Het nieuwe jaar 2018 staat op springen. Altijd een aardig moment voor een korte terug- en vooruitblik. Vanuit persoonlijk perspectief, bijvoorbeeld.
Het (bijna) afgelopen jaar was computertechnisch gezien een jaar van vallen en opstaan. Ten eerste waren daar natuurlijk de vele spannende Windows 10-updates die soms voor meer problemen zorgden dan ze pretendeerden op te lossen. Drivers die na een upgrade roet in het eten gooiden. Je kent het wel. Als je als freelancer, ZZP’er of kleiner MKB zonder systeembeheerder in je levensbehoeften moet voorzien gaat het bijhouden van dit soort toestanden verhoudingsgewijs veel te veel onbetaalde werktijd kosten. Vandaar dat 2018 voor ondergetekende een nieuwe start vormt op IT-gebied. Want inmiddels is hij binnen die gloednieuwe iMac. Nog geen tijd gehad om hem te installeren, maar dat gaat zeker komen. Vanaf begin januari moet er op dat apparaat gewerkt gaan worden.
Virussen
Die Mac moet tevens wat meer beschermen tegen een ander fenomeen dat ook in 2017 zijn lelijke gezicht weer liet zien. Virussen, ransomware en andere ellende telen wieriger dan ooit. En de kans dat het minder gaat worden is nihil. Inmiddels is ook Mac OS X niet meer helemaal gevrijwaard van deze ongewenste software. Maar vooralsnog kom je daar weg met een hele lichte scanner die nauwelijks invloed heeft op de systeemprestaties. Ook is het nog wel mogelijk om helemaal zonder scanner te draaien. Vooralsnog zijn er niet tot nauwelijks echt destructieve virussen voor OS X in omloop. Dat komt door de hele opzet van dit besturingssysteem, gebaseerd op UNIX. En het feit dat de Mac nog altijd stukken minder gebruikt wordt dan Windows en daarmee minder interessant voor kwaadwillenden. Eenzelfde verhaal geldt natuurlijk ook voor Linux. Heb daar echter ook niet de illusie dat het 100% waterdicht is, dat is geen enkel besturingssysteem. Blijven opletten zal dus ook het advies voor 2018 zijn. Ook als het gaat om mobiele apparaten!
Wensen
Vanuit mijn naam wens ik je in ieder geval alvast prettige kerstdagen en een uitstekend (en in meerdere opzichten veilig) 2018. Benieuwd wat het komend jaar ons weer allemaal voor moois gaat brengen. En hopelijk niet te veel lelijks.
Lees hier meer over macOS en aanverwante zaken

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.