En weer is er een nieuwe versie van Lightroom Classic, versie 9.2. Veel nieuws? Mwah. Meer snelheid doordat nog meer functies gebruik kunnen maken van de GPU. Ondersteuning voor het .psb bestandsformaat (voor heeeel grote bestanden). Dat is het wel zo’n beetje. Er is nog een ding, volgens mij het leukste: een verbeterde manier voor het gebruik van Standaardinstellingen Raw. Standaardinstellingen Raw instellen in Lightroom Classic…
Ruwe diamant
Een Raw-bestand is, zoals de naam al zegt, nog ruw, een ruwe onbewerkte diamant als het ware. Die Raw-diamant moet ontwikkeld worden tot een ordentelijke foto. De basisrecepten die je in Lightroom tot je beschikking hebt zijn de Profielen, zoals Adobe Kleur, Adobe Landschap of cameraspecifieke profielen zoals bij een Fujifilm-camera Velvia of Astia Soft. Je zet een Raw-bestand om via zo’n profiel. Daarnaast kun je zelf wat extra voorkeuren hebben voor de basisontwikkeling va je bestanden: bijvoorbeeld wat verscherping, wat Levendigheid en Helderheid. Dat profiel wat je zo graag gebruikt en die andere eigen vaste instellingen kun je vastleggen in een Voorinstelling, die je bijvoorbeeld tijdens het importeren kunt toepassen.
Een specifiek profiel voor een camera kiezen

In de nieuwe versie van Lightroom Classic kun je nu in de Voorkeuren van Lightroom instellingen maken voor Standaardinstellingen Raw. In de Voorkeuren ga je naar het tabblad Voorinstellingen. Bovenin zie je het onderdeel Standaardinstellingen Raw. Daar kun je aangeven hoe je wilt dat Lightroom Classic tijdens het importeren de eerste ontwikkelingen van een foto doet. De eenvoudigste instelling is te kiezen voor een specifiek profiel dat altijd toegepast moet worden. Maar je kunt er veel meer mee. Je kunt bij een bepaalde camera een specifiek profiel kiezen, maar ook voor een bepaalde camera kiezen voor een Voorinstelling, waarin de keuze voor een profiel, plus wat extra ontwikkelinstellingen zoals die verscherping, Helderheid, Verzadiging enzovoort.
Elke camera zijn eigen instelling

Voor mijn drie Fujifilmcamera’s heb ik nu Standaardinstellingen gemaakt. Dus als ik bestanden van mijn X-H1 importeer in Lightroom, gebruikt Lightroom specifieke instellingen voor die camera en voor de X-T2 weer andere instellingen. De basis is een Voorinstelling (Ontwikkelinstelling) die ik al eerder voor die camera’s had gemaakt.Die gebruikte ik als Ontwikkelinstelling in de Import-dialoog van Lightroom (Toepassen tijdens importeren). Dat gaat – nu je Standaardinstellingen Raw kunt gebruiken – anders. Zorg dus, voordat je aan de gang gaat met die Standaardinstellingen voor een goede Voorinstelling die je standaard wilt toepassen.
Standaardinstellingen Raw instellen in Lightroom Classic
Ga naar Voorkeuren > tabblad Voorinstellingen. Bovenin zie je Standaardinstellingen Raw. Vink Gebruik standaardinstellingen die specifiek voor het cameramodel gelden aan. Kies vervolgens bij Camera voor de camera waar je je standaardinstelling voor wilt maken. In dit voorbeeld voor de X-Pro1.( Zoals je ziet kun je voor dezelfde versie camera – als je meerdere dezelfde camera’s hebt – ook nog op het serienummer filteren.) Daaronder kies je uit het pop-up-menu bij Standaard voor Voorinstelling en kies je de Voorinstelling die bij die camera hoort. In dit voorbeeld is dat X-Pro1.


Bij Standaard zie je het gekozen profiel staan. Je bent echter nog niet klaar. Klik op Standaard maken. In het venster daarnaast zie je de nieuwe Standaardinstelling voor die camera verschijnen. Dus, als ik in het vervolg Raw-bestand ga importeren die ik met de X-Pro1 heb geschoten, zal Lightroom Classic automatisch die Voorinstelling gebruiken. Hij kiest het profiel dat ik voor die camera heb gemaakt en de basisontwikkelinstellingen die ik heb gekozen. Handig.

Werkt het niet?

Nog een ding. Ik dacht eerst dat ik het op een of andere manier toch niet goed had gedaan. Als ik na de import naar de toegepaste ontwikkelinstellingen keek, zag ik iets heel anders dan in de Voorinstelling die voor die specifieke camera geldt. Rara? Het lag uiteindelijk aan de Ontwikkelinstellingen die ik nog aan had staan in de import-dialoog. De volgorde bij het importeren is: de Standaardinstelling Raw die bij de Voorkeuren is gekozen. Als er dan in de import-dialoog nog een Ontwikkelinstelling staat gekozen, dan past Lightroom die vervolgens toe. Toen ik bij Toepassen tijdens importeren bij Ontwikkelinstellingen voor Geen koos ging alles zoals beloofd.
Overigens, dat je nog kunt ingrijpen op zo’n Standaardinstelling voor Raw is uiteindelijk handig. Je kunt bijvoorbeeld een ander profiel kiezen. In je Standaardinstelling gebruik je bijvoorbeeld Adobe Kleur, maar je hebt deze keer allemaal portretten geschoten. Kies dan tijdens het importeren een Ontwikkelinstelling met Adobe Portret als profiel…
Meer over Lightroom Classic leren? Bij Van Duuren Media zijn er verschillende boeken die Lightroom Classic behandelen. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks, de boeken van Scott Kelby over Lightroom of Photoshop en Lightroom Classic voor fotografen Classroom in a book van Adobe. Meer blogposts over Lightroom Classic vind je HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.