Na een lek Wifi is het nu de beurt aan Bluetooth. Ook dat draadloze protocol blijkt makkelijk te kraken.
Eerder deze week werd bekend dat Wifi in potentie relatief eenvoudig te kraken is. Zelfs bij de tot dan toe veronderstelde ‘onkraakbare’ WPA2-beveiligingsmethode. Een knullig foutje bleek de oorzaak. Nu blijkt Bluetooth ook zo lek als een mandje. De mogelijke gevolgen van het lek zijn zó ernstig dat geadviseerd wordt om Bluetooth op apparaten uit te schakelen totdat een en ander gerepareerd is middels de uitrol van een patch. In het geval van Windows 10 is dat gelukkig al gebeurd en ook iOS is veilig vanaf versies hoger dan 10.0. Als het gaat om Android zijn de problemen een stuk groter. De oorzaak van het lek ligt namelijk in Linux en Android is precies daarop gebaseerd. En juist voor dat besturingssysteem is nog geen patch uitgebracht.
Android en Bluetooth: foute boel
Het vervelende van de ontdekte Bluetooth-bug is dat om er misbruik van te maken Bluetooth alleen maar aan hoeft te staan. Op dat moment kan een kwaadwillende met een beetje handigheid een compleet apparaat overnemen en daar doen en laten wat hij of zij wil. Het is dus verstandig om Bluetooth op Android-telefoons uit te schakelen en niet te gebruiken. Omdat Android wat uitrol van updates sowieso een probleem is, kan je er nog lang last van hebben. Het is voor velen zelfs maar afwachten of ze voor hun alweer wat oudere toestel überhaupt ooit een update zullen zien. Ook als je gebruik maakt van kleine computertjes als de Raspberry Pi is het zaak om nieuwe versies en updates van het daarop draaiende veelal op Linux gebaseerde besturingssysteem goed in de gaten te houden.
Enig voordeel van ook dit lek is dat het via een software-update eenvoudig is op te lossen. Meer informatie over BlueBorne – zoals de bug is gedoopt – vind je hier.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.