Opslagprobleem op een Chromebook?

Nu ik binnenkort een paar weken met alleen de Chromebook op stap ga, moet ik een oplossing vinden voor de grote hoeveelheid foto’s die ik tijdens die werkvakantie ga maken. Met een Mac- of Windows-laptop kun je makkelijk back-ups maken op de interne en een externe harde schijf. Met die 64 GB interne opslag van de Chromebook red ik het zeker niet. Hoe los ik dit opslagprobleem op een Chromebook op?

Bestandsstructuur

Het mooie van macOS en Windows is dat je zelf kan bepalen waar je je bestanden zet. Je kunt zelf mappen maken en daar je bestanden in (ver)stoppen. Via de Finder of de Verkenner bepaal je zelf wel waar je bestanden zet. Het is ook zo dat je soms door een ingewikkelde bestandsstructuur je de bestanden niet meer kunt vinden. Waar heb ik dat bestand ook alweer bewaard? Daarom vond Apple het verstandig om die hele Finder in iOS weg te halen. Je foto’s open je in Apple Foto’s en waar ze precies op je iPhone of iPad staan, dat moet jou niet uitmaken.

My Files

De Files-app in Chrome OS.

Bij Android en Chrome OS is dat anders. Daar kun je voor een groot deel zelf bepalen waar je je bestanden laat. Chrome OS heeft daarvoor een app: Files. Bij Files zie je precies wat er voor bestanden op je Chromebook en daarbuiten staan. Je hebt de interne opslag, waar je bij My Files de map Downloads ziet staan. In Downloads kun je zelf mappen maken voor het opslaan van bestanden. Je moet daar – afhankelijk van de hoeveel interne opslag die je tot je beschikking hebt – zuinig mee omgaan. Die 64 GB is, als ik er de Raw-bestanden van mijn Fuji X-T2 in wil opslaan, natuurlijk zo vol.

Opslaan in de Cloud?

Daarnaast heb je op je Chromebook natuurlijk de beschikking over je Google Drive. Een Chromebook moet het hebben van ‘online’ zijn. Ik heb op mijn Google Drive 304 GB tot mijn beschikking, dus daar zou ik tijdens de werkvakantie flink wat foto’s en documenten kunnen opslaan. Een probleem: die Google Drive zit ergens in de Cloud en voor het overpompen van veel grote bestanden heb je een snelle internetverbinding nodig. Of ik die snelle verbinding heb? Dat weet ik nog niet. Mijn datahoeveelheid bij Vodafone is hiervoor niet toereikend. Dat gaat in ieder geval niet werken.

USB-C

De Files-app met de verschillende opslagmogelijkheden op een Chromebook: Interne opslag bij My files, Google Drive en externe opslagmogelijkheden.

Het mooie van mijn Chromebook zijn de twee USB-C-poorten en het slot voor het Micro-SD-kaartje. Aan die USB-C poorten kun je bijvoorbeeld harde schijven hangen. Chrome OS kan lezen en schrijven van en naar NTFS-geformatteerde schijven. Mijn plan: ik steek een USB-C-kaartlezer in de ene poort met het SD-kaartje van mijn camera. Aan de andere poort hang ik een harde schijf met voldoende opslagruimte. Met de Files-app kopieer de Raw-files van de SD-kaart naar de harde schijf. Dat loopt als een zonnetje.

Opslagprobleem op een Chromebook opgelost!

Je foto’s maar één keer ergens opslaan is natuurlijk geen back-up. Je zult minimaal 2 keer je foto’s ergens moeten opslaan om veilig te zijn als er met een van de opslagapparaten iets misgaat. Dus als het SD-kaartje van je camera vol is… Wat dan? Je kunt nog een extra harde schijf kopen en daar die tweede kopie op maken. Zo duur zijn harde schijven niet. Je kunt ook gebruik maken van het slot van de Micro-SD-kaartjes op je Chromebook. Een 128 GB Micro-SD-kaartje kost om en nabij €25,-. Als je er daar een paar van aanschaft ben je ook klaar. Opslag- en back-up-probleem opgelost!

Meer lezen over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een Chromebook? Je kunt het vinden bij de categorie Chrome OS op dit blog.

Wil je aan de gang met een Chromebook, maar weet je niet precies hoe je moet beginnen? Daar kan Ontdek de Chromebook je bij helpen. Ontdek de Chromebook brengt deskundig advies en eenvoudige, stapsgewijze kennis samen die je nodig hebt om het meeste uit jouw Chromebook te halen. Vanwege het webgebaseerde karakter wijkt het gebruik van een Chromebook en het Chrome OS af van het gebruik van een traditionele notebook-pc en Microsoft Windows.
Om het meeste uit die nieuwe Chromebook te halen, moet je bijvoorbeeld vertrouwd raken met hoe Cloud-computing werkt. Maar dat is alleen maar het begin. Tekstverwerking, werken met spreadsheets of beeldbewerking: het is allemaal mogelijk met een Chromebook. De auteurs nemen je bij de hand en maken je snel wegwijs in al die mogelijkheden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.