Voor de foto’s die al in je bibliotheek stonden voordat de nieuwe versie van Lightroom Classic met die nieuwe profielen uitkwam verandert niks. Die foto’s gebruiken het Adobe Standaard-profiel en zolang je er niets aan aanpast blijft het Adobe Standaard-profiel voor die foto’s in gebruik. Foto’s die je van nu af aan importeert krijgen standaard het profiel Adobe Kleur. Hoe ga je met die nieuwe profielen aan het werk? Het toepassen van profielen in Lightroom Classic is het onderwerp van deze blogpost. Een eerdere blogpost over deze nieuwe versie van Lightroom Classic vind je HIER.
Adobe Raw-profielen

De profielen van Lightroom Classic 7.3 vind je bovenin het deelvenster Standaard in de module Ontwikkelen. Bij Profiel zie je welk profiel op dat moment in gebruik is. Als je niets aan je importinstellingen hebt aangepast, staat daar Adobe Kleur. Dit profiel geeft een wat contrastrijkere en warmere interpretatie van je foto’s dan Adobe Standaard. In het onderdeel Profiel heb je een uitklapmenu waaruit je verschillende profielen kunt kiezen. Wat je in het uitklapmenu ziet is afhankelijk van jouw eigen keuze. In eerste instantie staan daar de 7 verschillende profielen van Adobe Raw: Adobe Kleur, Adobe Monochroom, Adobe Levendig, Adobe Liggend, Adobe Neutraal, Adobe Staand en Adobe Standaard.
Raster met profielen
Waarschijnlijk wil je niet al die profielen gebruiken. Je zult een paar favoriete profielen gaan krijgen. Je kunt daarom de profielen die je in het uitklapmenu ziet aanpassen, waardoor je in dat menu alleen die veel gebruikte profielen te zien krijgt. Als je het menu openklapt zie je onderaan Bladeren. Als je daarvoor kiest krijg je alle beschikbare profielen te zien. Je kunt ook op het icoontje van de vier rechthoekjes klikken om alle profielen te zien. Je ziet een raster met kleine voorvertoningen van de manier waarop het profiel je foto gaat ontwikkelen. Beweeg met de muisaanwijzer over de verschillende kleine voorvertoningen en je krijgt op de grote foto te zien wat het effect van dat profiel is. Voor het toepassen van een profiel klik je één keer op het profiel.
Favoriete profielen

Rechtsboven in de verschillende vakjes van de voorvertoningen zie je al dan niet een sterretje staan. Een sterretje betekent dat zo’n profiel een favoriet profiel is. Favoriete profielen verschijnen in het uitklapmenu bij Profiel. Als je alleen Adobe Kleur, Adobe Monochroom, Adobe Liggend en Adobe Staand in het menu wilt hebben, moet je zorgen dat in die vakje de sterretjes aan staan. Bij de profielen die je niet standaard wilt zien, klik je de sterretjes uit. Als je andere profielen – bijvoorbeeld profielen specifiek voor jouw camera – bij de favorieten wilt voegen, ga je naar de profielen van Camera Matching en klik je daar op het sterretje om het aan te zetten. Op die manier maak je een eigen uitklapmenu met jouw favoriete profielen die je daardoor snel bij de hand hebt. Door nog een keer op het sterretje te klikken zet je de favorietenrol uit en verdwijnt dat profiel uit het uitklapmenu.
Effect-profielen

Naast de Adobe Raw– en de Camera Matching-profielen biedt Adobe in deze nieuwe versie van Lightroom Classic vier andere series profielen: Artistiek, Modern, Vintage en Zwart-wit. Deze series profielen werken ietwat anders dan de profielen die je op een RAW-bestand toepast. Het zijn profielen die een effect aan een foto geven. Waar een Adobe Raw- en Camera Matching-profiel alleen op RAW-bestanden werkt, kun je die ‘effect’-profielen ook op jpeg- en tiff-bestanden toepassen. Ook die profielen kun je in het menu der favorieten zetten door het sterretje aan te klikken. Deze Effect-profielen hebben een schuifregelaar – Hoeveelheid – waarmee de sterkte van het effect kunt aanpassen. Je kunt hierdoor een effect sterker en zwakker toepassen.
Nevel verwijderen
Er is nog een verandering in het deelvenster Standaard in de module Ontwikkelen. Bij Presentie zie je nu naast de oude bekenden Helderheid, Levendigheid en Verzadiging nu ook Nevel verwijderen. Nevel verwijderen zat tot aan deze versie een beetje verstopt in het deelvenster Effecten. Het is een logische stap om Nevel verwijderen bij het deelvenster Standaard onder te brengen. Is het een Effect of is het een standaard gereedschap? Het is in het deelvenster Standaard in ieder geval makkelijker te bereiken en te gebruiken.
Wat nu als je bij het importeren standaard een specifiek profiel wilt gaan gebruiken? Als je een stel portretten hebt geschoten wil je dat die meteen Adobe Staand (Portret) krijgen. Dat kan met een Voorinstelling. Hoe je zo’n Voorinstelling maakt leggen we uit in een komende blogpost.
Begin dit jaar verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je aan de slag met Lightroom, dan zijn dit de boeken om je snel met Lightroom Classic vertrouwd te maken. Als je je bij de uitgever registreert na aankoop van een boek, krijg je allerlei relevante extra’s aangeboden. Handig om te weten: van deze boeken zijn webversies beschikbaar. Na registratie krijg je gratis toegang tot die webversies.
Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.