Het lijkt een toch wat vreemde handelswijze: een serie filmpjes waarin Microsoft zelve Office 2019 afkraakt ten faveure van Office 365…
We schreven eerder al eens over de verschillen tussen Office 2019 en Office 365. De belangrijkste conclusie uit dat verhaal was dat er voor beide opties ruim voldoende gegadigden te vinden zijn. Een ieder die gewoon een rotsstabiel softwarepakket wil zonder steeds nieuw toegevoegde features en poespas is prima af met een Officeversie waarachter een jaartal prijkt. Die versies krijgen namelijk alleen bugfixes, wat betekent dat er niets verandert aan functionaliteit. En ook dat je op geen enkele manier afhankelijk bent van een internetverbinding om je Office aan de praat te krijgen en houden. Office 365 is veel meer gekoppeld aan de cloud. En wordt tenminste maandelijks voorzien van forse updates die vaak nieuwigheden toevoegen. Je kunt documenten centraal op OneDrive bewaren en gebruiken op andere computers of tablets (en zelfs je smartphone, al is daarvan het scherm wat aan de kleine kant).
Abonnementen de toekomst
Kortom: zoals gezegd is er voor beide Office-smaken een markt. Dat Microsoft nu zijn eigen ‘offline’-product flink aan het afkraken is kan dan ook opvallend genoemd worden. De kans lijkt daardoor vrij groot dat er in de toekomst geen ‘losse’ Officepakketten meer verkrijgbaar zullen zijn. Vergeet daarbij ook niet dat het veel lucratiever is om mensen een abonnement af te laten sluiten. Microsoft weet namelijk heel goed dat een Officeversie voorzien van een jaartal vele, vele jaren meegaat. En klanten dus vaak jarenlang geen nieuwe Officeversie meer aanschaffen. Bij Office 365 wordt – meestal jaarlijks – een bedrag aan het abonnement verdiend. De eerlijkheid gebied daarbij wel te zeggen dat het om vrij bescheiden bedragen gaat. Een paar tientjes voor de Home/Student-versie en net iets meer dan €100 voor een pro-versie. Waarbij geldt dat je 365 op meerdere computers (van jezelf) kan en mag installeren. En het via de al genoemde OneDrive cloudopslag wel heel eenvoudig is om op meerdere apparaten aan een document te werken.
365 meest flexibel
Kortom: Office 365 is wat mij persoonlijk betreft dé keuze. Niet vanwege de steeds weer verschijnende updates en nieuwe features. Die zijn soms zelfs wat vermoeiend. Maar het aspect van continuïteit tussen verschillende apparaten is ideaal. Dat zou je overigens ook zelf kunnen bewerkstelligen door bijvoorbeeld via je eigen NAS documenten via de cloud te delen. Of om een abonnement voor een cloudopslagdienst af te sluiten. Voor Mac-gebruikers is er iCloud wat ook voor dergelijke functionaliteit zorgt. Maar het vergt een net wat andere werkwijze.
Blijft werken
Groot voordeel van de ‘gewone’ (dus niet-365 versie) van Office is dat als het eenmaal werkt op jouw systeem het dat ook tot in lengte van jaren blijft doen. Handig voor bijvoorbeeld wat oudere pc’s. Want als Microsoft besluit dat de minimum systeemeisen voor 365 verhoogd worden val je dan niet buiten de boot. Terwijl je in geval van 365 bijvoorbeeld verplicht bent een nieuwe Windowsversie te installeren of – in het beroerdste geval – zelfs een nieuwe computer moet kopen.
Alternatieven in geval van nood.
Ach, zo zie je maar weer: het laatste woord over welke ‘variant’ van Office nou de beste is, is zeker nog niet gezegd. Met name niet aan de gebruikerskant. Het is nu afwachten wat de maker van het pakket – Microsoft dus – gaat doen. Misschien vereenvoudigen zij de keuze in de toekomst door simpelweg nog maar één smaak aan te bieden. Bevalt je dat niet, dan heb je tegenwoordig gelukkig de keuze uit meer dan genoeg deels zelfs gratis alternatieven. Zoals bijvoorbeeld het welbekende LibreOffice.
Wil je meer weten over Office in de meest recente uitvoering? Dan heeft Van Duuren Media een hele serie boeken over de diverse onderdelen uit dit pakket voor je klaarstaan. Ook uitstekend geschikt voor Office 365 natuurlijk.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.