Ontdek Photoshop Elements 2019
Het boek van de maand januari is Ontdek Photoshop Elements 2019 van auteur André van Woerkom. Deze maand publiceren we wat voorproefjes uit dit nieuwe boek en gaan we kijken of Photoshop Elements een alternatief voor Lightroom kan zijn. Een interview dat we eerder hadden met André vind je HIER. Wil je snel aan het werk met Photoshop Elements 2019? Volg dan zijn boektraining op 23 januari. Hieronder vind je het 1ste voorproefje uit Hoofdstuk 6 van dit boek: Selecties maken in Photoshop Elements. (H.F.)
De kunst van het selecteren in Photoshop Elements
Selecties maken is geen doel op zich, maar volgt uit de logische behoefte om alleen dat deel van de afbeelding te behandelen dat daadwerkelijk behandeling nodig heeft. Bovendien ontkomen we niet aan selecteren als we een deel van de ene afbeelding in de andere willen plakken.
Reeds bij de hoofdstukken over retoucheergereedschappen, die ook allerlei selectie-eigenschappen hebben, zagen we dat het niet altijd even makkelijk is om aan te geven welke pixels we precies bedoelen. Selecteren is een vak apart om het maar eens overdreven te zeggen, en dat komt door de aard van de pixels zelf. Duidelijk herkenbare objecten in een afbeelding zijn alleen in onze gedachten objecten, maar voor de computer zijn het pixels als alle andere. Dat vergt een aparte benaderingswijze. Een beetje begrip van hoe een computer pixels ziet helpt ons om efficiënter selecties te maken, maar gelukkig staat daar een ruim arsenaal aan gereedschappen tegenover.

afbeelding behandelen en andere delen ongemoeid laten, en zo kunnen we het verhaal van de foto bijsturen.
De kracht van het collectief
Photoshop Elements kent maar liefst tien verschillende selectiegereedschappen, plus een apart menu Selecteren. Waarom zo veel? Omdat geen enkel selectieprobleem hetzelfde is en geen enkel gereedschap flexibel genoeg om ze allemaal te lijf te gaan. De flexibiliteit zit ‘m in de omvang van het arsenaal – tezamen vormen zij het Zwitsers zakmes. U zult vrij snel ontdekken dat er een zekere overlap tussen de verschillende gereedschappen is, en ik kan me voorstellen dat u op een gegeven moment een voorkeur voor twee of drie ontwikkelt waarbij de rest in de bak Gevonden voorwerpen eindigt. Dat zou zonde zijn, want ondanks die overlap hebben zij voldoende eigenheid. En juist wanneer het selecteren wat moeizaam verloopt, kan een andere benaderingswijze helpen om het schip eerder vlot te trekken. Kortom, hoe beter u de karakteristieken van het arsenaal kent, des te efficiënter u selectieproblemen te lijf gaat.
TIP • Handige sneltoetsen Leer deze sneltoetsen uit uw hoofd, ze versnellen uw werk aanzienlijk: Ctrl+A = alles selecteren, Ctrl+D = actuele selecties opheffen, Ctrl+Shift+I = selectie omkeren en de tricky one Ctrl+H = selectiekader verbergen. U vindt deze handelingen ook in het menu Selecteren. De selectiegereedschappen zelf zijn onderverdeeld in drie groepen, te activeren met de toetsen M, L en A.
Soorten selectiegereedschappen

Selectiegereedschappen variëren in de mate waarin u controle hebt over vorm en omvang van het selectiegebied. Veel controle vindt u bij gereedschappen waarbij u het selectiegebied zelf tekent. Dit zijn het ovaal en rechthoekig selectiekadergereedschap voor symmetrische gebieden, het lassogereedschap waarmee u grillige, asymmetrische vormen tekent en het selectiepenseel waarbij de penseelafdruk de selectie vormt. Minder controle gevend maar niet minder bruikbaar is het toverstafje waarmee u selecties maakt op basis van kleurwaarden in de afbeelding. Daarnaast zijn er tussenvarianten zoals Magnetisch lasso, Automatische selectie en Snelle selectie. Hiermee is de opsomming niet compleet, want ook het tekstgereedschap kent een selectieachtige variant. Maar welk gereedschap u ook kiest, stel eerst de opties in via de optiebalk, en pas dan het gereedschap toe. Ook goed om te weten: een selectie hoeft niet in één keer perfect te zijn. U kunt voortbouwen op een voorlopige selectie en daarbij wisselen tussen de diverse gereedschappen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.