Automatisch ontwikkelen in Lightroom

Automatisch ontwikkelen in Lightroom

Automatisch ontwikkelen in Lightroom of welk andere applicatie dan ook is voor amateurs! Echte fotografen doen het zelf. Ze belichten goed en dan hoeven ze nog maar een beetje te toveren met hun eigen instellingen om er een superfoto van te maken. Laat die fotografen maar lekker in die waan. Automatisch ontwikkelen in Lightroom geeft tegenwoordig vaak een heel fraai resultaat…

Geen vakmanschap?

‘Automatisch’ klinkt niet degelijk, niet gedaan met vakmanschap. Automatisch? Daar is geen kunst aan! Zeker bij de fotografische kunsten, bepaalt de fotograaf wat mooi is. Dit gezegd hebbend, beken ik dat ik me tegenwoordig regelmatig tot Adobe Sensei wend om hem te vragen me bij het ontwikkelen van foto’s te assisteren. Adobe Sensei? Ja, dat is die kunstmatige intelligentie ontwikkeld door Adobe, die je in steeds meer Adobe-applicaties terugvindt. Ook in de Lightroom-familie. Vanaf december vorig jaar zijn de Automatische ontwikkelmogelijkheden voorzien van die kunstmatige intelligentie.

Sensei helpt automatisch ontwikkelen in Lightroom

Automatisch ontwikkelen in Lightroom
De oorspronkelijke slecht belichte foto.

Hoe Adobe Sensei het doet weet ik natuurlijk niet precies, maar als je de automatische ontwikkeling van Lightroom versie 6 vergelijkt met die van nu (Classic en CC) zijn de resultaten met Adobe Sensei aanmerkelijk mooier. Neem onderstaande foto die ik niet goed belicht had. (Stommiteitje: de lichtmeting stond nog op spot.) Als je in de ‘oude’ Lightroom-versie klikte op Auto bleef het onderwerp donker. In de nieuwe versie ziet de foto er veel beter uit. Het is een mooi startpunt om nog wat aan de foto te verbeteren. Ietsje lichter, de Schaduwen nog wat opgelicht en de Witte Tinten nog een beetje terug. Zo binnen een minuut een mooiere foto. Oh, nog even rechtzetten…

Automatisch ontwikkelen in Lightroom
De bewerkingen met Auto in Lightroom 6.
Automatisch ontwikkelen in Lightroom
De bewerkingen met Auto in Lightroom Classic.
Automatisch ontwikkelen in Lightroom
Het uiteindelijke resultaat in Lightroom Classic na wat kleine aanpassingen.

En alle fotografen die nu denken: ik bepaal zelf wel hoe ik mijn foto’s ontwikkel, daar heb ik Adobe Sensei helemaal niet bij nodig… Geen probleem! Moet je zelf weten. Ik kijk tegenwoordig regelmatig hoe Adobe Sensei over de foto denkt en pas hem daarna verder aan.

Vorige maand verscheen een bijgewerkte versie van het boek Ontdek Lightroom Classic CC van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks. Wil je snel aan de slag met Lightroom dan is dit hét boek om je snel met Lightroom Classic op weg te helpen. Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s. Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als je je bij de uitgever registreert, krijg je gratis toegang tot die webversie, plus relevante extra’s.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.