Adobe en licenties: het blijft gedoe

Adobe en abonnementen

Het is niet de eerste keer dat we ietwat hoofdpijn krijgen van Adobe-abonnementen. En het zal zekert ook niet de laatste keer zijn. Zo kwamen we er achter dat een aanschaf na afsluiten van een abonnement ineens niet meer als zodanig wordt geteld.

Goed, de inleiding klinkt wat plastisch. Maar dat is omdat deze natuurlijk kort en krachtig moet zijn. Het werkelijke probleem waar we tegenaan liepen vergt wat meer uitleg. Een tijdje terug kochten we een Adobe Lightroom-licentie. Je weet wel: uit de tijd dat je Lightroom ook nog zonder verplicht abonnement los kon kopen. Draait prima op een Windows-laptop voor onderweg. So far, so good. Deze gekochte versie is maar één versie ouder dan de nu gangbare versie van Lightroom en wordt ook nog altijd netjes van updates voorzien. Op een ander systeem – een iMac – inmiddels wel een abonnement voor Lightroom (en ‘gratis’ erbij Photoshop) af moeten sluiten, om toch daar een beetje bij de tijd te blijven. Nu wordt het schimmig: Op twee Windows-systemen staat de ‘oude’ Lightroom geïnstalleerd. Ofwel: de versie die is gekocht. En op de iMac de nieuwe abonnementsversie. Tot onze verbazing meldde de Windows-pc ineens dat het volgens de licentievoorwaarden niet is toegestaan om Lightroom op drie systemen te installeren.

Ja maar…

Wacht eens even: dat is ook helemaal niet het geval! We hebben enerzijds de betaalde versie van Lightroom keurig op twee systemen geïnstalleerd, wat mag volgens de licentievoorwaarden (je mag ze alleen niet tegelijkertijd gebruiken). Het ‘derde’ systeem bevat een installatie van de nieuwste Lightroom, waarvoor een abonnement is afgesloten. Ofwel: twee totaal verschillende zaken. Maar om de een of andere reden heeft Adobe de betaalde versie nu ook geconverteerd naar de abonnementsversie. Heel irritant en ook niet netjes. Want wat eenmaal gekocht is hoort van jou als eindgebruiker te blijven. Zo niet in het universum van Adobe blijkbaar. Het afsluiten van een abonnement leidt daar tot het omkatten van al je vorige aankopen van software die onder het abonnement valt. In ieder geval hebben we dat kunnen constateren in het geval van Lightroom.

Zucht

We hadden de bui al moeten zien hangen. Want na het activeren van het nieuwe Lightroom-abonnement op de iMac verscheen een melding op de Windows-laptop betreffende een update die klaarstond voor Lightroom. Da’s inderdaad de update naar de meest recente versie van de software. Om die ellende te omzeilen hadden we dus eigenlijk een aparte account aan moeten maken voor afgesloten abonnementen. Daarmee houd je de oude aankopen gescheiden van de nieuwelingen. Maar ja, dat is achteraf redeneren. Voor nu geldt dat we dat handige ‘achter-de-handje’- op tenminste een laptop moeten ontberen. Onbegrijpelijk dat Adobe maar weg blijft komen met hun pushy abo-gedram en bijbehorende stringente voorwaarden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.