Aan het werk met Adobe Firefly

Aan het werk met Adobe Firefly

Met Adobe Firefly kun je met behulp van AI (Artificial Intelligence) afbeeldingen maken. Voer een tekst in en Firefly maakt  4 afbeeldingen voor je. Firefly was lange tijd in bèta beschikbaar om mee te experimenteren, maar Firefly  is deze maand officieel gelanceerd en heeft niet meer de beperkingen van die bèta-versie. In het boek Kunstzinnig Intelligentie van Bob Timroff en Bob van Duuren wordt Adobe Firefly uitgebreid behandeld. Hieronder het eerste deel uit hoofdstuk 6 Firefly en Photoshop. Aan het werk met Adobe Firefly! (H.F.)

Adobe Firefly

In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan Adobe Firefly, de webapp van Adobe waarmee AI-kunst kan worden gemaakt.

De geschiedenis van Adobe Firefly is een interessant verhaal dat de evolutie van generatieve AI in de creatieve industrie illustreert. In deze paragraaf geven we een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Introductie en geschiedenis

Adobe Firefly is een generatief machinelearningmodel dat deel uitmaakt van Adobe Creative Cloud. Het is specifiek ontworpen voor creatief werk, waardoor gebruikers afbeeldingen, vectoren, video’s en 3D-objecten kunnen genereren met behulp van tekstopdrachten

(de inmiddels bekende prompts). Firefly is een uitbreiding van eerdere generatieve AI-gereedschappen die Adobe heeft geïntroduceerd voor Photoshop, Express en Lightroom tijdens de Maxconferentie in 2022.

Firefly werd gelanceerd als Adobe’s familie van creatieve generatieve AI-modellen, met een initiële focus op de generatie van afbeeldingen en tekst. De lancering vond plaats in het voorjaar van 2023. Adobe heeft een decenniumlange geschiedenis van pionieren op het gebied van AI-innovaties. Firefly is slechts een van de vele op Adobe Sensei gebaseerde intelligente functies die in de loop der jaren zijn geïntroduceerd.

Sensei

Adobe Sensei is het AI- en machinelearningplatform van Adobe dat is geïntegreerd in Adobe’s cloudplatform. Het werd geïntroduceerd om een nieuwe laag van intelligentie en machine learning toe te voegen aan de producten, waardoor ze slimmer en efficiënter worden. Adobe Sensei stelt gebruikers in staat om taken sneller uit te voeren en biedt intelligente aanbevelingen en inzichten.

Sensei wordt gebruikt in verschillende Adobe-producten, zoals Photoshop, Illustrator en Premiere Pro. Het biedt functies als automatische beeldherkenning, gezichtsherkenning en slimme bewerkingsgereedschappen die het ontwerpproces versnellen. Sensei is naadloos geïntegreerd in Adobes creatieve gereedschappen, waardoor gebruikers toegang hebben tot geavanceerde AI-functies zonder de noodzaak van gespecialiseerde kennis of vaardigheden.

Adobe blijft investeren in Sensei om nieuwe en innovatieve functies te ontwikkelen. Het platform blijft evolueren en speelt een centrale rol in de visie van het bedrijf op de toekomst van creatieve technologie.

Integratie in Adobe’s ecosysteem

Adobe heeft Firefly ontwikkeld als een nieuwe familie van creatieve generatieve AI. Het is geïntegreerd in Adobe’s bestaande gereedschappen en diensten, waardoor het een naadloze ervaring biedt voor gebruikers die willen experimenteren met generatieve AI. Denk daarbij aan Photoshop, maar Firefly is ook terug te vinden in Illustrator en Adobe Express, de (gratis!) webapp van Adobe.

Firefly is niet alleen gericht op professionele ontwerpers en kunstenaars, maar ook op een breder publiek. Adobe heeft het systeem zo ontworpen dat het toegankelijk en commercieel haalbaar is voor verschillende gebruikers, van hobbyisten tot professionals.

Adobe Firefly vertegenwoordigt een belangrijk moment in de geschiedenis van generatieve AI. Het heeft het potentieel om de manier waarop we denken over en werken met kunst en design radicaal te veranderen. De toekomst van Firefly is veelbelovend, met voortdurende innovaties en uitbreidingen die de grenzen van creativiteit blijven verleggen.

Snel aan de slag

Je kunt Adobe Firefly eenvoudig en snel uitproberen.

1. Surf naar firefly.adobe.com.

2. Klik op Aanmelden en meld je aan met je bestaande Adobeaccount of gebruik je Google-, Apple-, of Facebook-account.

3. Klik op Tekst naar afbeelding om een afbeelding op basis van een tekstprompt te genereren.


Tekst naar afbeelding met het promptvak onderin.

4. Voer in het promptvak onderin een omschrijving in; dat mag in het Nederlands. Klik op Genereren. Wij voeren in: woud van dennenbomen versierd met kerstballen, slingers en kaarsen. Er verschijnen vier voorbeelden.


Firefly heeft vier afbeeldingen gegenereerd.

5. Beweeg de muisaanwijzer over een voorbeeld dat je aanspreekt en klik op Bewerken om binnen Firefly aanpassingen te maken, of stuur de afbeelding door naar Adobe Express om uitgebreidere beeldbewerkingen te maken

6. Klik op de drie puntjes om de afbeelding naar het klembord te kopiëren, naar Adobe Express te sturen of voor de gallery van Firefly in te dienen. Overige opties zijn Afbeelding downloaden (het pijltje) en Aan favorieten toevoegen (het hartje). Zit er niets van je gading tussen, klik dan op Vernieuwen voor een nieuwe poging. Pas desgewenst eerst je prompt aan.

Zo ga je aan het werk met Adobe Firefly! Over Adobe Sensei schreven we eerder. Bijvoorbeeld over het automatisch ontwikkelen in Lightroom Classic. Wil je meer uit Adobe Firefly halen? Lees dan Betere resultaten met Adobe Firefly, het vervolg op deze blogpost.

Je kunt met Firefly ook Generatief vullen. Eerst wegpoetsen en dan vullen: een enorm ruimteschip dat gaat landen.
Het resultaat in Firefly.

Kunstzinnige intelligentie

Midjourney, Stable Diffusion, DALL-E, Firefly… het zijn namen van AI-software (kunstmatige intelligentie) die opeens gemeengoed zijn. Met deze op generatieve AI gebaseerde software maak je in een handomdraai de meest fraaie afbeeldingen. En dat in een fractie van de tijd die handmatig werk zou duren, en vaak ook nog tegen een fractie van de kosten.

In Kunstzinnige Intelligentie, een inspirerend, educatief en fraai uitgevoerd boek, gaan Bob Timroff en Bob van Duuren in op deze technieken en de vele hulpmiddelen – zoals apps en websites – die met grote regelmatigheid van de klok worden toegevoegd. Hoe krijg je de uitvoer die je wilt? Hoe zorg je voor voldoende resolutie? Welke mogelijkheden heb je om de uitvoer te tweaken? En minsten zo belangrijk: hoe ga je efficiënt met deze technieken aan de slag? Deze en meer vragen worden beantwoord, terwijl de auteurs ook stilstaan bij de ethische en auteursrechtelijke aspecten van deze vorm van AI. En vanzelfsprekend is dit boek gelardeerd met talloze inspirerende, uitdagende voorbeelden inclusief de informatie hoe je gegenereerd zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.