Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading)

Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading)

Een van de mooie vernieuwingen in de laatste versie van Lightroom Classic is Kleurverlopen toepassen. Kleurverlopen toepassen?? Nu ja, het is een rare vertaling van Color Grading, zoals het heet in de Engelse versie van Lightroom Classic. Wat is dat dan, Color Grading? Ik zocht naar een betere vertaling van Color Grading, maar kwam uit bij Color Grading. Het heet gewoon zo in de wereld van video. Daar wordt het als volgt omschreven: Met color grading geef je een nieuwe of betere kleurtoon aan het beeld. Het beeld krijgt een soort filter en krijgt hierdoor meteen een andere sfeer. In Lightroom Classic kun je met die Color Grading dus je foto’s een andere kleurtoon geven. In deze blogpost leggen we uit hoe je dat doet. Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading).

Gesplitste tinten

Het verdwenen deelvenster Gesplitste tinten.

Met Kleurverlopen toepassen (Color Grading) kun je je foto’s een andere sfeer geven door de foto een kleurtint te geven. Het deelvenster Kleurverlopen toepassen komt in de plaats van het deelvenster Gesplitste tinten. Met Gesplitste tinten kon je in de Hooglichten en Schaduwen subtiele kleuraanpassingen doen. Je kon er ook van een zwart-wit foto bijvoorbeeld een sepia tint maken. Mocht je met Gesplitste tinten Voorinstellingen hebben gemaakt, dan kun je die nog steeds gebruiken. Kleurverlopen toepassen gebruikt dan alleen de instellingen van de Hooglichten en de Schaduwen. Kleurverlopen toepassen kan echter veel meer.

Het deelvenster Kleurverlopen toepassen

Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading)
De verschillende keuzes in het deelvenster Kleurverlopen toepassen.

Als je het deelvenster Kleurverlopen toepassen opent zie je bovenin bij Adjust een aantal icoontjes van cirkeltjes. Hiermee kunnen je wisselen tussen de verschillende manieren om Color Grading toe te passen:

  • Drie cirkeltjes: je ziet tegelijkertijd de kleurencirkels van Schaduwen, Middentonen en Hooglichten,
  • Zwart cirkeltje: de kleurencirkel van de Schaduwen,
  • Grijs cirkeltje: de kleurencirkel voor de Middentonen,
  • Wit cirkeltje: de kleurencirkel voor de Hooglichten,
  • Laatste cirkeltje: de combinatie van de Schaduwen, Middentonen en Hooglichten waarmee je in een keer het hele beeld aanpast.
Lightroom Classic: Kleurverlopen toepassen (Color Grading)
Links de drie kleurencirkels bij elkaar, rechts de kleurencirkel van de Schaduwen met de extra schuifregelaars.

Het meest handig is (vind ik dan) om de losse kleurencirkels voor de Schaduwen, Middentonen en Hooglichten te gebruiken. Die zijn groter en geven je meer nauwkeurigheid. Onder elke kleurencirkel zie je een stel schuifregelaars:

  • Kleurtoon, waarmee je de kleur uit de kleurencirkel kiest.
  • Verzadiging, waarmee je de verzadiging van de gekozen kleur aanpast en
  • Luminantie, waarmee de helderheid van de kleur kunt aanpassen van naar donkerder en naar lichter.

Daaronder zie je nog twee schuifregelaars:

  • Overvloeien, waarmee de drie verschillende onderdelen – Schaduwen, Middentonen en Hooglichten – met elkaar kunt vervloeien. Je kunt de overgangen tussen bijvoorbeeld Schaduwen en Middentonen harder of zachter maken.
  • Balans, waarmee je de balans kan laten doorslaan naar de aanpassingen van de Hooglichten of de Schaduwen.

Werken met de kleurencirkels

De mogelijkheden met de toetsen Ctrl/Cmd en Shift.

Een kleurencirkel heeft een rondje binnenin en aan de buitenkant. Met het rondje binnenin bepaal je de verzadiging van de gekozen kleur. Met het rondje aan de buitenkant kies je de kleur. Als je met je cursor in de kleurencirkel sleept kun je tegelijkertijd de kleur en de verzadiging veranderen. Er zijn twee toetsen om het kiezen van kleur en verzadiging handiger en nauwkeuriger te maken. Met ingedrukte Shift-toets kun je de gekozen kleur vasthouden en daarbij – langs een lijntje dat in de kleurencirkel verschijnt – de verzadiging verhogen of verlagen. Met ingedrukte cmd-toets (macOS) of ctrl-toets (onder Windows) houd je de verzadiging vast en kun je in een cirkel binnen de kleurencirkel rondgaan om een andere kleur te kiezen.

Zo, nu weet je wat de mogelijkheden van het deelvenster Kleurverlopen toepassen zijn. Hoe je die mogelijkheden toepast beschrijven we in een deze blogpost: Color Grading gebruiken in Lightroom Classic. Hieronder zie je een voorbeeld van een subtiele aanpassing van een foto met behulp van Kleurverloop aanpassen:

Links zonder Color Grading, rechts met toepassing van Color Grading.

Meer tips over Lightroom vind je HIER.

Wil je meer over Lightroom Classic leren? Van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks is de 3de editie van Ontdek Lightroom Classic verschenen. Deze nieuwe editie is bijgewerkt tot en met Lightroom versie 10. Leer alles over het werken met profielen, het automatiseren van de import van je foto’s, hoe je met Color Grading aan het werk gaat en nog veel meer. En – als geschreven woorden tekort schieten – worden de mogelijkheden van Lightroom Classic je duidelijk gemaakt aan de hand van allerlei filmpjes.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.