Pixelmator voor iOS

Pixelmator voor iOS

Het stikt in de iOS (en iPadOS) app store van de fotobewerkers. Maar er zijn er maar een paar die er echt uitspringen. Pixelmator voor iOS is er een van.

Pixelmator voor iOS kost €5,99, dus daar hoef je het al niet om te laten liggen. Wat je na downloaden in handen hebt, is een uitgebreide fotobewerker. Maar ook een tekenprogramma, dus voor elk wat wils. Het is vooral een interessante app voor een ieder die houdt van voor aanraakschermen geoptimaliseerde apps. Naar een menubalk zul je vergeefs zoeken, zoals die bijvoorbeeld wel bij Artstudio aanwezig is. Bijzonder krachtig zijn de retoucheerfuncties van Pixelmator. Je kunt bijvoorbeeld door met je vinger over bepaalde delen van de afbeelding te wrijven, kleuren aldaar versterken. Vele andere aanpassingen zijn middels dat gewrijf realiseerbaar. Je hoeft dus niet alles in een keer aan een afbeelding te veranderen. Heel mooi is dat je ook razendsnel ongewenste elementen uit beeld kunt verwijderen.

Hop, weg met dat object!

Open vanuit het hoofdpaneel (tevens fotoverzamelplek) van Pixelmator een foto van je filmrol; gebruik daarvoor de +-knop en Photos en kies iets van je gading. Zo zien we hier een plaatje van de Utrechtse binnenstad. Maar wat doet die ontsierende flat daar links in de verte…? Tik op het kwastknopje en dan op Retouch. Je ziet nu een overzicht van de beloofde lokale reparatiegereedschappen. Tik deze keer op Repair, ofwel de pleister. Wrijf een beetje over het ongewenste onderdeel en haal je vinger van het scherm: weg ontsierend stukje! De mate van succes is een beetje afhankelijk van de omliggende structuren. Vergeet ook niet om in te zoomen als een onderwerp wat kleiner is of verder weg staat. Klaar met de repareermodus? Tik dan op Done rechtsboven.

Pixelmator voor iOS
Hop, weg met die flat!

 

Vele aanpasbare effecten

Tik ook eens op de kwastknop en dan Add Effects. Diverse filters geven snel een gewenst effect. Alle filters zijn trouwens ook weer naar wens aan te passen door het slepen van ijkpunten. Wil je een foto omzetten naar zwart-wit, dan kan het handig zijn om eerst eens wat ruis (simulatie van de filmkorrel) toe te voegen. Tik op Noise en gebruik de regelaar tot je tevreden bent. Klik op Apply en de ruis is toegevoegd. Let wel: het is nu nog steeds een kleurenfoto. Om nu een zwart-wit-exemplaar te maken tik je op Black & White. Kies een van de presets, welke het beste resultaat geeft is afhankelijk van belichting, onderwerp enzovoort. Klaar? Klik dan weer op Apply en dan Done. Tipje nog qua effecten: probeer zeker de caleidoscoop eens uit, daarmee maak je met een beetje fantasie iets alleraardigst als de foto bovenaan dit artikel.

Even opletten!

Pixelmator voor iOS ondersteunt ook de gebruikelijke kleurgereedschappen, die vind je onder de kwast en Colors. Wil je een eenmaal bewerkte foto op de filmrol bewaren, tik dan op de deelknop rechtsboven en vervolgens op Copy to Photos. Tik niet op Save to Photos, want dan wordt het origineel overschreven. Gelukkig vraagt de app hier wel heel duidelijk om. Pixelmator ondersteunt verder het gebruik van lagen, dus je kunt er al je creativiteit in kwijt.

Pixelmator voor iOSNatuurlijk begint het bewerken van welke foto dan ook eerst met het maken ervan. Hoe je bijvoorbeeld de mooiste portretten maakt, lees je in het gloednieuwe boek Portretfotografie bij natuurlijk licht van Scott Kelby. Deze bekroond auteur van fotografieboeken laat je in dit boek zien hoe je prachtige portretten bij natuurlijke licht kunt fotograferen en bewerken. Scott laat al zijn geheimen en beproefde technieken zien. Hij bespreekt alles: van essentiële uitrusting en camera-instellingen tot de technieken die je nodig hebt om indrukwekkende portretfoto’s te maken. Van vensterlicht tot het temmen van hard, direct licht buiten, van de tools en accessoires die je nodig hebt om prachtige portretten in elke lichtomstandigheid vast te leggen, Scott laat het allemaal zien.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.