Inmiddels een week in gebruik, een nieuwe iMac. Een verademing, om eerlijk te zijn. En razendsnel.
We kondigden het al aan: ondergetekende gaat voor het betere tikwerk overstappen op een iMac. De reden was eenvoudig: toch wel erg veel problemen en probleempjes met (de stabiliteit van) Windows 10. Ook op een net een jaar oude laptop. En dan zijn er nog de megalomane updates, je kent het wel. Omdat er onder de streep gewoon geld verdiend moet worden met een computer leek een overstap dan ook een gerechtigde stap. En het moet gezegd: de eerste kennismaking is uitstekend bevallen. Feitelijk een week uitgetrokken voor het installeren van de nieuwe iMac, maar dat bleek in halve dag eigenlijk al gepiept. Mede dankzij het feit dat Mac OS al verschrikkelijk veel tools aan boord heeft die je dus niet meer apart hoeft te installeren. Kortom: de meeste mensen kunnen zo uit de verpakking aan de slag met het apparaat.
Office
Mac OS beschikt zelfs al over een ingebouwde Office-suite die ook overweg kan met documenten uit bijvoorbeeld Word en Excel. Toch volstaat dit pakket niet helemaal voor bijvoorbeeld thuiswerkers, omdat opdrachtgevers vaak het gebruik van specifieke sjablonen vereisen. En die werken niet in bijvoorbeeld de Mac OS tekstverwerker Pages. Edoch: als je de computer niet gebruikt om in sjablonen van opdrachtgevers mee te werken is er niets aan het handje. Tegelijkertijd geldt dat Microsoft gewoon een Office-versie voor de Mac beschikbaar heeft. In combinatie met een Office 365-abonnement kan je dan op zowel je Windows-pc als de Mac Office installeren. Kortom: alles was razendsnel geregeld. Zelfs het overhevelen van mail was in een handomdraai gedaan. Als je op je Windows-pc Thunderbird gebruikt is het namelijk slechts een kwestie van de mailmap van dit programma kopiëren naar de Mac en klaar.
Aan de slag
Je bent dus al heel snel aan de slag met een iMac, veel sneller dan verwacht eigenlijk. Natuurlijk zijn er ook wat kleine dingen waar je aan moet wennen. Zoals bijvoorbeeld het toetsenbord en accenten op letters. Maar onlogisch werkt dit ook alweer niet. Wil je bijvoorbeeld een umlaut plaatsen, dan druk je oop Option-U en daarna de gewenste letter. Vergeet je dat steeds, dan kan je ook de letter waarop een accent moet komen even ingedrukt houden. Vervolgens kies je het gewenste accent. Het lijkt wat dat betreft erg op de werking van iPhone en iPad. Een é is dus zo gemaakt!
Helpdesk
Last but not least beschikt Apple over een uitstekende helpdesk. Als je eens ergens tegen een probleem aanloopt kan je via een telefoontje of chat snel met kundige personen een oplossing voor je vraag vinden. Alleen dat al is een verademing, zo hebben we in het verleden geleerd met gekkigheden rondom een dwarsliggende iPad in combinatie met de Windowsversie van iTunes. Dus ja, vooralsnog voelt de (gedeeltelijke, want er blijven hier ook wel degelijk nog Windowssytemen draaien) overstap prima aan. En zorgt deze zoals het er nu naar uitziet voor een hoop minder deadline-stress.
Lees hier meer over macOS en aanverwante zaken
Meer weten over macOS? Check het boek Handboek macOS High Sierra van Bob Timroff.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.