Mijn ‘oude’ Nikoncamera’s konden nog niet zo goed met hoge ISO-waarden overweg. Concertfoto’s die ik schoot met mijn Nikon D70, D80 en later mijn D700, vertoonden regelmatig vreselijke ruis, soms zelf zoveel dat een foto eigenlijk onbruikbaar was. Die camera’s hadden ook niet zo hoog dynamisch bereik als moderne camera’s, dus waren ze regelmatig wat overbelicht. Firma DxO heeft nu DxO PureRaw2 uitgebracht waarmee je oude en nieuwe foto’s kan ontwikkelen, ontdoen van ruis en waarmee je het dynamisch bereik een beetje kan opkrikken. Klinkt te mooi om waar te zijn? DxO PureRaw2 voor je RAW-omzettingen in Lightroom werkt fantastisch! (Klik op de voorbeeldfoto’s om het effect van DxO PureRaw2 te zien.)
Oude foto’s opnieuw bewerken
Zoals ik laatst eerder schreef is de ontwikkel-engine van Lightroom in de loop van de tijd steeds beter geworden en is het de moeite waard om je oude foto’s opnieuw met de laatste stand van techniek in Lightroom te ontwikkelen. Toch blijf ik ook daar worstelen met ruis en hoge lichten die net een beetje uitgebeten zijn. Wat die hoge lichten betreft: Lightroom haalt daar gewoon niets meer uit dan er volgens Lightroom nog inzit. Wat ruis betreft, doet Lightroom zijn best om die te verminderen, maar ik kan veel schuiven aan de zes (6!) verschillende schuifjes, maar Lightroom heeft hier ook zijn beperkingen.
Alternatieven voor Lightroom
Lightroom blijft een uitstekende applicatie voor het bewerken en bewaren van je foto’s. De Bibliotheek is perfect voor het opslaan, catalogiseren en terugvinden van je foto’s. De ontwikkelengine is goed en daarom blijven zoveel mensen lekker in Lightroom werken, ook al zijn er andere applicaties, die op sommige aspecten beter presteren dan Lightroom. De firma DxO begreep dat het voor fotografen een flinke stap (te grote stap?) is om af te stappen van Lightroom en over te stappen naar DxO PhotoLab, een alternatief voor Lightroom. Ondertussen heeft dat PhotoLab wel een fantastische ontwikkel-engine, die nog net wat meer uit die hoge lichten kan peuren en waarvan de ruisonderdrukking heel erg goed is. Daarom is er nu DxO PureRaw2, een plug-in voor Lightroom Classic en Photoshop.

Prachtige ruisonderdrukking
Doordat je DxO PureRaw2 als plug-in bij Lightroom Classic en Photoshop kunt gebruiken, hoef je niet veel aan je manier van werken te veranderen. Je foto’s blijven keurig in de Bibliotheek en je kunt na gebruik van de plug-in verder met ontwikkelen in Lightroom. Wat doet dat PureRaw2? PureRaw2 gebruik je voordat je verder aan het werk gaat met je foto’s. Het doet de omzetting van je RAW-bestand (demosaicing), past ruisonderdrukking en lenscorrecties toe en zet je foto om naar een DNG-bestand. Bij die ruisonderdrukking claimt DxO dat je foto twee stops aan ISO-waarde beter wordt. Dus schoot je op 3200, dan is de ruis van de foto vergelijkbaar met ISO 800 (als je me nog volgt).


Nu ook voor Fujifilm
In de praktijk zie je het meeste verschil bij foto’s geschoten op een hoge ISO-waarde. Ik bekeek foto’s die ik met mijn Nikon D70 schoot, met de D80 en met mijn meeste gebruikte D700. Nieuw bij DxO is de ondersteuning voor Fujifilm camera’s. Die hebben nou eenmaal een andere manier van demosaieken, dan de concurrentie. DxO heeft er blijkbaar lang over moeten doen om de omzettingen naar hun standaard te brengen. Ik ben erg enthousiast over PureRaw2. De omzettingen zijn mooi, de ruisonderdrukking is top en ik zie bij foto’s ook dat er toch nog wat meer leven in de hoge lichten zit dan Lightroom eruit kan halen.


De workflow met DxO PureRaw2
Qua workflow heb ik niet veel hoeven aanpassen. Je kunt de omzettingen doen door rechts te klikken op een foto en dan in het pop-up-menu te kiezen voor Exporteren > Proces with DxO PureRaw2. Je kunt meerdere foto’s tegelijk selecteren en die worden dan een voor een afgehandeld. De interface voor de omzetting is simpel. Je kiest de omzetmethode, het bestandsformaat (JPEG of DNG) en waar het nieuwe bestand moet worden opgeslagen. Voor oudere foto’s kies je qua omzetting veelal voor DeepPrime en DNG is natuurlijk het bestandsformaat om je RAW-bestanden verder in te kunnen bewerken. De plek waar DxO het nieuwe bestand opslaat is standaard een map in de oorspronkelijke map van de gekozen foto.
Bekijk de voorbeelden hier en zoek de verschillen. Tik of klik op de voorbeelden om ze groter te zien. Wil je DxO PureRaw2 proberen, dan kan dat 30 dagen lang gratis. Daarna moet je overgaan tot aanschaf of niet, natuurlijk. De prijs is €129,- inclusief BTW.
Meer leren over het werken in Lightroom Classic? Daar zijn boeken voor! Ontdek Lightroom Classic van Hans Frederiks en Pieter Dhaeze is er zo een. Of als je liever van Scott Kelby leert, is er Scott Kelby’s zevenpuntensysteem voor Lightroom.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.