
Wellicht valt het je op dat het gegenereerde resultaat van Firefly er vaak ‘getekend’ uitziet. Dat komt doordat Firefly – wat het noemt – kunst genereert. Heb je liever een fotorealistisch resultaat, dan kan dat vanzelfsprekend ook. Hoe krijg je betere en andere resultaten met Adobe Firefly? Onderstaande tekst is afkomstig uit het boek Kunstzinnige intelligentie van Bob. van Duuren en Bob Timroff. Hoe je begint met Firefly lees je HIER.
Het resultaat van Adobe Firefly beïnvloeden

Firefly biedt diverse instellingen om de eigenschappen van je prompt snel en eenvoudig aan te passen.
Rechts van het werkvenster zie je een sectie waarin je de volgende keuzes kunt maken:
• Beeldverhouding Standaard wordt er een vierkante afbeelding van 1024×1024 pixels gegenereerd. Open de lijst en selecteer een van de andere beeldverhoudingen, zoals 4:3, 3:4 of 16:9. Let op: zodra je een (andere) keuze maakt, wordt het resultaat opnieuw gegenereerd.
• Inhoudstype Kies hier wat voor ‘soort’ afbeelding het moet worden: kunst, foto of illustratie. Of selecteer Geen als je niet naar een specifiek type op zoek bent.
• Stijlen Je kunt de stijl van de gegenereerde afbeeldingen aanpassen door een van de vele opties te kiezen, zoals Pop-art, Minimalisme, Sciencefiction, Barok, Productfoto en nog veel, veel meer. De talloze stijlen zijn verdeeld in onderwerpen als Bewegingen, Thema’s, Technieken, Effecten en meer. Experimenteer en leef je uit is het devies hier. Na het selecteren van een of meer stijlen moet je opnieuw op Genereren klikken.
Geselecteerde stijlen verschijnen in het promptvak. Klik op het kruisje naast een stijl aldaar om een onderdeel te verwijderen.
- Kleur en toon Kies hier een kleurstijl voor de afbeelding, zoals Zwart-wit, Warme toon, Koele toon of Pastelkleur.
- Verlichting Kies hier een belichtingsstijl zoals Dramatische verlichting, Gouden uur of Studioverlichting.
- Compositie Kies hier een compositiestijl zoals Close-up, Groothoek, Opname van bovenaf of Macrofotografie.
Ook voor de laatste drie opties geldt dat je op Genereren moet klikken om het resultaat te zien en dat je een gekozen optie uit de instructie kunt wissen door op het kruisje ernaast in het promptvak te klikken.
Generatief vullen in Adobe Firefly en nog meer…
Firefly biedt meer dan alleen de optie Tekst naar afbeelding. Op de hoofdpagina heb je bijvoorbeeld toegang tot:
• Generatief vullen Hiermee kun je delen van een eigen (!) afbeelding aanpassen of vervangen door andere onderdelen. Later in dit hoofdstuk lees je hoe krachtig deze functie is aan de hand van Photoshop. Maar het is dus goed om te weten dat je deze functie dus ook zonder Photoshop kunt gebruiken.
• Teksteffecten Een waanzinnig leuke functie waarmee je een eigen tekst in een bepaalde stijl, bijvoorbeeld als smarties laat weergeven. Vul in het promptvak links je tekst in en voer rechts de opmaakinstructies in (in het voorbeeld eenvoudigweg smarties). Klik op Genereren en verbaas je!
Standaard wordt de tekst op een antracietkleurige achtergrond geplaatst. Maar in het optievenster rechts kun je onder Kleur ook een transparante achtergrond kiezen. Of een andere kleur.
Overige opties die je rechts vindt zijn:
- Voorbeeldopdrachten Ter inspiratie. Klik op Alle weergeven om ze allemaal te zien.
- Vorm aanpassen Hiermee geef je aan hoe nauwkeurig de omtrek van de letters wordt gevolgd.
- Lettertype Kies hier het gebruikte lettertype. Klik op Alle weergeven om alle opties te zien.
- Generatief kleuren aanpassen Met deze functie kun je een SVG-bestand herkleuren. Dit bestand dien je uiteraard eerst te uploaden, of kies een van de voorbeelden. In het optievenster rechts kun je een van de voorbeeldprompts uitproberen en een kleurenharmonie kiezen: Complementair, Analoog, Triadisch, Gesplitst complementair of Vierkant. Schakel Zwart-wit behouden in om de kleuren zwart en wit niet aan te passen. Overigens is deze functie inmiddels ook beschikbaar in Adobe Illustrator.
Er komen nog de meer functies aan zoals Schets naar afbeelding en 3D naar afbeelding.
Discord
Heb je een Discord-account omdat je (bijvoorbeeld) al met Midjourney werkt? Klik dan rechtsboven op Sluit u aan bij de Discord-server en klik in Discord – dat automatisch wordt gestart – op Doe mee met Adobe Firefly. Zo heb je eenvoudig toegang tot een enorme community van experts en andere Firefly-gebruikers! Met de tips van experts haal je waarschijnlijk nog betere resultaten met Adobe Firefly.
Kunstzinnige intelligentie
Midjourney, Stable Diffusion, DALL-E, Firefly… het zijn namen van AI-software (kunstmatige intelligentie) die opeens gemeengoed zijn. Met deze op generatieve AI gebaseerde software maak je in een handomdraai de meest fraaie afbeeldingen. En dat in een fractie van de tijd die handmatig werk zou duren, en vaak ook nog tegen een fractie van de kosten.
In Kunstzinnige Intelligentie, een inspirerend, educatief en fraai uitgevoerd boek, gaan Bob Timroff en Bob van Duuren in op deze technieken en de vele hulpmiddelen – zoals apps en websites – die met grote regelmatigheid van de klok worden toegevoegd. Hoe krijg je de uitvoer die je wilt? Hoe zorg je voor voldoende resolutie? Welke mogelijkheden heb je om de uitvoer te tweaken? En minsten zo belangrijk: hoe ga je efficiënt met deze technieken aan de slag? Deze en meer vragen worden beantwoord, terwijl de auteurs ook stilstaan bij de ethische en auteursrechtelijke aspecten van deze vorm van AI. En vanzelfsprekend is dit boek gelardeerd met talloze inspirerende, uitdagende voorbeelden inclusief de informatie hoe je gegenereerd zijn.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.