Polaroid foto’s

Lollig: maak virtuele Polaroid foto’s

Met software kun je allerlei beeldbewerkingen uitvoeren. Sommige apps zijn volledig gespecialiseerd in één truc. Zoals InstaLab, waarmee je virtuele Polaroid foto’s maakt!

Misschien heb je ze – lang geleden – nog meegemaakt. Die Polaroid direct-klaar-camera’s. Na een druk op de knop rolde een foto uit het toestel die na even wachten zichzelf ontwikkelde en de gemaakte foto toonde. Dat was ver voor de tijd van digitale fotografie, en instant fotografie was destijds iets bijzonders. Ook een dure hobby trouwens, want de cartridges voorzien van speciaal fotopapier inclusief ontwikkelpasta per foto waren schreeuwend duur. Een ander probleem was, dat zeker de eerste generaties van deze foto’s uiteindelijk stevig bleken te verkleuren. In ‘real life’ kom je ze dus nauwelijks meer tegen. Maar ze hebben echt bestaan en ondanks hun tekortkomingen hebben velen toch warme herinneringen aan de Polaroid foto’s. Sterker nog: inmiddels is de productie van de cartridges en het fotopapier alweer een jaar of wat geleden opnieuw gestart en het is dan ook weer leverbaar, net als de camera’s trouwens. Ook de hoge prijs die je betaalt voor het maken van Polaroid foto’s is gebleven… Net als het lekkere retro-gevoel. Heb je geen zin in geklungel met camera’s en papier, dan kun je ook virtueel middels de app InstaLab (iOS en Android) aan de slag.

Instalab

InstaLab is een ‘fremium’-app, wat betekent dat je de meeste mogelijkheden pas na afsluiten van een abonnement krijgt. Of je koopt al het gezeur in een klap af door €9,99 te betalen. Echter: dat hoeft niet, de basisbeginselen krijg je ook zonder betalen tot je beschikking. De werking is simpel. Start de app en tik op Import. Kies een foto van de filmrol en maak vervolgens gebruik van de balk onderin beeld. Hiermee kies je bijvoorbeeld de papiersoort, allerlei filters en verouderingstrucs en zo meer. Met een beetje spelen zijn alleraardigste resultaten te behalen! Ben je tevreden met het resultaat, tik dan op SAVE bovenin beeld. De foto wordt vervolgens binnen de app bewaard. Wil je hem overhevelen naar de filmrol van iOS, tik dan op de deelknop en kies vervolgens voor Save Image.

Polaroid foto’s
Met InstaLab zijn alleraardigste effecten mogelijk die je virtuele Polaroid foto er ouder uit laten zien.

Zoete herinneringen aan de beste

Eigenlijk was de mooiste app voor iOS (geen idee of deze ook voor Android beschikbaar was) Polamatic. Althans, wat het maken van virtuele Polaroid foto’s betreft. Ontwikkeld door Polaroid zelf waren daar heel overtuigende neppers mee te fabriceren. Alleen heeft Polaroid de app teruggetrokken uit de App Store. Wilden waarschijnlijk liever weer hun fotopapier en camera’s verkopen. Jammer, maar zo gaat dat in het leven. Overigens: als je Polamatic ooit gekocht hebt, werkt de app nog steeds op de meest recente i-apparaten! Zoals je hieronder kunt zien is het effect wel heel natuurgetrouw!

Polaroid foto’s
Wijlen Polamatic was de koning van de virtuele Polaroid foto’s, maar is helaas niet meer verkrijgbaar…

 

Polaroid foto’sVrijwel niemand – op wat hipsters en artiesten na – maakt tegenwoordig nog echt gebruik van een instant camera. Digitaal fotograferen is de standaard. En vind je het eindresultaat daarvan te plastisch en perfect, dan filter je dat het een lieve lust is. Ook bij gebruik van een spiegelreflex kun je in combinatie met Lightroom een foto helemaal naar je eigen smaak ‘ontwikkelen. En Lightroom is best goed te volgen als je het boek Ontdek Lightroom Classic, 2e editie van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks er eens bij pakt. Van digitaal ontwikkelen tot afdrukken en delen: alles komt aan bod. Een must-have voor de serieuze RAW-fotograaf!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.