Android Oreo blijft beter bij de tijd (bron afbeelding: https://de.wikipedia.org/wiki/Oreo#/media/File:Oreo-Two-Cookies.jpg)

Android Oreo heeft nieuw updatemechanisme

De nieuwste versie van Android – Oreo – heeft een nieuw updatemechanisme aan boord. Het moet ervoor zorgen dat het merk-onafhankelijk bij de tijd blijft.

Een van de grootste problemen van Android is dat dit mobiele besturingssysteem in een gigantische hoeveelheid versies bestaat. Eindgebruikers zijn afhankelijk van ‘hun’ fabrikant of en wanneer er ooit een update voor hun toestel uitrolt. Met name voor de goedkopere toestellen verschijnen nooit of zeer laat updates. De risico’s zijn groot. Vaak blijven veiligheidslekken lang of voor altijd ongerepareerd. Op Android draaiende toestellen zijn dan ook geliefde en gewillige doelwitten voor hackers en ander digitaal gespuis. Het lijkt erop dat Google – het bedrijf achter het besturingssysteem – dit nu eindelijk ook zat is. De nieuwste versie van Android – Oreo – heeft een compleet nieuw updatemechanisme aan boord. Daarbij wordt de kern van het systeem door Google van actuele updates voorzien. Het ‘schilletje’ van de fabrikant blijft zaak van diezelfde fabrikant.

Scheiding

Android staat bekend als een besturingssysteem dat behoorlijk vol lekken en achterdeurtjes zit. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met achterblijvende updates voor het overgrote deel van de toestellen. Ook nu zien we dat weer gebeuren. Zo heeft bijvoorbeeld Samsung laten weten dat Oreo pas ‘ergens volgend jaar‘ uitrollen. En dan éérst voor de premiumtoestellen, de rest hobbelt er veelal een heel eind achteraan of krijgt nooit een Oreo-update.

Precies dat probleem wil Google nu oplossen door een scheiding te maken tussen de kern van het besturingssysteem en de opsmuk die de fabrikanten er vaak bovenop bouwen. Een goede ontwikkeling, want zo blijft de basis van het besturingssysteem tenminste bij de tijd. Als een fabrikant geen tijd en geld wil investeren in bijhouden van geleverde toestellen is dat jammer voor de door hen geleverde make-up, maar levert dat in ieder geval minder risico voor veiligheid en privacy op. Immers: Oreo zélf blijft bij de tijd.

Treble

Het nieuwe update-mechanisme is bekend onder de naam Treble. Het is dus zaak om Oreo zo snel mogelijk te installeren zodra het voor jouw toestel beschikbaar komt. Achter de schermen werkt Google ook aan het uitrollen van Treble voor eerdere versies van Android. Daarbij blijft het echter afhankelijk van fabrikanten. Als zij Treble niet als update voor zo’n ouder system (toestel) uitrollen schiet je daar als eindgebruiker dus niets mee op. Mocht je toevallig toe zijn aan een nieuwe smartphone of tablet, kies dan zonder meer voor een exemplaar met Oreo. Of een apparaat waarvan je honderd procent zeker weet dat de update daarvoor beschikbaar komt. Oudere toestellen zijn en blijven een vorm van Russisch roulette als het op systeemveiligheid aankomt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.