Wil jij liever een scherm op je computer dat aanraakgevoelig is of een balkje met functietoetsen dat aanraakgevoelig is? Op zo’n aanraakgevoelig scherm kun je met een pen tekenen, met zo’n balkje kun je bijvoorbeeld in Photoshop snel tussen gereedschappen switchen. Ik doel op de vorige week aangekondigde Surface Studio van Microsoft en de nieuwe Macbooks met Touch Bar van Apple. Naar welke computer je voorkeur uitgaat weet ik niet, maar een ding is zeker: de apparaten zijn voor mensen met een dikke portemonnee.
Touch Bar
Het was de hoogste tijd dat Apple wat aan de verouderde MacBook Pro’s deed. Die apparaten hadden inmiddels wel erg oude generatie Intel-processoren in zich. Dat die nieuwe Macbook Pro’s die vorige week werden aangekondigd nieuwe, snellere processoren kregen is natuurlijk geen verrassing. Ze hebben de een-na-laatste Intels in zich, de Skylakes. Nog niet de laatste generatie, de Kaby Lake, die in augustus werden aangekondigd, maar verder is er niks mis met de Skylakes. Het meest interessant aan de nieuwe MacBooks is het enorm grote trackpad en de Touch Bar, een in het toetsenbord ingebouwde glazen strook die je kunt bedienen met Multi-Touch-gebaren.
Het is de vervanging van de functietoetsen bovenaan je toetsenbord. De ‘toetsen’ die in de Touch bar verschijnen passen zich aan de applicatie die je op dat moment open hebt. Als je Photoshop open hebt verschijnen er andere mogelijkheden dan als je Microsoft Word open hebt. De demo met Photoshop ziet er interessant uit. Handig? Vast wel, als je je eigen maakt om met dat enorme trackpad en die Touch Bar met je twee handen samen te werken, zal het erg prettig zijn. Wil je die Touch Bar goed gaan gebruiken, zul je je manier van werken moeten aanpassen. Of het uiteindelijk handig zal zijn, zal de tijd moeten uitwijzen. Waar Apple in ieder geval niet voor heeft gekozen is voor een scherm dat aanraakgevoelig is. Dat vinden ze niet handig, dat vinden ze geen zin hebben.
Surface Studio
Wie een aanraakgevoelig scherm wel handig en zinvol vindt is Microsoft. Vorige week introduceerden ze de Surface Studio; eenvoudig (en flauw) gezegd: de iMac van Microsoft. De Surface Studio heeft een 28-inch beeldscherm dat aanraakgevoelig is met een enorm hoge resolutie. Je kunt de computer ook omlaag drukken zodat er een enorm groot tekentablet ontstaat, waar je met een surface-pen op kunt tekenen. Met de Surface Dial – een apparaat dat tegelijkertijd werd aangekondigd – kun je, met de Surface Dial in je ene hand en de Surface Pen in je andere, tekenen en bepaalde functies uit applicaties aanroepen. Klinkt ook heel handig en slim, maar je zult er ook aan moeten wennen
En dan de prijzen
Waar je ook aan zal moeten wennen is het vermogen dat je moet neertellen om die moderne computers, gemaakt van prachtmaterialen, met de laatste generatie processoren in huis te halen. De goedkoopste Surface Studio met nog slechts een Intel Core i5 kost je al $2999.00, voor de snelste met het meeste geheugen – 32GB Ram en een Intel Core i7 – moet je $4199.00 neertellen. Bij de 15 inch Macbook Pro begin je met €2699,- en kun je eindigen bij €4999,-. Dat zijn niet de prijzen die je een aantal jaren geleden verwachtte bij dit soort apparaten. Het heeft natuurlijk te maken met de dalende verkopen van computers. Alleen als je video bewerkt, of druk bent met montage en bewerken van foto’s in Photoshop, wil je veel geheugen in je computer, de laatste generatie CPU’s en GPU’s, het beste scherm enzovoort. Als je niet zulke wensen hebt, dan is die computer van drie jaar geleden ook nog wel goed, ook die van vijf jaar geleden kan het werk nog wel aan. Kocht ik vroeger elke twee jaar wel een nieuwe computer, nu met mijn Dell XPS 15 van eind vorig jaar moet ik zeker wel vier vijf jaar toe te kunnen. En als je als bedrijf minder computers verkoopt, dan worden ze vanzelf duurder. Dus, als je een van die nieuwe prachtige apparaten wilt aanschaffen, zul je er diep voor in de buidel moeten tasten…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.