Uit de boeken van deze maand – de boeken van Scott Kelby – geven we deze Kelby-maand wat voorproefjes. Aan het eind van de Scott Kelby-maand in deze blogpost nog vijf tips uit Het Photoshop Lightroom 6/CC boek voor digitale fotografen over de samenwerking tussen Photoshop en Lightroom op het gebied van kleurmanagement en het exporteren vanuit Lightroom naar Photoshop en omgekeerd. (H.F.)
Een naam kiezen voor de in Photoshop bewerkte bestanden
In de eerste versie van Lightroom kwam achter elke bewerkte foto automatisch ‘Bewerkt in CS3’ te staan. Maar nu mag je kiezen hoe de bewerkte bestanden heten. Open met Command-, (komma)(pc: Ctrl-,) de voorkeuren van Lightroom en klik op de tab Extern bewerken. Kies bij het onderdeel Bestandsnaamgeving bij externe bewerking een zelfgedefinieerde naam of een sjabloon voor naamgeving.
De banden met Lightroom verbreken
Wanneer je een Lightroom-bestand in Photoshop bewerkt, keert het weer terug naar Lightroom zodra je het opslaat. Maar hoe voorkom je dit? Kies na het bewerken in Photoshop in het menu Bestand van Photoshop de optie Opslaan als en geef het bestand een nieuwe naam. Dat is het. Het bestand keert niet terug naar Lightroom.
Oude PSD-bestanden opruimen
Wie Lightroom 1 nog kent, herinnert zich vast nog wel dat Lightroom steeds als je naar Photoshop ging een kopie maakte en die naast het originele PSD-bestand opsloeg, zelfs als je in Photoshop niets wijzigde. Waarschijnlijk heb je net als ik honderden PSD-foto’s zonder zichtbare wijzigingen die alleen maar ruimte innemen. Wil je deze bestanden snel kwijt, klik dan in de module Bibliotheek in het deelvenster Catalogus op de optie Alle foto’s en klik op de werkbalk Bibliotheekfilter op de knop Metagegevens. Kies in de vervolgkeuzelijst de optie Bestandstype. Er verschijnt een lijst met hoeveel PSD-bestanden je in Lightroom hebt. Klik op de optie Photoshop document (PSD) voor alleen die bestanden. Bekijk welke je nooit gebruikt en verwijder die om weer wat ruimte te scheppen.
Foto’s weer in Lightroom krijgen na een exporthandeling
Stel dat je een in Photoshop gemaakte handeling opsloeg als exporthandeling in Lightroom. Zodra de foto’s Lightroom verlaten en naar Photoshop gaan om de handeling te doorlopen, was het dat. De foto’s keren niet terug naar Lightroom. Wil je de bewerkte foto’s weer automatisch in Lightroom importeren? Gebruik dan de functie Automatisch importeren van Lightroom om een controlemap te kiezen (zie hoofdstuk 1) en sla bij het opnemen van de Photoshop-handeling de verwerkte bestanden op in die map. Na het uitvoeren van de handeling wordt het bestand automatisch opnieuw geïmporteerd in Lightroom.
Dezelfde kleuren in Lightroom en Photoshop
Ik weet zeker dat als je regelmatig ook met Photoshop werkt, je graag wilt dat de kleuren van de foto’s er hetzelfde uitzien. Pas daarom Photoshops kleurruimte aan Lightrooms standaardkleurruimte ProPhoto RGB aan. Kies in het menu Bewerken van Photoshop de optie Kleurinstellingen en kies vervolgens onder Werkruimten voor RGB de optie ProPhoto RGB. Werk je liever in de kleurruimte Adobe RGB (1998), stuur de foto’s dan in die kleurruimte naar Photoshop. Open daarvoor het dialoogvenster Voorkeuren van Lightroom en klik op de tab Extern bewerken. Kies bij het onderdeel Bewerken bij Kleurruimte de optie AdobeRGB (1998).
Als je echt alles over Lightroom wilt weten, bestel dan Het Photoshop Lightroom 6/CC boek voor digitale fotografen van Scott Kelby bij de uitgever, of bij je favoriete on- of offline-boekhandel.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.