Het boek van de maand januari is Ontdek Photoshop Elements 2019 van auteur André van Woerkom. Deze maand publiceren we wat voorproefjes uit dit nieuwe boek en kijken we of Photoshop Elements een alternatief voor Lightroom kan zijn. Een interview dat we eerder hadden met André vind je HIER. Wil je snel aan het werk met Photoshop Elements 2019? Volg dan zijn boektraining op 23 januari. Hieronder vind je het 2de voorproefje over de verschillende selectiegereedschappen in PS Elements uit Hoofdstuk 6 van dit boek: Selecties maken in Photoshop Elements. Het sluit aan bij het 1ste voorproefje over het maken van selecties, dat je HIER kunt vinden. (H.F.)
Rechthoekig en ovaal selectiekader

Met het rechthoekig en ovaal selectiekader tekent u respectievelijk hoekige of ronde symmetrische vormen. Maak een selectie door met ingedrukte muisknop over een gebied te slepen. Wilt u een perfect vierkant of een cirkel, houd dan Shift ingedrukt. Wilt u dat het selectiekader zich vanuit het midden uitbreidt, gebruik dan Alt (combineer eventueel beide functies).
Lasso
Het gewone lassogereedschap volgt al uw handbewegingen, inclusief vergissingen en uitglijders. U hebt dus een zeer vaste hand nodig om hier zinvolle selecties mee te maken. Op microgebied als aanvulling op een bestaande selectie heeft dit wel degelijk nut. Selecties zijn altijd gesloten vormen, en dit betekent dat u in principe terug naar het beginpunt moet, maar dat komt niet altijd even goed uit (bijvoorbeeld te sterk ingezoomd, een onwillige muis, enzovoort). Geen nood: op het moment dat u de muis loslaat, zoekt het gereedschap de kortste weg naar het beginpunt en maakt de selectie gesloten.
Veelhoeklasso
De veelhoeklasso trekt een rechte lijn tussen twee klikpunten. Dit werkt snel en misschien prettiger dan de gewone lasso, maar de toepasbaarheid is beperkt. Het gereedschap is vooral geschikt voor objecten met rechte lijnen zoals we in de architectuur vinden, of u moet de segmenten klein houden. In dat geval is flink inzoomen het credo voor u aan de selectie begint. Als u tijdens het tekenen een ankerpunt op een verkeerde plaats zet, druk dan op Delete. Het laatste ankerpunt wordt dan verwijderd. Dit kunt u herhalen tot u bij een ankerpunt komt waar u wel tevreden over bent.


U kunt de selectie geforceerd voltooien door te klikken met Ctrl ingedrukt of te dubbelklikken; dan trekt het gereedschap een rechte lijn naar het beginpunt.
Automatische selectie
Het gereedschap Automatische selectie bevindt zich in de groep onder de toets A (van automatisch) en is te herkennen als een staf met losse sterretjes. Selecteren kan tijdrovend en lastig zijn dus het woord automatisch in deze context is een welkome toevoeging. Alleen, als dit gereedschap doet wat de naam suggereert, waar hebben we dan die andere gereedschappen voor nodig? Het antwoord volgt na de break, maar eerst: hoe werkt het precies? Kies alvorens u iets op de afbeelding doet, een hulpgereedschap op de optiebalk, bijvoorbeeld Lasso, en teken daarmee een selectiegebied losjes om het beoogde object. Zodra u de muis loslaat analyseert het gereedschap het binnengebied en herinterpreteert de selectierand waardoor deze nauwer om het object aansluit. Maar mogelijk ook met de nodige fouten hier en daar; in veel gevallen zal er aanvullende correctie nodig zijn. De optie Selectie beperken voorkomt dat het gebied na herinterpretatie zich naar buiten uitbreidt. Samengevat: dit gereedschap biedt snelheid en gemak maar is geen wondermiddel; het is eigenlijk een handmatig gereedschap met een krachtige extra functie.

Magnetische lasso
De magnetische lasso is ook al zo’n tussenvorm: een beetje automatisch, een beetje handmatig. Net als bij de andere lassogereedschappen is het de bedoeling een gesloten vorm te maken. Klik voor een beginpunt, daarna is het een kwestie van losjes de muis bewegen. Ankerpunten worden automatisch uitgespuwd, waarbij het gereedschap gevoelig is voor contrastverschillen in de afbeelding. U kunt extra ankerpunten toevoegen door te klikken en fout geplaatste ankerpunten stapsgewijs verwijderen met de Delete-toets. Keer terug naar het beginpunt of forceer dit door te dubbelklikken of te klikken met ingedrukte Ctrl-toets.

Met de schuifknoppen kunt u het gedrag van de magnetische lasso op verschillende manieren beïnvloeden. met Breedte stelt u het detectiebereik rondom de cursor in. Met Randcontrast stelt u de gevoeligheid voor contrastverschillen in (een hoge waarde betekent minder gevoeligheid, namelijk alleen voor scherpe contrastverschillen). Frequentie bepaalt de afstand tussen de opeenvolgende ankerpunten. De knop Tabletdruk gebruiken is alleen van toepassing als u op een drukgevoelig oppervlak (zoals een tekentablet) werkt. Hiermee wordt het gevoelige gebied smaller naarmate de pendruk toeneemt.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.