Witbalansproblemen met Philips Hue-licht

Mooi hoor, dat zelf te regelen licht van Philips Hue in allerlei kleuren en lichtsterkten. Voor een fotograaf is dat licht echter een kleine ramp. Zeker als het licht wordt gedimd en een beetje warm rood van kleur is weet de camera niet goed meer wat de witbalans moet worden. Hoge ISO, sluitertijden die je nog nét uit de hand kunt nemen, kortom geen ideale omstandigheden voor het maken van foto’s. En die rode kleurzweem van dat Philips Hue-licht, kreeg ik dat er wel mooi uit? Witbalansproblemen met Philips Hue-licht.

Rode zweem: witbalansproblemen?

De foto na het importeren in Lightroom Classic.

Ik wilde foto’s maken van een gezellig avond. Eerste kerstdag, de kerstmaaltijd, de spelletjes na de maaltijd. Geen kunstfotografie, maar foto’s die er gewoon lekker uit moeten zien, geen pretenties. Het Philips Hue-systeem stond gedimd, met een stevige rode kleur. Ik wist natuurlijk dat de foto’s er allemaal erg rood uit zouden gaan zien, dat zag ik wel op mijn schermpje van mijn Fuji X-T2. Dat pas ik straks wel even aan in Lightroom bij de witbalans, dacht ik. Met mijn vaste importinstellingen voor mijn Fuji X-T2 – wat Vibrance, Clarity en het Camera ASTIA/SOFT-profiel voor mijn Fuji – werden de foto’s nog roder. De foto in dit voorbeeld is ISO 6400, 23 mm lens, diafragma f/2.5 en sluitertijd 1/45.

Witbalans prikken

witbalansproblemen
De foto na het prikken van de witbalans.

Ik begon met het prikken van de witbalans. De trui links op de foto was grijs, dus die wilde ik ook grijs. Van de Kleurtemperatuur van 2650 en Tint +6, ging ik naar 2000 en +2. De foto bleef nog steeds veel te warm, maar was tegen de grens van de kleurtemperatuur aangelopen: lager dan 2000 kan niet. Dat moest dan voorlopig maar zo. Bij Exposure verhoogde ik de belichting met bijna een halve stop. Nog een beetje meer contrast met de Tone Curve. En de ruis moest er ook nog uit. Dit moest het dan maar zijn, al vond ik ze nog veel te warm. Ik kon deze witbalansproblemen niet goed oplossen. Exporteren naar Google Foto’s en delen maar met de rest van het gezelschap.

Niet mooi

Toen ik ze later nog eens bekeek, vond ik de kleurzweem van het licht echt niet mooi. Het gaf wel de sfeer van de avond weer, maar ik vond de foto’s op deze manier niet geslaagd. Wat te doen? Ik zocht in Lightroom naar een oplossing. Bij Camera Calibration keek ik bij Profile naar mijn profielen. Ik had gekozen voor ASTIA/SOFT, zou een ander profiel er misschien wat mooiers van kunnen maken. Ik wist eigenlijk meteen wat ik moest doen: de foto’s moesten zwart-wit worden. Bij de Fuji’s heb je naast de keuze uit verschillende kleurprofielen ook de keuze uit zwart-witprofielen.

Zwart-wit

witbalansproblemen met Philips Hue
Omzetting naar zwart-wit met het ACROS+Ye FILTER-profiel in Lightroom.

Keuze zat zelfs: vier Camera ACROS-profielen en vier Camera MONOCHROME-profielen die je voor de Fuji X-T2 bij Lightroom kunt vinden. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de gang gaan met de zwart-wit mogelijkheden van Lightroom, die je in het HSL/Color/B&W-panel ook helemaal naar je eigen hand kunt zetten. En als je niet tevreden bent met de mogelijkheden in Lightroom, kun je altijd nog aan de gang met Silver Efex Pro uit de NIK-collection. Ik besloot zelf het Camera ACROS+Ye FILTER toe te passen. Dat ‘geelfilter’ werkte wat mij betreft heel mooi met die geel-rode kleurzweem.

Over het resultaat waren de meningen thuis verdeeld. Mijn vrouw vond de kleurenfoto meer de sfeer weergeven van de avond, ik vond de zwart-wit-versies veel geslaagder. Heb jij wel eens in dit soort omstandigheden gefotografeerd? Hoe heb jij dat opgelost? Laat het weten in de reactiemogelijkheden bij deze blogpost.

3 gedachten over “Witbalansproblemen met Philips Hue-licht”

  1. Een bekend probleem maar i.p.v. met filters in Lr te worstelen (elke kunstlichtbron heeft een eigen invloed) corrigeer ik een probleem als dit liever in Photoshop: middels – afbeelding / aanpassingen / selectieve kleur.

  2. Goede tip over een complex onderwerp. Ik had een jaar geleden ook problemen met de lampen van Philips. Ik kreeg de foto’s niet goed. Een half jaar geleden had ik een soortgelijk probleem in een café-restaurant waar ze halogeen- en gloeilampen gedeeltelijk vervangen hadden door LED-verlichting. Gezichten waren links rood en rechts groenig. Ik zag dat beslist niet in de werkelijkheid maar wel op de schermweergave. Ik vermoed dat de witbalansinstelling van mijn Sony er ook geen raad mee weet en ook hier zal het verschil tussen de interpretatie van de werkelijkheid van onze hersenen anders zijn dan het beeld wat we ons beeldscherm krijgen. De CRI van onze hersenen is blijkbaar anders dan die van de combinatie LED-verlichting/sensoren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.