Scott Kelby: tips over de witbalans en het fotograferen in RAW, JPEG of TIFF

kelby-digitale-fotografieNaast hoofdstukken over specifieke fotografische onderwerpen als landschappen of portretten  geeft Scott Kelby in het boek Het beste van Scott Kelby Digitale fotografie, de geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld nog andere tips die niet in dat soort hoofdstukken passen. Bijvoorbeeld over het instellen van de witbalans of over de vraag of je nu in RAW, JPEG of TIFF moet fotograferen. In deze blogpost twee tips over deze onderwerpen. (H.F.)

Problemen met de witbalans vermijden

kelby-witbalans

Je krijgt vaak problemen met de witbalans als je opnamen maakt in een ruimte die met tl-buizen of gloeilampen wordt verlicht. Natuurlijk kom je hier pas achter nadat je de foto’s op de computer hebt geopend en de gele, groene of blauwe kleurzweem ziet. Je camera staat standaard op de instelling Automatisch (wit). Dit geeft goede resultaten bij buitenopnamen, maar binnen heb je er niets aan. Professionele fotografen gebruiken drie methoden om problemen met de witbalans te vermijden:

(1) ze gebruiken de voorkeursinstellingen van de camera die met de belichtingsomstandigheden ter plekke overeenkomen. Dit is eenvoudiger dan het klinkt, want je hoeft alleen maar naar de witbalansopties te gaan en tussen tl-licht (Fluorescent) en Gloeilamplicht (Incandescent) te kiezen. Ook bij buitenopnamen kun je een witbalansoptie op de camera instellen om natuurgetrouwe kleuren te krijgen.
(2) Ze maken zelf een aangepaste witbalansinstelling . Gelukkig doet de camera het meeste werk voor je als je een neutraalgrijze kaart ongeveer 20 tot 25 cm voor de lens houdt en er volledig op inzoomt. Zo’n kaart kun je in elke fotowinkel kopen. Ga vervolgens naar het menu voor de aangepaste witbalansinstelling (Pre bij Nikon) en laat de camera aan de hand van de grijze kaart de witbalans instellen. Het is niet moeilijk; kijk weer eens in de handleiding van de camera.
(3) Ze nemen foto’s in het formaat RAW, zodat ze zich niet druk hoeven te maken over de witbalans. Bij RAW kun je de witbalans achteraf op de computer instellen in Photoshop Camera Raw of Lightroom. Dit is slechts een van de voordelen van RAW.

Fotograferen in RAW, JPEG of TIFF

kelby-raw-of-jpeg

De meeste moderne digitale camera’s (en alle digitale spiegelreflexcamera’s) bieden in elk geval de volgende drie bestandsformaten voor het opslaan van je foto’s: RAW, JPEG en TIFF. Je gebruikt ze in de volgende situaties: JPEG: Ben je een kei in het inschatten van de perfecte belichting, fotografeer dan in JPEG. Weet je (bijna) zeker dat je de juiste witbalans en belichting te pakken hebt en verwacht je niet dat je later in Photoshop nog iets moet bijschaven, kies dan JPEG. Omdat deze bestanden een stuk kleiner zijn, kun je er meer op je geheugenkaart kwijt en nemen ze ook minder ruimte in op je computer. RAW: Fotografeer in RAW als je weet dat je geen perfecte belichting en witbalans hebt en je de foto’s later nog in Photoshop of Photoshop Lightroom wilt corrigeren. Met RAW heb je toegang tot alle aspecten van de foto. Onderbelichte of juist overbelichte foto’s, of foto’s met een ongewenste kleurzweem kunnen zo eenvoudig worden bijgewerkt. RAW levert ook de hoogste kwaliteit originelen en biedt een optimale flexibiliteit. TIFF: Fotografeer in TIFF als je voldoende geld hebt. Dit is een geweldig formaat voor wie geld over heeft en een stapeltje van die grote 128GB-geheugenkaarten bij de hand heeft. TIFF is ook perfect voor iedereen met veel hardeschijfruimte en veel vrije tijd, want die TIFF-bestanden vragen flink wat aandacht. Los daarvan kan ik geen echt goede (of enigszins logische) reden bedenken waarom je in TIFF zou fotograferen.

TIP • Een JPEG-formaat kiezen Ik raad je aan de camera in te stellen op het grootste formaat en de hoogste kwaliteit. Dus als je in JPEG fotografeert, kies dan voor JPEG Fine en het formaat Large, zodat je JPEG-foto’s een zo hoog mogelijke kwaliteit krijgen. Met een kleiner formaat of JPEG Norm (normaal) gooi je letterlijk kwaliteit weg. Het enige nadeel is dat met de instelling Fine gemaakte foto’s iets grotere bestanden opleveren.

Lijkt Het beste van Scott Kelby Digitale fotografie, de geheimen van professionele foto’s stap voor stap onthuld je wat? Bestel het bij de uitgever of bij je favoriete boekhandel on- of offline.

Een gedachte over “Scott Kelby: tips over de witbalans en het fotograferen in RAW, JPEG of TIFF”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.