Inmiddels een dikke anderhalve maand verder na de overstap van een Windowscomputer naar een iMac. En eigenlijk bevalt dat – zoals gehoopt – vooralsnog prima.
Echt grote problemen zijn er niet geweest. Op eentje na dan, maar dat was eigenlijk niet de schuld van de nieuwe iMac en bovendien snel oplosbaar. Voor de rest werkt het allemaal snel en soepel. Een echte leercurve kent het besturingssysteem eigenlijk nauwelijks. Zeker als je inmiddels al gewend bent aan het werken met verschillende besturingssystemen. En daar rekenen we ook bijvoorbeeld Android, Linux, iOS enzovoorts onder. Tegenwoordig is voor de functionaliteit van je software een bepaald soort besturingssysteem nauwelijks nog van belang (of zou dat in ieder geval niet moeten zijn). Kortom: als je met Windows overweg kunt, vind je ook je weg elders. Wat meer uitzoeken vergt is de ‘andere’ software die op de iMac gebruikt wordt. Photoshop bijvoorbeeld kent wat eigenaardigheden ten opzichte van Corel’s PaintShop Pro dat helaas niet voor macOS bestaat.
Photoshop
Die keuze voor Photoshop was overigens een enigszins voor de hand liggende. Lightroom – toch wel erg handig voor gebruik in combinatie met spiegelreflex RAW-foto’s – is alleen nog in een vervelende abonnementsvorm verkrijgbaar bij Adobe. Je ‘krijgt’ er voor datzelfde maandbedrag – circa €12 – ook Photoshop bij. Dus ja, dan daar maar eens in verdiepen. Gelukkig is alle basisfunctionaliteit zoals bijsnijden, vergroten of verkleinen enzovoort makkelijk te vinden en in gebruik vergelijkbaar met elke andere fotobewerker. Het wordt anders als je dingen als een vultool of iets dergelijks nodig hebt. Soms zoek je je echt het apezuur naar simpele functies. Voor Photoshop diehards is het allemaal gesneden koek, die kennen tientallen toetscombinaties blindelings uit het hoofd. Maar voor het simpele werk – waarvoor Photoshop natuurlijk ook niet specifiek voor bedoeld is – is het soms echt even behelpen. Je wordt als het ware geforceerd om een professionele werkwijze aan te leren. Wat vaak betekent: geklungel met lagen waar je in andere programma’s ‘gewoon maar wat doet’. Maar ja, een ‘gegeven’ paard et cetera.
Zelfde
Verder heeft de overstap naar de Mac geen enorme verzameling aan nieuwe en exotische software opgeleverd. Microsoft Office werkt gewoon net als onder Windows. Thunderbird voor e-mail is gelijk aan de Windowsversie, net als Firefox. Voor de rest geldt dat veel open source tooltjes ook voor macOS in ongewijzigde vorm beschikbaar zijn. Ben je bijvoorbeeld gek aan The Gimp fotobewerker, dan voelt deze zich ook prima op de Mac thuis.
Toetsenbord
Enig echt minpuntje aan de iMac is het toetsenbord. We geven het nog even wat gewenningstijd, maar de kans is groot dat dat door een wat meer solide exemplaar vervangen gaat worden. Het standaard met de iMac meegeleverde toetsenbord oogt mooi, maar is ultraplat. Het voelt aan als een laptop-toetsenbord en de toetsen zitten net wat dichter bij elkaar dan op een ‘normaal’ knoppenplankje. Dat leidt nogal eens tot een misslag. Irritant. Anderzijds geen probleem; er zijn méér dan genoeg toetsenborden voor de Mac verkrijgbaar. Het is zelfs mogelijk om een Windows toetsenbord te gebruiken, al levert dat niet de meest praktische manier van werken op.
Muis
De muis – toch eerst wat argwanend bekeken – is wel een blijvertje. Deze beschikt niet over een muiswieltje maar over een aanraakgevoelig oppervlak. Door vegen kan je naar boven en naar beneden scrollen, maar ook van links naar rechts (en andersom natuurlijk). Of schuin scrollen. Ideaal! Dat een rechter muisknop ontbreekt is ook geen enkel probleem. Dankzij het aanraak-oppervlak is deze via de systeeminstellingen alsnog te realiseren. Al met al bevalt het nieuwe systeem dus nog altijd goed.
Lees hier meer over macOS en aanverwante zaken
Meer weten over macOS? Lees dan eens het Handboek macOS High Sierra van Bob Timroff.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.