Volgens de geruchtenmolen werkt Apple druk om later dit jaar iOS-apps ook op macOS te draaien. Best een slimme zet, eigenlijk!
De appstore van iOS puilt uit van de uitstekende software. Ook de appstore van macOS is flink gevuld, maar blijft duidelijk achter. Omdat zowel iOS als macOS onder de motorkap op hetzelfde UNIX besturingssysteem gebaseerd zijn, zouden apps bedoeld voor iOS in theorie eenvoudig over te hevelen moeten zijn naar de Mac. En dat is precies waar Apple zich volgens de geruchten mee bezighoudt momenteel. Het vermoeden bestaat dat de mogelijkheid na de uitrol van de nieuwe versies van zowel iOS als macOS in de herfst van dit jaar beschikbaar moet zijn. Of daarmee ook beide appstores volledig één worden is niet bekend.
ARM en Intel
De gedachte om apps voor beide besturingssystemen compatibel te maken is natuurlijk best een slimme. Programmeurs hoeven daardoor voortaan nog maar een enkele app te maken die op beide systemen draait. Het zorgt voor een (nog) snellere vulling van beide softwarewinkels. Bovendien – en dat is even heel erg wild filosoferen – zou het zomaar eens de weg kunnen banen naar laptops die gebaseerd zijn op een energiezuinige ARM-processor. Dit type processor wordt ook gebruikt in de iPad’s en iPhone’s van Apple. De desktopcomputers en MacBooks beschikken over een krachtiger maar veel minder energiezuinige reguliere processor van Intel. Dezelfde als die ook in ‘gewone’ pc’s en dergelijke wordt gebruikt. Juist voor onderweg is een zo laag mogelijk energieverbruik van levensbelang. En dat is precies wat ARM-processoren kunnen leveren. Probleem is alleen dat code voor ARM niet compatibel is met code voor Intel-processoren.
Compileren
Door software naar zowel ARM- als Intel-code te vertalen (compileren) en in één uniforme appstore aan te bieden merk je als gebruiker niets meer van dit soort technische belemmeringen. Je downloadt immers gewoon de versie voor jouw specifieke hardware. Hoef je als eindgebruiker niet meer over na te denken. Extra voordeel is dat de sofware gecompileerd wordt voor een specifieke processor. Het voorkomt dat zaken geëmuleerd moeten worden, met vervelend snelheidsverlies tot gevolg. Of het uiteindelijk allemaal daadwerkelijk ook precies zo uit gaat pakken is een extreme vorm van koffiedik kijken. Maar dat mag best een keertje zo helemaal aan het begin van een nieuw jaar. Het zou in ieder geval weer een mooie stunt zijn van Apple als ze iets dergelijks voor elkaar krijgen.
Lees hier meer over iOS en aanverwante zaken.
Lees hier meer over macOS en aanverwante zaken

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Alle leuk en aardig, maar je kan niet voorbijgaan aan één belangrijke hindernis in een dergelijk scenario: de huidige Apple desktops beschikken niet over een touchscreen. Daardoor zullen veel apps er niet of slechts ten dele fatsoenlijk kunnen werken…
Dan heeft Microsoft toch een bijzondere voorsprong genomen !