De allereerste iMac's waren vrolijk gekkleurd, net als de 'bijpassende' notebooks (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:IMac_G3_Tangerine.png)

iMac viert twintigste verjaardag

Het is tegenwoordig niet veel computers meer gegeven om een verjaardag van hooguit een paar jaar te vieren. De iMac zag in 1998 het levenslicht. En bestaat nog altijd.

De allereerste iMac werd in 1998 door Steve Jobs zelf onthuld. Je kunt hier een filmpje van dat evenement bekijken. Die allereerste iMac was destijds zonder meer een revolutie. Het doorzichtige apparaat was uiteindelijk verkrijgbaar in een waaier aan kleuren. Met een prijs van $1299 dollar was het ook een relatief betaalbare computer. Naast macOS draaide het – desgewenst – ook Windows. Ingebouwde speakers en een cd-rom-drive maakten het een echte all-in-one computer. Dat concept is tot op de dag van vandaag behouden. De laatste ‘dikke’ iMac verscheen in 2005. Daarna was het gedaan met de aloude beeldbuis en werd de computer slanker en platter dan ooit. Tegenwoordig is het eigenlijk gewoon een flatscreen met ingebouwde computer. Inderdaad: precies zoals die allereerste iMac, want de afmetingen van dat apparaat waren eveneens vergelijkbaar met de toen gangbare monitoren. Overigens verschenen er ten tijde van die eerste iMac ook soortgelijk vormgegeven notebooks, zoals je in bijgaande foto kunt zien.

Met de tijd mee

De iMac is dus een productlijn die in de tijdlijn van de computerwereld een respectabele leeftijd heeft bereikt. Maar tegelijkertijd ook volledig met z’n tijd is meegegaan. Inmiddels ontbreekt in de nieuwste iMac’s alweer een tijdje een cd/dvd-station. Logisch, want echt gebruiken doet niemand die dingen eigenlijk meer. En mocht je er toch heel veel behoefte aan krijgen, dan koop je voor een paar tientjes een USB-exemplaar. Ook verdwenen zijn – ten opzichte van de allereerste iMac – kabels. Zowel muis als toetsenbord zijn draadloos. In principe hoef je dus alleen maar een voedingskabel in te prikken en klaar. De meeste mensen zullen er toch nog wel één bekabeld apparaat aan koppelen: een externe harde schijf voor back-ups. Maar dat zou je ook – desnoods draadloos – kunnen doen via een NAS elders in het netwerk.

Toekomst

Zoals het er nu naar uit ziet, zal de iMac nog wel een poosje blijven bestaan. Mogelijk is het zelfs de laatste ’traditionele’ computer die Apple ooit nog zal uitbrengen. De tijden zijn veranderd en steeds minder mensen gebruiken een desktop-computer of zelfs een laptop. Tablets en smartphones met extra grote schermen volstaan steeds meer voor dagelijks gebruik. Ook in bedrijven is het nog maar de vraag of ‘de computer’ het nog decennia lang zal volhouden. Steeds meer software draait in de cloud en om daar gebruik van te maken heb je genoeg aan een heel licht computertje, ingebouwd in bijvoorbeeld een monitor. Zeg maar een soort van iMac Ultralight. Het echte rekenwerk wordt dan verricht op een virtueel systeem in een datacenter of mainframe-achtig iets in de kelder. Net als in de begindagen van de computer, maar nu met veel meer power.

Meer lezen over macOS, het besturingssysteem van onder andere de imac? Lees dan het Handboek macOS High Sierra van Bob Timroff.

 

 

Meer berichten rondom macOS vind je hier.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.