Nu ik weer een dikke week ben aangewezen op mijn Chromebook als het om het bewerken van beeld gaat, zoek ik ook weer naar de beste apps waarmee ik dat kan doen. Ik pomp de jpeg-foto’s van mijn Fujifilm-camera elke dag trouw naar Google Foto’s, maar de mogelijkheden tot bewerking van die foto’s in Google Foto’s zijn me niet goed genoeg. Wat zijn de beste apps voor fotobewerking op een Chromebook?
Apps op allerlei manieren
Op een Chromebook heb je eigenlijk een uitgebreide keuze aan applicaties om van alles en nog wat te kunnen doen. Je hebt als eerste de apps die in de browser draaien, op de manier zoals Chromium oorspronkelijk bedacht is. In de loop van de tijd zijn die ‘Chromium-apps’ uitgebreid met apps uit de Android App Store en – last but not least – tegenwoordig kun je ook zonder veel moeite Linux-apps op je Chromebook draaien. Helemaal 100% makkelijk is dat laatste nog niet. Ik moet mezelf nog wat beter verdiepen in de uitwisseling van bestanden tussen die Linux-apps en bijvoorbeeld Google Foto’s en/of de Google Drive.
Geen Raw in Lightroom
Tijdens onze korte (werk)vakantie maakte ik veel foto’s. Op mijn camera schoot ik zowel Raw als jpeg. De jpeg-bestanden laadde ik vanaf het kaartje in Google Foto’s en daar bewerkte ik ze zo goed en zo kwaad als het ging. De Raw-bestanden hield ik lekker op mijn andere kaartje in de camera. Mijn vorige ervaringen om die Raw-bestanden op mijn Chromebook in de Lightroom-app te bewerken waren niet voor herhaling vatbaar. Ik vind het gedoe met die Raw-bestanden in de Adobe-cloud die wel synchroniseren met Lightroom Classic op de desktop maar niet in de juiste mappen terecht komen veel te verwarrend. Ik hield het deze keer op de jpeg-versies van de foto’s.
In Chrome
In de browser – meestal dus Chrome – heb je twee hele goede editors: Pixlr en Polarr. Pixlr bestaat al heel lang en is een betrouwbare Photoshop-achtige beeldbewerker. Net als in Photoshop heb je links je gereedschappen, die voor het grootste deel doen wat je ervan verwacht. Selecteren, stempelretouche, liquify enzovoort. Er is een uitgebreid Adjustment-menu, met daarin Helderheid en Contrast, Verzadiging, Witbalans enzovoort. Als je in Photoshop kunt beeldbewerken, dan kun je het met Pixlr ook. Dat geldt ook voor Polarr waarbij je met filters je foto kunt aanpassen, maar waar je ook gereedschappen hebt voor helderheid, contrast enzovoort.
In de Android Store: Snapseed
In de Android-app Store zijn talloze apps voor fotobewerking op een Chromebook te vinden. Als je een Android-telefoon hebt en je gebruikt daar een bepaalde app die je handig vindt, kun je proberen om die op je Chromebook te draaien. De interface van die Android-apps ziet er niet altijd even goed uit op een Chromebook, maar er zijn er een stel die het wel goed doen. Mijn favorieten op dit moment zijn Snapseed, Photoshop Express en Lightroom. De mogelijkheden in Snapseed zijn uitgebreid. We schreven er op dit blog regelmatig over. Snapseed geeft geen standaard interface als Photoshop, maar wel veel mogelijkheden voor het aanpassen van een foto.
In de Android Store: Photoshop Express
Photoshop Express is niet de Photoshop-versie zoals je die sinds kort op de iPad kunt gebruiken. Het is een ander soort Photoshop, waarin je snel wat aanpassingen aan een foto kunt doen. De app heeft heel veel filters, mooie en ook heel veel rare en lelijke filters (vind ik dan). Het is deels een app om je foto’s goed mee te bewerken, deels een app voor iemand die rare, vrolijke foto’s wil maken voor publicatie op Facebook of Instagram.
In de Android Store: Lightroom
In de Lightroom-app hoef je niet per se met Raw te werken. Je kunt er ook prima jpegs mee aanpassen. Als je gewend bent om met Lightroom te werken kun je er zo mee uit de voeten. Je moet die foto’s van je kaartje wel nog een keer in Lightroom laden. Daarnaast blijven het jpegs. Echt goed de witbalans aanpassen of donkere partijen lichter maken enzovoort: het corrigeren van jpegs blijft behelpen. De mogelijkheden die je hebt bij Raw-bestanden zijn veel groter.
De apps die draaien onder Linux bewaar ik voor een andere keer. Je zult eerst Linux moeten draaien en daarna kun je bijvoorbeeld voor Gimp kiezen. Werk jij op een Chromebook? Wat gebruik jij voor een app voor fotobewerking op een Chromebook? Laat het weten in de reacties…
Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.