eerste kennismaking met Luminar

Eerste kennismaking met Luminar

Over Luminar – een beeldbewerkingapplicatie voor Mac en Windows – wordt op fotografie-sites enthousiast geschreven. De reviewer bij Fstoppers is écht enthousiast over Luminar. Op de Digital Photography School doen ze er krachtige RAW-omzettingen mee en The Phoblographer vraagt zich af of Lumina een Lightroom Killer is… Wat ‘men’ zich in het algemeen afvraagt is of Luminar Lightroom Classic zou kunnen vervangen. Een eerste kennismaking met Luminar.

In een blogpost vorige week vroeg ik me af waaraan een applicatie moet voldoen wil het Lightroom goed kunnen vervangen. Laten we uitgaan van nieuwe foto’s die je wilt gaan bewerken en catalogiseren. Aan je oude Lightroom-catalogus heb je in Luminar niets. Luminar heeft – nog – geen bibliotheekfunctie. Die komt er wel, ergens dit jaar. Voorlopig is Luminar dus een applicatie waarin je één voor één je foto’s moet openen en bewerken. Wil je – net als in Lightroom – een stel foto’s op dezelfde manier bewerken, dan is dat in Luminar ingewikkeld. Je moet de bewerkingen bewaren als batch-preset en die in batch bewerken. Niet handig als je snel even een stel foto’s van een shoot wilt aanpassen en meteen bekijken.

RAW-bewerken: Adjust

eerste kennismaking met Luminar
Het RAW-filter in Luminar.

Voor deze blogpost bekeek ik hoe Luminar met RAW-bestanden omgaat. Luminar werkt met Layers (lagen) en Filters. De Filters zijn de verschillende aanpassingen, die je in lagen kunt aanbrengen. Bij het ontwikkelen van een RAW-bestand gebruik je het filter RAW Develop. Dat Filter bestaat uit drie onderdelen: Adjust, Lens en Transform. Adjust is wat je vindt in het onderdeel Standaard van Lightroom. In Adjust doe je de basisaanpassingen: Witbalans, Belichting, Hoge Lichten enzovoort. Je mist bij Luminar in dit RAW-Filter Vibrance en Saturation. Die zul je in een ander Filter moeten vinden.

Lens en Transform

Een belangrijk onderdeel in Lightroom zijn de Lenscorrecties. Lightroom heeft voor allerlei lenzen van allerlei fabrikanten lensprofielen waarmee je automatisch lensafwijkingen kunt corrigeren. Vignetten, chromatische aberratie, dat soort dingen. Soms zitten die lenscorrecties opgesloten in het RAW-bestand. Dat is het geval bij de bestanden van Fuji. Mooi, zul je zeggen. Ja, in Lightroom, maar niet in Luminar. Daar zullen je de lenscorrecties handmatig moeten doen. Het ingesloten lensprofiel in het Fuji RAW-bestand wordt niet herkend en er zijn ook geen profielen voor lenzen van andere camera’s en lenzen voor die camera’s. Handmatig kan, maar is tijdrovend en onhandig.

Accent – AI Filter

eerste kennismaking met Luminar
Bewerkingen in Luminar met de RAW-, Saturation/Vibrance en Accent – AI-filters.

De laatste versie van Lightroom Classic kreeg een verbeterde Autom.-functie. Met Autom. in het panel Standaard kun je dankzij Artificial Intelligence (AI ofwel kunstmatige intelligentie) je foto in één keer verbeteren. Deze nieuwe Autom.-functie werkt duidelijk beter dan in de ‘oude’ Lightroom. Luminar heeft ook een dergelijke functie: het Accent – AI-Filter. Voor dezelfde foto gebruikte ik in Lightroom Autom. en Accent – AI in Luminar. Beide resultaten waren niet slecht. Bij Luminar kun je de effecten van het Filter verhogen en verlagen met behulp van Boost. Handig.

Het blijft moeilijk om Lightroom en Luminar met elkaar te vergelijken. Luminar is een jong programma, Lightroom is al een ‘klassieker’ met heel veel mogelijkheden. Aan die mogelijkheden – zoals Lenscorrecties of automatisch andere foto’s aanpassen – ben je gewend. Je merkt meteen hoe vaak je dit soort functies gebruikt. Dit was een eerste kennismaking met Luminar. Voor mijn RAW-bewerkingen blijf ik voorlopig in ieder geval bij Lightroom.

Wil je meer tips en trucs met en over Lightroom lezen? Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.