Polen pakt vermeende Huawei spion op (bron afbeelding: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Spy_silhouette_document.svg)

Vermeende Huawei spion opgepakt in Polen

De Poolse contraspionagedienst meldt vol trots dat zij een hooggeplaatste medewerker van Huawei hebben opgepakt. Op verdenking van spionage.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Precies op het moment dat steeds meer regeringen zich bezorgd uitspreken over mogelijke spionage-activiteiten van techbedrijven is in Polen ene Weijng Wang opgepakt. Hij is (was…) directeur sales van Huawei en wordt samen met een ook opgepakte Pool verdacht van spionage voor de Chinese regering. Inmiddels heeft Huawei – een tamelijk populair merk in Polen – Wang op staande voet ontslagen. Heldere zaak? Tja, wat veel media zich niet lijken te realiseren is dat de huidige politieke situatie in Polen mogelijk ook een steentje heeft bijgedragen aan dit ‘mooie’ verhaal.

Achtergrond

Polen zucht (of jubelt, afhankelijk van welke kant je als Poolse burger hebt gekozen) onder een rechts nationalistische partij overgoten met een communistisch sausje betreffende de bewindvoering. Geschiedenis wordt zonder blikken of blozen vervalst, media worden ofwel overgenomen door partijleden of zwaar onder druk gezet, onderwijs valt meer dan ooit onder verantwoordelijkheid van de staat en is gericht op indoctrineren van een volgende generatie kiezers. Corruptie viert hoogtij en de huidige president is volgens kenners slechts een marionet van een zich op de achtergrond houdende hardline sturende partijleider. Om een lang verhaal kort te maken: Polen is een tot op het bot verdeeld en gespleten land dat met alles en iedereen heibel zoekt, ook intern. Het is niet voor niets dat de EU grote problemen met de afvallige lidstaat heeft. En dus kan een succesje heel hard gebruikt worden, zeker nu de verkiezingen er aan komen en een meerderheidsoverwinning minder zeker is dan gehoopt.

Het debacle Smolensk

Want natuurlijk valt ook de contraspionagedienst onder controle van de partij en hebben dergelijke diensten zich de afgelopen jaren vooral belachelijk gemaakt door openbaar achter hersenspinsel aan te rennen. Meest bekende ‘wapenfeit’ is het geldverslindende onderzoek naar de crash van een regeringsvliegtuig in Smolensk in 2010. Hoewel alles wijst op een ongeluk (oud vliegtuig, een stampvoetende president die tegen alle adviezen in wilde landen in mist als dikke soep en meer zaken die je de hare ter berge doen rijzen), heeft de huidige regering – met als stille leider op de achtergrond de getraumatiseerde broer van de in 2010 omgekomen president – met geld gesmeten om te bewijzen dat het een terroristische aanslag betrof. Uiteraard uitgevoerd door die vermaledijde Russen, de eeuwige aartsvijand Rusland. Ook buitenlandse onafhankelijke onderzoeksinstituten zijn fors betaald voor onderzoek. Allen kwamen met hetzelfde resultaat: een ongeluk, de landing had nooit ingezet mogen worden. Punt.

Glorie, dan toch nog?

Het was een gevoelige tik voor de huidige Poolse regering en een verlies dat nooit echt verwerkt is. Tegelijkertijd is hun politiek gebaseerd op het stoken van wantrouwen en achterdocht. Vandaar ook dat juist in Polen ieder niet-Pools bedrijf – zeker als dat ook nog eens niet-Westers is – publiekelijk wordt gewantrouwd. En dan komt  het oppakken van een kopstuk – in Polen – van een van die vermeende vijanden wel heel mooi uit. Ook werd het nieuws gebracht door staatszender TVP. Deze zender staat inmiddels vooral bekend als een propagandakanaal dat puur en alleen manipulatief ‘nieuws’ brengt. Waarbij het zich zeker niet schaamt om een leugentje nu en dan. Dat kan allemaal, want vrijwel de hele bezetting van het station – vergelijkbaar met de Nederlandse publieke omroepen – is direct na aantreden van de regering vervangen door partijleden en hun getrouwen.

Waar of niet?

Kortom: wat er nu precies waar is van de aantijgingen? De tijd zal het leren. Of niet. Want als het waar is, zullen de Chinezen er alles aan doen om het te ontkennen. En als het niet waar is, zal er altijd een zweem van twijfel blijven hangen rondom zowel Wang als Huawei. En precies dat past weer netjes in het straatje van de huidige Poolse politiek: tweedracht en haat zaaien. Ten faveure van eigen, lokale fabrikanten.

Chinese meesterzet?

Het vervelende is dat de vermeende spion juist in Polen is opgepakt. Als het was gebeurd in – om maar wat te noemen – Duitsland, Frankrijk, Finland of Portugal was het allemaal veel geloofwaardiger geweest. En controleerbaar. Want de kans dat de Poolse veiligheidsdiensten in het huidige politieke klimaat volledig openheid van zaken gaan geven is nihil. En misschien is dat ook wel meteen de meesterzet van de Chinezen geweest. Plaats je spionnen in landen die politiek gezien niet al te serieus genomen worden en de kans is groot dat je er – zelfs al je betrapt wordt – mee weg komt. In ieder geval is de kans groot dat dit wapenfeit door Polen gebruikt gaat worden in nationalistische campagnes en meer. Op de verkeerde manier en de Chinezen weten dat.

Het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen van Hans Frederiks en Ronald SmitWil je veilig blijven tijdens je online avonturen? Lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen van Hans Frederiks en Ronald Smit vooral eens goed door. Scheelt je onder de streep een hoop stress en ongemak.

Een ander, zeer uitgebreid boek over een veilig online-bestaan is het Het Handboek IT-security. Het boek biedt een overzicht van de verschillende aspecten van computer- en netwerkbeveiliging, met als doel de lezers te doen begrijpen hoe ze zich kunnen beschermen tegen allerhande aanvallen op computers en netwerken, maar ook waarom en hoe die aanvallen tot stand kunnen komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.