Tom Hogarty over Lightroom Classic en CC en de toekomst van fotografie

Lightroom is voor professionele fotografen nog steeds de beste keuze als het er op aankomt je foto’s te organiseren en te bewerken. Dat moest nog maar eens gezegd, na al het gedoe over de naamgeving van Lightroom Classic en de nieuwe versie van Lightroom voor de Cloud, Lightroom CC. Dat er geen ‘pakket’ Lightroom meer is, kunnen wij gebruikers dan een stomme beslissing van Adobe vinden, voorlopig is er niet echt een alternatief voor Lightroom. Het is interessant om de twee interviews met Tom Hogarty van Adobe na de aankondigingen op Adobe Max eens te lezen en te bekijken, om het verhaal vanuit Adobe te horen over het hoe en waarom van hun keuzes.

Sensei

De twee interviews hebben een verschillende benadering. Het ene interview concentreert zich meer op de mogelijkheden van AI (Artificial Intelligence) en de toekomst van de fotografie, het andere meer op de keuzes voor de naamgeving en toekomst van Lightroom Classic en de cloud-mogelijkheden van Lightroom CC. Hogarty praat over Adobe Sensei, de AI-technologie van Adobe. Die zou in de toekomst uit de foto’s van een fotoshoot zelf de beste foto’s moeten kunnen kiezen. Hogarty: ‘Het doel van Adobe is helpen fotografen betere fotografen te maken. Iedereen wil dat de foto’s, die ze op Instagram of andere sociale sites delen, de kijker overtuigen. Zorgen dat ze een betere fotograaf zijn helpt daarbij. Wij denken dat Sensei daarbij kan helpen en het de mensen die in fotografie geïnteresseerd zijn betere fotografen maken.’

Voor of tegen de veranderingen?

Uiteindelijk moet de techniek de fotograaf helpen. Hogarty: ‘Maakt de moderne, betere lichtmeting je een minder creatieve fotograaf? Die eenvoudigere lichtmeting zorgt ervoor dat een fotograaf minder over de techniek hoeft na te denken, maar meer bezig kan zijn met zijn ambacht en met wat hij of zij wil laten zien in een foto.’ Het video-interview op DPReview is ook de moeite waard om even te bekijken. Het is een gesprek van Dan Watson met Tom Hogarty en Lightroom product manager Sharad Mangalick. over de keuzes die Adobe heeft gemaakt met Lightroom Classic en CC. In het artikel met het video-interview op DPReview vind je ook nog twee links – HIER en HIER – naar opiniërende stukken die op deze site verschenen naar aanleiding van die vernieuwingen bij Lightroom. Alle twee de moeite waard om te lezen.

Meer lezen over Lightroom? Wil je tips en trucs met en over Lightroom krijgen? Of wil je meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Je vindt het op de Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

2 gedachten over “Tom Hogarty over Lightroom Classic en CC en de toekomst van fotografie”

  1. Adobe help mij ‘betere’ foto’s te maken? Technisch wellicht, hoewel een technisch onvolmaakte foto niet zelden intrigerender kan uitpakken dan een waar ‘alles aan klopt.’ Ik gruwel bij dit soort algemeen geaccepteerd als perfect ideeën. Het lijkt mij aardiger voor de amateur met dure apparatuur maar geen ‘oog’ dan voor de eigenzinnige kunstenaar.

    1. Hij zegt iets als dat je beter kunt kijken als je niet meer na hoeft te denken over de techniek. Dat hoeft dan niet per se een perfecte foto op te leveren qua scherpte of belichting, maar misschien wel een mooiere, bewuste lelijke of wat dan ook voor foto, doordat je ‘beter’ kunt kijken zonder afgeleid te worden door techniek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.