Een eerste indruk van Fujifilm X RAW Studio

In het algemeen weet een camerafabrikant het best hoe je een RAW-opname moet ontwikkelen naar een foto. De jpegs die het resultaat zijn van de ontwikkeling in de camera zijn vaak heel mooi. Fuji heeft sinds kort Fujifilm X RAW Studio om foto’s op dezelfde manier te ontwikkelen als in de camera gebeurt. Een mooie aanvulling voor Fuji-gebruikers? Mwah…

Fabrikanten leveren veelal software bij de camera waarmee je een RAW-bestand kunt ontwikkelen. Dat is bij Nikon bijvoorbeeld Capture NX, bij Fuji is dat Silkypix. Het is meestal software die niet uitblinkt in gebruiksgemak, zeker als je dat vergelijkt met Lightroom. De makers van Lightroom hebben veel verstand van het omzetten van RAW-bestanden naar een ordentelijke foto. Ze hebben echter vaak niet de precieze informatie van de fabrikant hoe die de omzettingen doen. Ze proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de omzettingen van de fabrikanten te benaderen. Dat gaat in veel gevallen goed. Bij de Fuji-X-serie zijn de resultaten wisselend.

X-Trans-sensor

Het probleem van Fuji? De sensors in de camera’s van de Fuji X T-serie hebben een andere manier van het filteren van het licht dat op de sensor valt, vergeleken met de meeste andere camera’s. Dat heeft in Lightroom lange tijd voor problemen gezorgd. Er zijn nog steeds Fuji-fotograferen die de omzettingen van Lightroom niet goed/mooi vinden. Ze zijn opzoek naar de ‘superieure’ manier van ontwikkelingen zoals Fuji dat zelf in de camera met de jpegs doet. Die jpegs worden alom bejubeld. Als je met de Fuji in RAW schiet kun je in de camera ook zelf die omzettingen maken. Dat gaat op het kleine schermpje op de achterkant van de camera. Nu is dat ook op de Macintosh mogelijk met Fujifilm X RAW Studio.

Fujifilm X RAW Studio

Fujifilm X RAW Studio
De interface van Fujifilm X RAW Studio.

Fujifilm X RAW Studio is een beetje vreemde software. De software maakte gebruik van de processor in de camera. Om Fujifilm X RAW Studio te kunnen gebruiken moet je de camera aan je Mac hangen. Als de software start, kijkt de software of de camera aanwezig is. Voor de omzettingen wordt gebruik gemaakt van de processor in de camera, waardoor je precies dezelfde jpegs kunt maken als je ook in de camera kunt doen. De software werkt met RAF-bestanden (RAF is het bestandsformaat voor RAW van FUJI) die zich op de computer bevinden. Fujifilm X RAW Studio biedt precies dezelfde mogelijkheden als de software in de camera zelf, maar dan dus op een groot scherm. De resultaten van de bewerkingen bewaar je als jpegs. En dat is eigenlijk jammer.

Meer kanten op met Lightroom

Als ik de mogelijkheden die Lightroom biedt voor het ontwikkelen van RAW vergelijk met die van Fujifilm X RAW Studio dan mis ik nogal wat. Ik kan de Hooglichten en de Witte tinten in Fujifilm X RAW Studio maar zeer beperkt aanpassen. Helderheid en Levendigheid/Verzadiging? Zijn er niet. Als ik een RAF-bestand in Lightroom bewerk, kan ik er veel meer kanten mee op. De vraag is dus: is dit een zinvolle aanvulling in mijn workflow?

Iridient X-Transformer

Het zou mooi zijn als je de bestanden vanuit Fujifilm X RAW Studio als 16-bits TIFFs kunt bewaren, die dan in Lightroom importeren en aldaar verder bewerken. Misschien is het handige software voor iemand die in de camera zelf veel foto’s bewerkt, maar op dit moment zie ik het nut van deze software niet erg. Als je ontevreden bent met de omzettingen van Lightroom kun je in je workflow bijvoorbeeld Iridient X-Transformer opnemen. Deze software wordt door Fuji-fotografen gezien als betere software om de RAW-bestanden te ontwikkelen dan Lightroom.

De software is overigens niet geschikt voor alle Fuji’s. Op dit moment kun je met deze camera’s Fujifilm X RAW Studio gebruiken: FUJIFILM GFX 50S – Versie 2.00 of later, – Versie 3.00 of later, FUJIFILM X-Pro2 – Versie 4.00 of later en FUJIFILM X100F – Versie 2.00 of later. En op dit moment is het alleen geschikt voor Macintosh. Een Windows-versie laat nog even op zich wachten. Een uitgebreidere review vind je HIER. Meer besprekingen van deze eerste versie van Fujifilm X RAW Studio vind je bij FujiRumors.

Wil je je camera van de Fuji X T-serie goed leren kennen? Dan is het boek Fotograferen met de Fujifilm X-T-serie dat Joke Beers-Blom over deze camera heeft geschreven iets voor jou. Het biedt meer dan een droge opsomming van de mogelijkheden die je in de handleidingen van Fuji vindt. Het is een praktisch boek van iemand die echt met deze camera’s heeft gewerkt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.