.1 alleen USB-taal, en verstaat Thunderbolt 3 niet alleen Thunderbolts, maar ook de talen van USB, DisplayPort en PCIExpress. Dankzij de USB-C-kabel en -poort kun je dus een uitgebreide variëteit aan apparaten aan de Thunderbolt 3-poort hangen.

Een afbeelding van https://thunderbolttechnology.net

Die USB-C poort en kabel maakt het echter ook mogelijk om aan de laatste 12inch Macbook  een beeldscherm te hangen. Dat lijkt verwarrend, want in de USB 3.1. standaard lees ik daar niets over. Het gaat hierbij ook niet om USB 3.1., maar om de kabel en de poort die dat video-signaal wel kunnen doorgeven, als de computer daarvoor is ingericht.

En de praktijk?

USB 3.1 en Thunderbolt 3 zijn relatief nieuwe technologieën. De laatste 12-inch MacBook van Apple heeft slechts één poort, een USB-C poort die USB 3.1 ondersteunt, maar waar je ook met verloopkabels een bijvoorbeeld een beeldscherm op kunt aansluiten. Toen de Macbook werd aangekondigd, in maart vorig jaar, waren er nog maar weinig mogelijkheden om van die nieuwe poort gebruik te kunnen maken. Op de CES in Las Vegas zijn afgelopen week USB-C-hubs gelanceerd van allerlei fabrikanten, zodat die ene poort bruikbaar wordt voor allerlei verschillende apparaten. Ook andere leveranciers van computers ondersteunen die nieuwe standaarden. Neem bijvoorbeeld de Dell XPS 15, die heeft onder andere ondersteuning voor Thunderbolt 3. Wil je aan die Thunderbolt 3-USB-C-poort allemaal apparaten zoals beeldschermen of harde schijven hangen, dan heb je daar ook weer een hub voor nodig. Ook die Thunderbolt 3-hubs werden geïntroduceerd  op CES.

Over enkele jaren hebben we hoop ik nog alleen USB-C-kabels en poorten op onze computers, randapparatuur en mobiele telefoons, die ofwel USB 3.1 of later of Thunderbolt 3 of later ondersteunen. Dat zou nog eens handig zijn: geen gedoe meer met USB-kabels met mini-, micro- of gewone connectors, geen eigengereide kabels meer van Apple, maar alles USB-C. Heerlijk.

Meer lezen over dit onderwerp?

Veel informatie over Thunderbolt 3 vind je HIER,  een mooie infographic die laat zien wat Thunderbolt 3 allemaal kan zie je HIER en als je wilt weten in welke computers Thunderbolt 3 op dit moment ingebouwd zit dan kijk je HIER.

Over de USB 3.1-standaard kun je HIER en HIER meer lezen

2 gedachten over “USB-C,USB 3.1 en Thunderbolt 3… Hoe zit het eigenlijk?”

  1. Handige toelichting die niet zou misstaan in de handleiding van mijn computer. Ik hoop dat Apple de mogelijkheid brengt om via USB-3 of Thunderbolt 3 de IPads aan mijn camera te koppelen. Of vraag ik dan iets onmogelijks of onzinnigs?

  2. @Henk Gianotten: Ja, dat zou mogelijk kunnen zijn als Apple ook voor iPads en iPhones de USB-C-standaard zou omarmen in plaats van hun eigen kabels en connectoren. Nu kun je alleen met de camera-connection-kit je camera aan je iPad koppelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.