De C64 Mini wordt geleverd met een joystick (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/bagogames/39316220384)

De Commodore 64 is terug

Iedereen die boven de veertig (en wellicht zelfs nog wat jonger) is heeft ongetwijfeld wel eens gehoord van de Commodore 64. Een legendarische homecomputer uit het 8-bits tijdperk. En hij is weer helemaal terug!

De Commodore 64 (C64) was een 8-bit homecomputer met een 64 KB (KILOByte) RAM aan boord. Laat je echter niet in de luren leggen door deze hoeveelheid werkgeheugen, voor die tijd was het ‘top of the bill’. Bedenk verder dat de C64 een geavanceerde videochip aan boord had. Plus een geluidschip die ook nu nog regelmatig gebruikt wordt in hedendaagse muziekproducties vanwege het karakteristieke geluid. En je snapt dat Commodore een hit in handen had. Sterker nog: de C64 bleef meer dan een decennia in vrijwel ongewijzigde vorm in productie en het is de meest verkopende computer ooit. Helaas heeft het bedrijf zichzelf nooit meer overtroffen. Door verkeerde beslissingen op de verkeerde momenten ging het bedrijf uiteindelijk failliet. Het liet echter een indrukwekkende erfenis achter, met de Commodore 64 (en later ook de Amiga) als hoogtepunt. En die C64 is nu weer verkrijgbaar.

Immens populair

De C64 was en is immens populair. Nog altijd zijn er liefhebbers mee in de weer en er wordt zelfs software voor ontwikkeld. Het was ook een van de eerste homecomputers met een grafisch besturingssysteem in de vorm van GEOS. Niet verwonderlijk dus dat er in de loop der jaren allerlei methoden zijn bedacht om het systeem in leven te houden. Via bijvoorbeeld emulatoren zoals VICE, maar ook is er een compleet op een chip nagebouwde C64 in joystickvorm verschenen, een paar jaar geleden. Dat ding was razendsnel uitverkocht. Het mag dus voor de ontwikkelaars van de gloednieuwe C64 Mini geen al te grote verrassing heten dat ook hun opnieuw uitgebrachte en officieel gelicenseerde computer eveneens binnen no time was uitverkocht. In Nederland is het ding momenteel al niet meer verkrijgbaar; in Duitsland wordt hij onder meer via de Lidl verkocht, maar de kans dat je een van de daar uitgezette 50.000 exemplaren kunt scoren slinkt met de minuut.

Meer besteld

Inmiddels heeft de fabrikant meer C64’s besteld om aan de enorme vraag te voldoen. Wij hebben er zelf eentje kunnen bemachtigen via eBay. Ga je ook op deze veilingsite zoeken, zorg er dan voor dat je niet meer dan zo’n €80 voor het apparaat betaalt. Dat is namelijk de officiële prijs, maar vanwege de schaarste lopen de prijzen soms belachelijk hoog op. En zoals gezegd komen er nieuwe C64’s aan. Sowieso ook nog een compleet nieuw model op ware grootte. Wanneer die precies verschijnt is onbekend, maar het moet nog ergens dit jaar zijn. Wat er aan hardware in het systeem zit is vooralsnog onbekend. Wel bekend is dat er een sloot aan games in aanwezig is, bereikbaar via een mooie gebruikersinterface. Natuurlijk kan je het systeem ook ‘kaal’ zonder deze voorgebakken spellen gebruiken. Bijvoorbeeld om je eigen programma’s te schrijven (via een comfortabel via USB aan te sluiten pc-toetsenbord bijvoorbeeld) of om eigen antieke software te laden. Dankzij een HDMI-uitgang koppel je de nieuwe C64 eenvoudig aan elke moderne televisie of monitor. Leuk! En wij wachten vol spanning af tot de postbode aanbelt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.