Office en Office 365

Nog niet zo lang geleden is Office 2019 verschenen. Tegelijkertijd is er ook Office 365. Wat zijn de verschillen?

Microsoft Office is in vele varianten verkrijgbaar. Ten eerste zijn er natuurlijk de goedkope versies voor thuisgebruik en studenten. Die mogen niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden, al is het natuurlijk nagenoeg onmogelijk om na te gaan of je aan een zakelijk document werkt gedurende een middagje thuiswerken. Maar officieel mag dat dus niet. Uit de naamgeving van de diverse Office-pakketten blijkt duidelijk voor welke doelgroep het bedoeld is; ook het prijskaartje geeft dat eigenlijk al aan. Maar er is ook nog Office 365. Daar waar je voor ‘vaste versies’ zoals Office 2016 of 2019 een eenmalig bedrag neertelt en je het softwarepakket zo lang als je wilt mag gebruiken, is 365 abonnementsgebaseerd. Los daarvan is het ook een zelf-evoluerende versie.

Bevroren versus evoluerend

Met ‘zelf-evoluerend’ bedoelen we dat Office 365 continu van updates wordt voorzien die niet alleen bugfixes behelzen, maar ook echt nieuwe functionaliteit toevoegen. De reguliere ‘vaste’ Office-versies uit de losse verkoop zijn eigenlijk een soort van snapshots van Office 365. Zo beschikken gebruikers van Office 365 over álle functies van Office 2019. Maar inmiddels is 365 alweer een paar updaterondes verder waardoor hier alweer nieuwere mogelijkheden in te vinden zijn. Om het allemaal nog gecompliceerder te maken: (natuurlijk) krijgt ook Office 2019 updates. Maar dat zijn puur bugfixes en veiligheidsupdates die geen nieuwe functies gaan toevoegen.

Welke?

Welke versie je kiest – een ‘vaste’ of het meer ‘vloeibare’ 365 is erg afhankelijk van je eigen state of mind. Ben je iemand die het liefst niet steeds weer geconfronteerd wordt met het nieuwste van het nieuwste, dan is een vaste versie wellicht praktischer. Ook voor het bedrijfsleven dat vaak cursussen en dergelijke aan een nieuwe versie ophangt kan een wat gematigder updateschema op termijn geld besparen. Voor thuisgebruik en in kleinere bedrijven kan 365 interessanter zijn, gezien de prijssetting. Onder de streep ben je zelfs iets goedkoper uit als je trouw elke twee jaar – het uitrolschema van de vaste office-versies -zou volgen. Extra voordeel van 365 is bovendien dat je er een flinke sloot online opslagruimte bij krijgt. Daar hoef je niet alleen Office-documenten op te bewaren natuurlijk!

Kiezen

Kortom: beide varianten hebben hun voor- (en nadelen). Gebruik je Office maar heel af en toe en zit je niet op de allerlaatste features te wachten, dan ben je goedkoper uit met een thuis- en studentenversie die je eens in de vier of zes jaar nieuw koopt. De basisfunctionaliteit van de software is – ook als deze tien jaar oud is – volstaat dan ruimschoots. Het is alleen wel opletten wanneer Microsoft stopt met het van veiligheidsupdates leveren voor een oud Officepakket. Meestal gaat dat probleem pas na een jaar of tien spelen, dus je hebt de tijd. En ook geldt natuurlijk dat jouw antieke Office niet ineens extreem onveilig wordt van de een op de andere dag. Wel is het zaak om zo’n oud beestje in combinatie met een goede virusscanner of – nog beter – veiligheidssuite te draaien. Daarmee hou je al de ellende buiten de deur.

Simpel

Kort samengevat geldt dus het volgende: Office 365 is de continu doorgroeiende en evoluerende abonnementsgebaseerde versie van Microsoft’s kantoorpakket. Office voorzien van een jaartal – zoals bijvoorbeeld 2019 – is een snapshot (momentopname) uit 365. Beiden krijgen updates. Maar Office 2019 (en soortgelijken) alleen bugfixes en veiligheidsupdates.

Er zijn inmiddels alweer vier Office 2019-boeken – ook prima bruikbaar voor Office 365 dus – beschikbaar bij Van Duuren Media: het Handboek Word 2019 van Peter Kassenaar, het Handboek Access 2019 van Wilfred de Feiter, het Handboek Outlook 2019 van Peter Kassenaar en het Handboek PowerPoint 2019 van Ronald Smit. Een onmisbare verzameling voor elke Officegebruiker! In maart verschijnt het Handboek Excel 2019 van de hand van Wim de Groot.De Office 2019-boeken


 

Een gedachte over “Office en Office 365”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.