De nieuwe profielen in Lightroom Classic 7.3

Een RAW-bestand wordt niet voor niets ook wel een digitaal negatief genoemd. De informatie in dat RAW-bestand moet ontwikkeld worden tot een echte foto. Het ontwikkelrecept waarmee dat gedaan wordt heet in Lightroom een profiel. Het profiel waarmee je dat jarenlang in Lightroom deed heet Adobe Standard. In de nieuwste versie van Lightroom Classic heeft Adobe de manier waarop je met ontwikkelprofielen werkt volledig vernieuwd: handiger, mooier en logischer. De nieuwe profielen in Lightroom Classic.

Ondergeschoven Kindjes

profielen in Lightroom Classic
De oude manier van het omgaan met ontwikkelprofielen. Hier het deelvenster Camerakalibratie waarbij gekozen is voor een cameraprofiel van Fuji.

Als je niets veranderde in je ontwikkelinstellingen koos Adobe bij de eerste ontwikkeling bij – het importeren – van een RAW-bestand voor Adobe Standaard. Adobe Standaard gaf een beetje een saaie, nogal vlakke omzetting. Die omzetting leek in niets op wat je camera op het LCD-scherm had laten zien: die jpeg-voorvertoningen zagen er veel frisser uit. Daarnaast – afhankelijk van je cameramerk – kon je in Lightroom kiezen voor profielen die de foto ontwikkelden zoals je die ook op je LCD-schermpje had gezien: de cameraprofielen. Voor Fuji zijn dat bijvoorbeeld Astia/Soft en Provia/Standard, voor Nikon Camera Landscape en Camera Neutral. Die profielen kon je vinden in de module Ontwikkelen in het deelvenster Camerakalibratie: Profielen. Dat paneel bevindt zich in de module Ontwikkelen helemaal onderaan. Een soort ondergeschoven kindje.

Prominente plaats voor de profielen

In deze nieuwe versie van Lightroom Classic hebben de profielen een prominente plaats gekregen, de plaats die ze altijd verdienden: bovenaan in het deelvenster Standaard. In Standaard doe je je eerste aanpassingen aan een bestand en kun je daar nu kiezen voor een profiel, voor een ontwikkelrecept. Adobe heeft een heel stel nieuwe profielen ontwikkeld, waarbij Adobe Standaard is vervangen door Adobe Kleur (Adobe Color). als je niets aanpast bij het importeren van nieuwe foto’s wordt bij de eerste omzetting Adobe Kleur gebruikt. Adobe Standaard – zolang je dat zelf niet aanpast – blijft gebruikt voor foto’s die je al eerder met dit profiel had omgezet.

profielen in Lightroom Classic
De nieuwe manier om te werken met ontwikkelprofielen. Hier is gekozen voor Adobe Staand (Portret).

Adobe Kleur en de rest

De omzettingen met het nieuwe Adobe Kleur zien er minder vlak uit dan die met Adobe Standaard. Het geeft wat meer contrast, oogt wat warmer en is volgens Adobe geschikt als startpunt voor allerlei soorten foto’s. Naast Adobe Kleur heb je Adobe Levendig (Vivid), Adobe Liggend (Landscape), Adobe Staand (Portrait) en Adobe Standaard. Als toetje heb je nog Adobe Monochrome, het basisrecept voor zwart-wit. Adobe Liggend en Staand zijn een beetje verkeerd vertaald. Dat had moeten zijn: Adobe Landschap en Adobe Portret. Daarmee is meteen duidelijk waarvoor die twee bedoeld zijn: voor landschappen en portretten. Bij de omzetting met Adobe Staand (Portret) wordt bijvoorbeeld specifiek rekening gehouden met huidtinten.

profielen in Lightroom Classic
De nieuwe manier om te werken met ontwikkelprofielen. Hier is gekozen voor Adobe Liggend (Landscape).

Waarom profielen?

Het handige van profielen is dat je een mooi startpunt krijgt om verder met een foto aan het werk te gaan. Als je bijvoorbeeld kiest voor Adobe Levendig in plaats van Adobe Kleur dan heb je al meteen een meer verzadigd en contrastrijker begin, waarbij alle schuifregelaars in hun beginstand staan. Waarschijnlijk had je met enige moeite vanuit Adobe Standaard met aanpassingen aan de schuifregelaars van Verzadiging en Contrast ook iets dergelijks kunnen bereiken. Het mooie van zo’n profiel is dat die eerste omzetting met een profiel is gedaan, waardoor je nog steeds alle mogelijkheden bij deelvenster Standaard tot je beschikking hebt. Alle schuifregelaars staan nog in hun beginstand. Heb je een portretserie geschoten, dan kun je nu kiezen voor Adobe Staand (Portret) en heb je een goed begin voor de huidtinten.

Allerlei speciale profielen

Die nieuwe Adobe-profielen zijn niet de enige profielen waarover je de beschikking krijgt in Lightroom Classic 7.3. De profielen voor de specifieke instellingen van de diverse cameramerken zijn nog steeds beschikbaar. Dus als je favoriet voor je Fuji Astia/Soft was of voor je Nikon Camera Landscape: die zijn er nog steeds. Maar dat is nog niet alles. Adobe heeft ook allerlei andere speciale profielen gemaakt. Ze zijn verzameld in groepjes met de namen Artistiek, Modern, Vintage en Zwart-wit. Die bij elkaar gegroepeerde profielen kun je zien in een raster door op het symbooltje met de vier rechthoekjes bij de profielen te klikken. Om je te helpen een keuze uit de profielen te maken kun je, als je met je muisaanwijzer over de profielen beweegt, een grote voorvertoning krijgen van het effect van de profielen op een foto.

Er is nog meer te vertellen over het werken met die profielen en over andere veranderingen en verbeteringen in deze versie van Lightroom Classic. Daarover kun je meer lezen in deze blogpost: Toepassen van profielen in Lightroom Classic.

Eind januari verschenen bijgewerkte versies van Ontdek Lightroom Classic CC en Bewuster en beter werken met Lightroom CC/Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. De informatie in deze blogpost is een aanvulling op deze boeken. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan zijn dit de boeken om je snel met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van deze boeken is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s. Handig om te weten: van dit boek zijn webversies beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Meer tips en trucs over Lightroom? Die je vind je op DEZE pagina van dit blog.

2 gedachten over “De nieuwe profielen in Lightroom Classic 7.3”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.