Is Photoshop Elements een alternatief voor Lightroom Classic?

Photoshop Elements (PS Elements) is een eenvoudige versie van de ‘grote’ Photoshop. Dat is waar, PS Elements kan minder dan zijn grote broer, maar eenvoudig zou ik het niet willen noemen. Integendeel. PS Elements heeft een Organizer om je foto’s in de bewaren en sorteren. In PS Elements kun je werken in lagen. En in PS Elements heb je de beschikking over Adobe Camera Raw om je foto’s mee te ontwikkelen… Organiseren, RAW-ontwikkelen, werken in lagen: zou PS Elements een alternatief voor Lightroom Classic kunnen zijn?

Van alles ontbreekt

Het hart van de module Ontwikkelen van Lightroom Classic is gebaseerd op Adobe Camera Raw (ACR). De mogelijkheden om daarmee je Raw-bestanden te bewerken zijn zeer uitgebreid. De mogelijkheden die PS Element je biedt in ACR lijken in eerste instantie erg op die van het uitgebreide ACR maar je ziet al gauw dat er van alles ontbreekt. In PS Element zie je slechts drie mogelijkheden in de ACR-dialoog: Standaard (Basic), Details (Verscherpen) en Camera Calibration.

Gestript

Het eerste onderdeel is vergelijkbaar met het deelvenster Standaard in Lightroom. Je hebt Kleurtemperatuur, de mogelijkheden bij Tint en Presentie. Maar vervolgens ga je een aantal onderdelen missen: HSL/Kleur, Transformatie en Lenscorrecties., allemaal belangrijke mogelijkheden in Lightroom/ACR. De ACR-plug-in in PS Elements is dus gestripte versie van ACR in Photoshop en de module Ontwikkelen in Lightroom Classic.

Adobe Camera Raw (ACR) in Photoshop Elements.
Adobe Camera Raw in Photoshop.

Wel of geen alternatief voor Lightroom Classic?

Is PS Elements een alternatief voor Lightroom? Wat mij betreft niet. Als je je Raw-bestanden snel en goed wilt kunnen ontwikkelen, dan is Lightroom onovertroffen. Zeker als je dezelfde ontwikkelinstellingen op een reeks foto’s wilt toepassen. De Bibliotheek vind ik ook handiger dan de Organizer van PS Elements. Is er dan niets goed aan PS Elements? Zeker wel. Stel dat je bent gebleven bij de gekochte versie van Lightroom, Lightroom versie 6, dan is PS Elements zeer geschikt als Externe Editor in Lightroom. Wil je gebruik maken van Content Aware Fill en dergelijke mogelijkheden, dan kun je terecht bij PS Elements. En dan is €100,- best wel een koopje voor de dingen die PS Elements biedt.

Meer lezen over de mogelijkheden van PS Elements? Ontdek Photoshop Elements 2019 van André van Woerkom is net verschenen. Bij Adobe kun je een 30-dagen-probeerversie downloaden, zodat je zelf eens kunt zien wat Photoshop Elements precies inhoudt. Collega Pieter Dhaeze schreef vorig jaar een informatief stuk over RAW in PS Elements op zijn EOSzine-site. Wil je in één dag alles te weten komen over de mogelijkheden die Photoshop Elements je biedt? Schrijf je dan in voor de boektraining van André van Woerkom op 23 januari!

Een gedachte over “Is Photoshop Elements een alternatief voor Lightroom Classic?”

  1. Een veel beter alternatief voor Lightroom Classic èn voor Photoshop Elements, is het programma ON1 RAW. Na de laatste standalone versie va Lightroom ben ik overgestapt naar dit programma. De Prijs
    In dit zeer uitgebreide bewerkingsprogramma, blijf je ook altijd met RAW bestanden werken -zodat -zeker nu de versie 2019 uit is, altijd stapjes terug kunt zetten. Je hoeft niet -zoals dat in Lightroom wel gebeurd, je foto’s om te zetten naar .psd om via Photoshop met o.a. layers te kunnen werken!
    Het programma is een standalone uitgave, maar je kunt hem ook aan bv. Photoshop linken. Lightroom zelf is overbodig, ON1 RAW vervangt èn verbeterd de mogelijkheden die Lightroom biedt.
    Google voor meer informatie maar op ON1 RAW 2019 De Full versie kost ongeveer $ 99,-

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.